Hem / Nyheter Swebowl / Sök bowlinggymnasiet

Sök bowlinggymnasiet

Ska du börja gymnasiet och spelar bowling? Sök bowlinggymnasiet där du får chansen att kombinera studier med en utbildning i din idrott också.
- Våga ta chansen, sök bowlinggymnasiet, säger läraren Peter Engström.

I Nässjö finns Sveriges enda Riksidrottsgymnasium för bowling. Där har många av landets framgångsrika landslagsspelare gått, och av de som går där nu är det flera som kommer att spela om medaljer i den blågula landslagströjan.
- Förverkliga dina drömmar, vad du vill med din bowling. Kombinera studier och bowlingutbildning. Vi har en långvarig tradition, väldigt god statistik, möjligheterna är stora att lyckas. Om vi tittar rent krasst, sedan skolstarten 1983, har vi 12 före detta elever som kan titulera sig som världsmästare, säger Peter ”Peppe” Engström, instruktör på Brinell-gymnasiet i Nässjö.

Under det senaste världsmästerskapet i Dubai var tre av de fyra damer som representerade Sverige tidigare gymnasister (Joline Persson Planefors, Cajsa Wegner och Jenny Wegner), även bland herrarna var tre ur truppen före detta elever (Pontus Andersson, Jesper Svensson och William Svensson). Till och med förbundskaptenerna Patrick Backe och Robert Andersson, samt assisterande förbundskaptenen Martin Blixt har studerat bowling i Nässjö. Den tidigare eleven Moa Ekström var också assisterande förbundskapten på Junior-EM när det spelades i höstas, där också halva spelartruppen studerar i Nässjö.
- Tittar vi på ledarsidan, det kanske faktiskt inte bara är spelare. Utbildningen leder till ledarskap också, säger ”Peppe”.

Peter Engström säger att bowlinggymnasiet i Nässjö erbjuder eleverna stora möjligheter att utvecklas, både som människa och idrottare.
- Om man tittar på ett veckoschema så är det 8,5 timmar i veckan som är inriktade på din idrott. Av dem är 5 timmar teknikträning, 2,5 timme är ”fys” och 1 timme är tränings- och tävlingslära. Svenska bowlingförbundet sponsrar också med fri träning på ledig tid i hallen. Vi har tre heltidstjänster för lärare, fördelat på fyra personer. Två av dem är i yttersta eliten själva som spelare. Jag tänker då på Peter Hellström och Pontus Andersson. De är tränare tillsammans med mig, plus en idrottslärare, säger han och fortsätter:  
- Det vi också erbjuder är att under tre år bo tillsammans med likasinnade på vårt elevhem, där alla elever bor. Det gör att personlig utveckling kommer väldigt fort med eget ansvar och så vidare, något som också gynnar en elitutveckling. På elevboendet finns det vuxna sju dagar i veckan, säger han.

Att dela studietiden med andra bowlare är också en del av lockelsen med att gå på bowlinggymnasiet, menar ”Peppe”
- Möjligheten att för dig som talang, att komma till andra med gemensamma intressen kan bli en språngbräda för din utveckling. Att umgås med likasinnade med samma intressen skapar konkurrens och utvecklingsmöjligheter, säger han.
- Vi har eget gym, eleverna har fri tillgång till simhallen. Allt för att försöka ge dem så bred möjlighet, fysiskt, för att kunna utveckla sitt idrottande, säger Peter Engström.

Ansökningarna till bowlingutbildningen på Brinellgymnasiet i Nässjö har ökat med 50% jämfört med förra året, då pandemin påverkade mängden elever som sökte. Den första december står som sista ansökningsdag, men enligt Peter Engström är det mer en rekommendation än ett fast datum.
- Det är aldrig för sent att söka, säger han och fortsätter:
- Många kanske tror att ”jag måste vara så väldigt duktig för att komma in”, eller för att söka. Det är klart att de man ser och hör om är de som är de yttersta, som Robin Ilhammar eller Nora Johansson. Men vi har många som når nationell elit som det kanske inte skrivs och hörs lika mycket om. Det är tre års utbildning, det är inte så att du ska komma hit och vara klar bowlare, säger Peter Engström.

Läs mer här: https://www.swebowl.se/forbundsinformation/Information/Utbildningsinformation/Gymnasie-ochuniversitetsutbildning