Hoppa till sidans innehåll

”Vi gör en liga som man kan spela i sin hemmahall”

16 MAR 2020 15:46
Redan till helgen kan du spela den nya ligan: Svenska Ligan 2020 som startades av Team Clan-spelaren Peter Hellström igår kväll. Anmälan går ut redan på onsdag. - Målet är att träffas och ha kul, säger han.
  • Uppdaterad: 16 MAR 2020 15:46

När beslutet kom från Svenska Bowlingförbundet att Ligasäsongen var slut satt Peter Hellström i soffan och följde utvecklingen. Där och då fick han snabbt en idé som han, tillsammans med Mats Andersson på Nässjö Bowlingcenter, realiserade redan samma kväll.
- Jag tänkte att ”nej, det här är inget roligt”. Jag tänkte att vi gör en liga som man kan spela i sin hemmahall. Lite för att stötta bowlinghallarna, det är många hallar som går på knäna just nu, säger Peter Hellström.

Den tidigare landslagsspelaren och läraren på bowlinggymnasiet såg hur det blev svart på många ställen i bowlingsverige när Coronaviruset gjorde det omöjligt att spela nationellt.
- Jag hoppas att det ska bli en kul grej så att folk hittar lite ljus i mörkret. Det var många som upplevde ett motivationstapp igår. De kanske har jobbat hårt för uppflyttning, eller vi som har jobbat hårt för slutspelet. Nu blev det helt plötsligt lite vakuum, men med det här kanske det bara blir lite vakuum en dag, eller två. Anmälningarna börjar redan trilla in, säger Team Clan-stjärnan och förklarar:
- Det funkar så att du ska ha åtta man som spelare fyra serier. Valfri oljeprofil, valfritt spelsätt, vill du spela amerikanskt gör du det, vill du spela europeiskt så gör du det. Du ska skicka in ditt resultat senast 21:00 den dagen som omgången slutar. Du måste inte spela samtidigt, har du en klubbmedlem i en annan stad kan de skicka in. Det är så superflexibelt som det kan bli.

Du får dubblera i lagen hur du vill. Om vi i Clan anmäler två lag så kan jag spela i både lag 1 och lag 2. Du måste tillhöra samma klubb, det är väl det enda. Vi tänkte på ligaspelet, där man spelar i samma klubb. Vi ville inte att det skulle bli ”korpen”, det ska fortfarande vara någon form av liga, säger Peter Hellström.

Det lag i varje omgång som får högst slagpoäng över sina fyra serier får 100 poäng till tabellen, näst bästa lag får 99 poäng och så vidare nedåt. De fyra bästa lagen efter fyra omgångar spelar final den 25 april, förhoppningsvis i Nässjö.
- Ettan möter fyran och trean möter tvåan i en match, och så en final. Om det tillåts. Vi avvaktar så klart vad som händer. Om det inte går får vi spela på distans, men då kanske vi försöker livesända, men det är en riktig bonus. Minst live-scoring så man kan följa med i alla fall. Men vi hoppas att allt har lagt sig lite då så lagen kan få spela mot varandra, fysiskt. Det hade varit roligt, men det är inte ristat i sten. Det är givetvis beroende på vad folk vill också, säger Peter Hellström.

I och med att det är valfri oljeprofil och att man spelar i sin hemmahall kommer siffrorna skjuta i höjden. Enligt Peter Hellström kommer det göra det ännu mer spännande.
- Alla kan sin hemmahall bra och vi ser ofta, även i de låga divisionerna, väldigt många klubbar som kan göra riktigt högt. Om man öppnar upp banan på det här sättet så suddar man ut de här gränserna, då kan vem som helst egentligen vinna över vem som helst. Det kan ju vara så att en klubb från division ett möter ett lag från Elitserien dam i finalen. Det kan bli precis hur som helst, säger han.

Anmälningsavgiften är 300 kr per lag och 70% av pengarna som kommer in går tillbaka som prispengar, resten går till administration och banhyra för finalen.
- Det kan vara en kul grej. Det kanske sporrar folk att träna mer. En klubb som har chansen att nå topp fyra, jag tror inte direkt att träningsmängden kommer att gå ner i den bowlinghallen. Ambitionen är inte att konkurrera med Svenska Bowlingförbundet utan erbjuda ett alternativ, säger Peter Hellström och sammanfattar Svenska Ligan 2020.
- Tanken är att du ska supporta din hemmahall, ändå träffas och umgås. Så ”basic” som möjlligt. Lägg det lättaste och bara ha roligt. Back to basic. Målet är att träffas och ha kul, säger han.

Anmäl ditt lag via ligans Facebook-sida: https://www.facebook.com/Svenska-Ligan-2020-Onlinebowling-110935220532007

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info