Hoppa till sidans innehåll

Tillbakablick – Junior-EM 2017

01 APR 2021 12:00
Normalt brukar Junior-EM spelas under påskveckan, även om det inte varit så under de två senaste åren. Därför ska vi under den här helgen se tillbaka på de tre senaste JEM som faktiskt spelats. Här avslutningskrönikan från JEM 2017.
  • Skapad: 01 APR 2021 12:00

Åtta svenska juniorer flög över Östersjön och gjorde de finska lejonens kula till sin borg. Med sex medaljer som bevis på att de är bäst i Europa på bowling flyger de idag hem igen.
- Det har varit mäktigt, säger Ellen Ekholm.

Med låten Haloo Helsinki i lurarna är nu det svenska juniorlandslaget på väg hem från Europamästerskapet i Helsingfors. Med tre guldmedaljer, tre bronsmedaljer och mängder med lärdomar och erfarenheter i bagaget.
- Det har varit extremt kul och en häftig upplevelse. Jag har nog inte riktigt förstått vad jag har fått vara med om ännu. När jag kommer hem och får landa lite tror jag att det sjunker in, säger Amanda Gadd.
- Jag har gått runt och svävat på moln hela vägen, det har varit helt otroligt, säger Robin Skans.
- På ett sätt känns det overkligt men ändå väldigt kul, det här har varit min dröm så länge, det känns fortfarande overkligt. Allting har gått så fort, säger Mathilda Tidbeck.

En veckas bowlingspel har gått för fort för många, om inte annat syntes det på banketten där nästan alla juniorer direkt gick ner till banorna för att kasta klot. Efter fem spelade distanser på sju dagar blev Sverige bästa nation med sina sex medaljer och förbundskaptenen Johan Ekström är nöjd.
- Det är mitt första junior-EM så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, men hela gruppen har varit väldigt proffsig och satt sporten i första rummet. Det har varit bowling i fokus, precis vad vi letar efter, säger han.

Tittar vi på bowlingen som de svenska juniorerna har presterat så är det imponerande. Sverige fick som enda nation med alla sina åtta deltagare i Masters. De fyra debuterande svenska tjejerna slutade alla topp tjugo i All-Event och tog med sig tre bronsmedaljer: Mathilda Tidbeck i Masters, Hanna Engberg tillsammans med Mathilda Tidbeck i Dubbel och i lag.
- Helt ärligt trodde jag inte att jag skulle spela så bra som jag har gjort, säger Mathilda Tidbeck.
- Jag tycker att det har gått bra, jag är nöjd med min prestation. Lagdistansen är jag mest nöjd med att ha varit med och bidragit till en medalj. Det var vårt stora mål, säger Amanda Gadd.

Även killarna tycker att lag-distansen var roligast. Fast det kanske inte är så konstigt eftersom de tog hem guldet efter en finalseger mot Finland i lejonens egen kula: Tali. Det tycker till och med William Svensson som trots allt blev först i historien att försvara ett JEM-guld i Masters.
- 4-mannaguldet var roligast, även om det var roligt att vinna Masters så… det kunde inte bli bättre, slå Finland i Finland, säger 16-åringen som har två år kvar på Juniornivån.
- Lagfinalen var det absolut bästa, det var, utan tvekan, det roligaste jag har upplevt i hela min bowlingkarriär. Känslan, stämningen… det är en väldigt speciell känsla att möta Finland här. Det var en jävligt härlig känsla, säger Filip Thelander.

Hela truppen har lärt sig väldigt mycket under den här veckan. Hur man kan tänka taktiskt, vilka klot man ska välja, vilken linje man ska spela, hur man jobbar med och hanterar press. Men framförallt har de lärt sig att de kan.
- Jag kommer ta med mig mästerskapsrutin och att jag kan spela bra när det krävs, säger junioreuropamästaren i singel Emanuel Jonsson.
- Jag har gjort det. Jag har kunnat stå där på en EM-final när det gäller och ”bonka” bollar i fickan. Jag har växt som person den här veckan, säger Robin Skans.
- Upplevelsen, att man har fått uppleva det här förstärker min självkänsla, säger Ellen Ekholm.

Snart landar juniorlandslaget i Sverige igen och alla spelarna säger att de tar med sig sina erfarenheter och lärdomar från Tali in i framtiden. Alla åtta säger att de vill uppleva sådant här igen. Några av dem har chansen att återkomma till Junior-EM. Nästa år går det i Ålborg, Danmark, den 24 mars till den andra april.
- Jag satsar på nästa år, säger 15-årige Hanna Engberg som redan i år fick med sig två medaljer och slutade fyra i All-Event medan William Svensson har chansen att vinna sitt tredje raka guld i Masters.
- Jag siktar på att komma med nästa år också. Masters är en tuff distans, man behöver ha lite flyt, säger han.

De som är för gamla för att spela fler junior-EM siktar på U-21 VM, individuella tävlingar och att vinna ädla medaljer med sina klubblag och på en karriär.
- Att inte vinna brons på slutspelet med B-K Eva, säger Mathilda Tidbeck som är trött på brons nu medans Robin Skans tittar ännu längre fram, mot ett helt bowlingliv:
- Det här är första steget på en sju-mila-färd, säger han.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info