Hoppa till sidans innehåll
Foto: THOMAS BAKKER

Tvåhålsklot och back

01 OKT 2021 13:00
På Junior-EM slog Carl Eklund många med häpnad när han tog 4 medaljer med ”back”. Men han är inte först med två hål och back.
- i början på 70-talet så var det några gamla stutar som fortfarande gjorde det, säger Magnus Johnson.
  • Skapad: 01 OKT 2021 13:00

När jag ringer upp den gamle storspelaren och tidigare förbundskaptenen Magnus Johnson förstår han ganska snabbt vad jag vill prata om.
- Tvåhålsklot och back. Det var länge sedan man såg det, säger han.

Även om många tidigare har sett 15-årige Carl Eklund och hans oortodoxa back-stil var det många på Junior-EM som nästa fick en chock när den unge svensken vann två guld och två brons med back. Trots att IKW/Köping-spelaren är högerhänt skruvade han klotet från vänstersidan av banan, en idag nästan unik stil som han började med tidigt.
- Det var ju mest för att jag inte ville spela spärrboll på spärrarna så började jag att skruva åt andra hållet. För två år sedan började jag ta till det i tävling, då kändes det bra. Jag spelar fortfarande på högern men det är mer på backen, säger tvåhandsspelaren som spelar utan tumme i klotet.

Den unga talangen, som endast 11 år gammal blev yngst någonsin att debutera i högsta serien Elitserien, säger att han just nu tränar ungefär 70 % på att spela med ”back” och 30 % på det ”normala” sättet.
- Jag tror jag ska träna lite mer på högersidan, lite mer släppteknik med båda, säger han.

Att ”backa” klotet ger samma fördelar som att spela med vänsterhand. Det är inte lika många som spelar där vilket gör att oljan på banan inte förändras lika mycket.
- Jag får en sida för mig själv. Det förändras inte så mycket när jag byter bana. Jag får också lite mer häng på vänstersidan eftersom ingen står och spelar dumma linjer där, säger Carl Eklund.

Magnus Johnsson, som blev europamästare i åttamannalag 1977 i Helsingfors, ser många fördelar med att kunna backa.
- Just det att om det är uppenbart lättare på vänstern så kan han verkligen dra nytta av det. Han kan dra nytta av det i spärrspelet också, han riskerar inte att ”klippa” 3-6-10 och lite andra uppställningar också. Redan där har han ju en fördel, säger han.

Men den tidigare förbundskaptenen från Stockholm berättar också att tvåhålsklot och back inte är ett nytt fenomen.
- Jag kan ju säga att när vi spelade i division två, 1969, då hade vi mycket matcher i Katrineholm och Eskilstuna och Nyköping. Då kan jag säga att, 25 % av de spelarna vi mötte hade tvåhålsklot och back. Någonstans där. Det var riktigt många på landsorten. När man mötte Stockholmslag var det betydligt mer sällsynt, säger Magnus Johnson.

I bowlingens begynnelse hade de flesta spelarna bara två hål i klotet, ett för tummen och ett för långfingret. Och eftersom man borrade ut hålen i toppen av klotet blev viktfördelningen så att klotet var tyngre i botten, så kallad bottenvikt. Det i sin tur skapade ”backen” skruven åt höger, för en högerhänt spelare.
- Det var inte så att man drog till bollen så att den skulle skruva till höger, det var egentligen så att man ”flärpade” av den så att det var ett ordentligt rakslag. Sedan tog botten vikten över och då drog den sig lite åt höger på slutet. Egentligen ska man kalla det mer för ett ”sjunk-slag” än ett backslag, säger Magnus Johnson.

Carl Eklund var alltså inte först med tvåhålsklot och back, även om han har utvecklat tekniken betydligt sedan forntidens sjunkslag. Han var inte ens först i landslaget med back.
- Han hette Ragnar Davidsson från Brandkåren i Lerum. Han var med i en landskamp 1968 i Lahti. Han hade inte två hål, men han spelade back med ett grönt AMF plastklot som ingen människa spelade med, berättar Magnus Johnson.

Men någon gång för 50 år sedan försvann tvåhålsklot och back som koncept. För att sedan återuppstå med Carl Eklund.
- Det var nog i början på 70-talet, då var det några gamla ”stutar” som fortfarande gjorde det. Då hade det blivit annorlunda. Alla spelade ju back från högerhörnet, det var ingen som spelade som han gör nu, från vänstersidan. De gjorde det ju bara ännu svårare för sig i och med att det blev absolut noll vinkel i träffen kan man ju säga, säger Magnus Johnson.

Även på den amerikanska proffstouren har det börjat dyka upp lite tvåhålsklot och back. För tre år sedan vann, den tidigare världsettan, Anthony Simonsen en titel på PBA-touren med back-skruv. Ett verktyg den 24-årige tvåhandsspelaren tar till när högersidan blir alldeles för svår.
- Han har ganska skum teknik tycker jag, men han är ganska ok han också, säger Carl Eklund om tidernas yngsta major-vinnare.

För Anthony Simonsen är back-skruven ytterligare ett verktyg i verktygslådan som han kan ta till och ett vapen som han tror vi kommer få se fler använda i framtiden.
- Det beror på situationen. Det kommer definitivt vara ett alternativ, men det kommer inte vara det första jag provar varje vecka. Men jag kommer ha det i bakhuvudet när det blir svårt, säger han till Flobowling och även Magnus Johnsson tror att det kommer synas mer och mer.
- Absolut. De som har lite feeling kommer utveckla det så de blir ännu mer överlägsna mot andra spelare. Är det vänstertuba så kan de bara spela där och utnyttja det. Jag är helt övertygad om att det kommer utvecklas ganska snabbt. Men om man verkligen ska ha nytta av det så gäller det att underhålla den andra vägen att spela också, säger han.

Carl Eklund säger att han redan har fått höra negativa, och positiva, saker om sin back-skruv.
- Det är många som inte tycker att det är sportsligt. Många tycker att det är fusk. Jag ser det bara som en fördel. Jag har sett några som har börjat spela så. Många har filmat och sagt att de ska göra det, säger han men varnar också för skaderisken.
- Handleden, vrider du fel så är det kört. Det är många som inte vågar eftersom det kan resultera i skador.

Tvåhålsklot och back är tillbaka, och den här gången är det ett verktyg, ett vapen, som gör att man kan vinna titlar på PBA-touren och guld på junior-EM. Men utvecklingen kommer inte stanna här.
- Att det kommer någonting annat, det kan man kanske sia om. Men vad det skulle vara. Man ska aldrig säga att man har hittat det optimala sättet att bowla på, säger Magnus Johnson.  

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info