Hoppa till sidans innehåll

Sök Elitidrottsstipendium

08 APR 2021 13:00
2 maj går ansökningstiden ut för Elitidrottsstipendiet som ger 50 000 kr till 50 elitidrottare som kombinerar sin satsning med eftergymnasiala studier.
- För vissa kan det innebära att du inte behöver jobba parallellt, säger Anneli Blomqvist.
  • Skapad: 08 APR 2021 13:00

B-K Evas Team Sweden-stjärna Anneli Blomqvist har kombinerat sin elitsatsning med studier på KTH. För fyra månader sedan tog hon ut en civilingenjörs-examen i Elektroteknik, en bedrift som hade varit svårare om hon inte blivit tilldelad Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendie två gånger.
- Det är fritt fram vad man använder det till, det finns ingenting som säger att du måste köpa det här, eller det här. För vissa kan det betyda att du inte jobbar parallellt, andra köper utrustning, spela de tävlingarna du vill, eller köpa lunch så man kan sova en timme till, säger hon.

29-åringen från Stockholm har valt att lägga sina stipendiepengar på att åka och spela tävlingar där hon får utmana sig själv och spela mot de bästa.
- Det har ju blivit tävlingserfarenheter. Det vart ju tre veckor i USA. Som damspelare tycker jag att det är roligast att spela mot andra damer och där ges det möjlighet att spela mot andra damer på PWBA-touren, säger hon.

Nu är det dags att söka stipendiet Anneli Blomqvist, Joline Persson Planefors, Annie Thorell och Isabelle Hultin, med flera, har fått. Fram till den 2 maj kan elitsatsande bowlare som studerar på minst halvfart på högskola/universitet söka stipendiet. Förutom 25 000 kr per termin ingår resursstöd från RF och ett tredagarsläger på Bosön, någonting som Anneli Blomqvist sätter högt värde på.  
-  Man får träffa andra, från andra sporter, som pluggar. Dela erfarenheter, hitta andra lösningar, känna en gemenskap. Ta tillfället att träffa dem. Att träffa likasinnade har varit väldigt motiverande på alla sätt, säger hon.

Anneli Blomqvist som nu är klar med sina studier och har börjat jobba har några tips till de som siktar på att kombinera elitidrott med högre studier.
- När man pluggar teknisk, där är det normalt att folk inte alltid gör klart utbildningen på tid. Man ska inte vara rädd att ta det lite lugnare ibland. Det är OK att läsa lite långsammare, hinna med lite bättre.

Nästa stora mål för Anneli Blomqvist är att sätta på sig Sverige-tröjan och få spela i landslaget. Men även att få åka över till USA igen och spela på damernas proffstour. Men oavsett hur det går med elitidrotten så har hon, med hjälp av Elitidrottsstipendiet, skaffat sig en examen.
- Så småningom kommer man inte kunna vara aktiv längre, då kan det vara bra att ha en utbildning, säger hon.

Läs mer om stipendiet här: https://www.rf.se/bidragochstod/Bidrag/stipendierochutmarkelser/Elitidrottsstipendium

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info