Hoppa till sidans innehåll

Världens bästa slutspel

22 MAJ 2021 08:00
Det skulle ha varit slutspel den här helgen. Det är det inte. Därför återpublicerar, och minns, vi tidigare slutspel. Här är slutspelskrönikan från 2018.
  • Skapad: 22 MAJ 2021 08:00

”Jag har aldrig sett någonting liknande” sa Pelle Nyström, veteran på SVT Sport när han var nere i Baltiska Bowlinghallen i söndags för att bevittna Världens bästa slutspel.

När bowlingen äntligen fick möjligheten att visa upp oss för svensk, nationell TV, visade den upp spänning, fantastiska prestationer och världens bästa stämning. ”Det är ju konstant, hela tiden, hur orkar de? Och de har varit igång i tre dagar?” frågade sig den 65-årige TV-mannan Pelle Nyström som för första gången bevakade sporten bowling. Det är de fantastiska, sjungande, trummande, jublande, supportrarna som gör det svenska slutspelet till någonting helt unikt. Någonting man måste uppleva för att tro på. 

Trycket som skapas tack vare fansen gör att spelarna inte längre kan skrika till sina medspelare hur många strike de har, det hörs inte, utan de måste visa det med fingrar i luften. Stämningen som fyller bowlinghallen hörs och syns inte bara, den känns. Gåshudens sprider sig över kroppen och hjärtat bultar i takt med trumslagen.

Stödet som spelarna får från publikplats sporrar dem till stordåd. ”Våra fans gör den här helgen till vad det. De är vår 10e, 11e och 12e spelare. De gör att man vill göra extra bra ifrån sig” sa Jesper Svensson efter att hans Team Pergamon mosat till sig klubbens 12e SM-guld på bara 20 år. Världens bästa bowlinglag gjorde skäl för namnet.

Men det var damernas slutspel som imponerade mest. Frågan är om det någonsin har varit så jämnt och välspelat som det var den gångna helgen. B-K Eva pressade de dubbelt regerande mästarna Spader Dam och såg länge, länge ut att kunna stå för en gigantisk skräll. BK Högland visade att de är väldigt nära de två topplagen och kunde lika gärna ha tagit den finalplats som nu X-Calibur förvaltade till ett nytt SM-guld.

Hela det svenska, nationella, seriesystemet är uppbyggt efter principen ”bäst när det gäller”. Vilket aldrig blir tydligare än när SM-finalen är oavgjord efter en hel säsong, 11 finalserier och en sista avgörande serie bestämmer vem som är bäst i Sverige. Med Sveriges bästa klack i ryggen strikeade Team X-Calibur bäst i slutrutorna och, återigen, fick Partille fira dubbla guld.

Den stämning, spänning och den bowling som alla åtta slutspelslag visade upp i helgen sågs av tusentals personer från 25 länder över internet via livestremingen. Dessutom fick stora delar av svenska folket se det på söndagens sportnytt på SVT. Varje gång människor får möjligheten att se Världens bästa slutspel kommer de bli mer intresserade av sporten bowling. Ingen kan gå oberörd från folkfesten, stämningen och spänningen.

Nästa år, när Team X-Calibur och Team Pergamon, ska försöka försvara sina SM-guld hoppas vi att ännu fler har upptäckt vad bowlingens slutspel är. Då hoppas vi att ännu fler kommer och tittar, ännu fler bidrar till den oförglömliga stämningen och att ännu fler spelar bowling. Genom att visa upp det häftigaste vi har: Världens bästa slutspel, får vi sporten att växa.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info