Hoppa till sidans innehåll
Foto: Marina Johansson, Säffle-tidningen BK Säffles ungdomsverksamhet

”Vi kan ha tio, femton stycken i hallen när vi öppnar klockan nio”

22 JAN 2020 13:00
I värmländska Säffle var det ett tag sedan de hade en fungerande ungdomsverksamhet. Men nu har de gått från noll ungdomar till tjugofem på inte speciellt lång tid. - Det kommer att betyda jättemycket, säger Daniel Nordström Green.
  • Skapad: 22 JAN 2020 13:00

För ett och ett halvt år sedan hade bowlinghallen i Säffle, i stort sett, ingen ungdomsverksamhet alls. I dag har de 25 ungdomar på träningarna och uppemot 250 spelade serier i veckan utöver träningstiden.
- Det är ungdomarna man måste ha igång för att hålla bowlingen ska leva vidare, säger Daniel Nordström Green.

För att hålla bowlingen i Säffle levande försökte de locka ungdomar till hallen genom att gå i skolorna och berätta om sporten, samtidigt som de använde sociala medier för att sprida budskapet.
- Vi fick tag i några stycken och sedan spred det sig. De första som kom var 11-12-åringar, sedan spred det sig som en löpeld i den åldern. Sedan har det bara fortsatt. De tyckte det var så himla roligt med bowling, berättar Daniel Nordström Green.

Vid varje träning mellan klockan 5 och 6 tisdagar och torsdagar finns det en utbildad tränare. En stor del i framgången för Säffles ungdomsverksamhet, tror Daniel Nordström Green, är att de har tre tränare som har utbildat sig via Svenska Bowlingförbudnets ETBF Level 1-utbildningar.
- De är en stor anledning. Det är deras hårda ideella arbete som tar hand om dem, säger han, och säger att de vet vad de behöver göra för att behålla ungdomarna inom sporten:
- Ta väl hand om dem på träningen och utbilda dem. Ta hand om dem både på banan och utanför banan, så de känner sig hemma här. Det är svårt att hålla kvar dem men vi ska verkligen satsa hårt för att göra det. Slussa in dem i seriespel så fort de har blivit lite varma i kläderna, säger han.

Med tre utbildade tränare och en massa spel går utvecklingen fort för många av de nya juniorerna i Säffle. Att de dessutom då spelar med två händer gör inte att det går långsammare.
- Det går jättefort för dem. 90 % av dem spelar tvåhands, naturligtvis. Många av dem har tagit stora kliv framåt väldigt fort. Många har också skaffat klot tidigt, säger Daniel Nordström Green.

Ett annat bevis på att ungdomarna tycker att det är roligt, och en anledning till att de utvecklas fort är att de spelar väldigt mycket bowling, utöver träningarna.
- Det är hur mycket som helst i bowlinghallen, vi kan ju ha tio, femton, stycken i hallen när vi öppnar klockan nio på morgonen. De får spela för tio kronor serien, säger Daniel Nordström Green.

Säsongen 17/18 var BK Tegnér från Säffle uppe i Elitserien, men på den värmländska orten har det inte funnits någon ungdomsverksamhet på ett tag. Återväxten har varit dålig och de har missat ett par generationer. Men i år med krafttaget som startade för ett och ett halvt år sedan ser det nu bättre ut i Säffle.
- Det kommer att betyda jättemycket, det är jättestort. Vi är väldigt måna om det här. Det här kan göra klubben levande många år längre fram, säger Daniel Nordström Green som är övertygad om att det här går att göra på många andra platser i landet också.
- Det är jag helt övertygad om. Kan vi så kan alla andra också. Det är ju viktigt att utbilda tränare och ha tränare som tar hand om ungdomarna. Det är bara hårt arbete som gäller, men till slut kommer det ge resultat, säger han.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

 

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info