Hoppa till sidans innehåll

Träffa en stjärna

15 APR 2021 13:00
Med en turné hoppas landslagsspelarna Josefin Hermansson och Joline Persson Planefors inspirera unga tjejer att fortsätta med bowling.
- Vi har sett jättemånga duktiga tjejer, säger Joline Persson Planefors.
  • Skapad: 15 APR 2021 13:00

Just nu reser de två landslagsspelarna Josefin Hermansson och Joline Persson Planefors runt till de distrikt i Sverige som har flest unga tjejer som spelar bowling. I projektet mellan Svenska Bowlingförbundet och distrikten har de tillsammans med förbundskapten Robert Andersson, som är initiativtagare, varit i Nässjö, Eslöv och Kalmar och ska vidare till Mora, Stockholm och Göteborg. På varje plats träffar de åtta unga tjejer.
- Det handlar inte om att vi ska lära dem att bowla utan inspirera dem, säger Joline Persson Planefors och fortsätter:
- Det har varit lite blandade åldrar. Från 5e klass till 2an på gymnasiet. Man har mött många reaktioner, många unga som tycker det är kul och kanske inte har de tankarna på att bli bäst i världen och några som vill det men inte vet hur det går till, säger Team X-Caliburs Europacupvinnare.

På varje ort berättar de två medaljörerna från senaste VM om deras olika vägar till landslaget och världseliten.  
- Det finns inte mall på hur man ska komma till eliten. Med rätt mål och ambitioner finns inte en rätt, eller fel väg. Jag och ”Jossi” är levande bevis på det. Jossi tog en paus från sitt satsande. Sen sa hon ”nu har jag tid att lägga ner min själ i det här”. Vi vill att fler ska vara kvar i sporten, oavsett om man väljer att elitsatsa eller bara hålla igång sporten, säger Joline Persson Planefors.

Målsättningen är att fler unga tjejer ska fortsätta med bowlingen. Även när de kommer upp till högstadiet och gymnasiet där många får andra prioriteringar och slutar med sin idrott.
- Jag hoppas ju också att det ska bli en större procent som fortsätter bowla. Jag hoppas att det kommer visa sig att man har gjort en skillnad. Att spelarna kommer säga att det betydde någonting att lära känna eliten, säger Joline och hoppas ha suddat ut en gräns:
- Vi försöker visa att vi är en bowlingfamilj, och att vi lever upp till det. Hade en ung tjej skrivit till mig så försöker jag ju hjälpa till så mycket jag kan. Dra nytta av att vi finns till hands, om vi träffas ute på en tävling, eller en match så är det helt OK och komma fram och ställa frågor, säger hon.

De unga tjejerna som har träffat stjärnorna har ställt frågor, varit intresserade och tyckt att det var bra. Feedbacken har varit fin både från ledare, föräldrar och viktigast av allt: spelarna.
- Det var kul, lärorikt och inspirerande. Det var spännande att höra om vad de man ser upp till har gått igenom för att komma dit dom är, säger Maja Engberg, BK Cahoot.
- Väldigt kul. Inspirerande att få lite tips och få höra om deras bowlingliv, säger Emilia Greiff, BK Cahoot.

Nu till helgen kommer turnén gå vidare till Mora och Stockholm innan den avslutas i Göteborg. Någon fortsättning är inte planerad ännu, men ”Träffa en stjärna” har startat tankar hos Joline Persson Planefors och Josefin Hermansson.
- Vi har ju själva börjat spåna på lite sidoprojekt, vad vi kan göra. Vi har funderat på vad vi kan göra för att hålla en viss form av kontakt. Visa att man är tillgänglig, säger Joline Persson Planefors som har hopp inför framtiden.
- Vi har sett jättemånga duktiga tjejer. Hoppas verkligen att de håller i.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info