Hoppa till sidans innehåll

Snart dags söka stöd för coronabortfall

25 SEP 2020 08:09
Regeringen beslutade förra veckan att ge idrottsrörelsen 1 miljard kronor i förlängt stöd på grund av coronapandemin. Nu är det mesta klart hur föreningar ska ansöka och även landets bowlingföreningar kan söka.
  • Skapad: 25 SEP 2020 08:09

Inom kort kommer Sveriges idrottsföreningar att kunna söka stöd för det andra halvåret 2020. Det blir två ansökningsomgångar, ansökan om stöd för kvartal 3 öppnar i mitten av oktober. Ansökan om stöd för kvartal 4 öppnar i januari.

Föreningen gör sin ansökan i IdrottOnline under fliken Idrottsmedel. Ett tips är att föreningen före den första ansökningsperioden förbereder sig genom att ta fram dokument som tydligt beskriver föreningens ekonomiska situation, exempelvis årsredovisningar och resultatrapporter.

Syftet att föreningar ska överleva
Det så kallade kompensationsstödet under hösten 2020 kommer till stora delar att bygga på det regelverk och de riktlinjer som användes till det tidigare stödet för det första halvaåret. 

RF flaggar dock för att det kan komma att ske vissa mindre förändringar efter att de fått de slutgiltiga villkoren för stödet från staten. Syftet med stödet är i dagsläget att ge idrottsföreningar förutsättningar att överleva och att fortsatt kunna bedriva idrottsverksamhet och evenemang.

Verifierbara underlag krävs
Precis som vid vårens ansökan kommer det vara centralt för ansökan att föreningar kan lämna in verifierbara underlag såsom årsredovisningar, verksamhetsberättelser och resultatrapporter. Det kommer också vara viktigt att föreningarna kan redogöra för eventuella kostnadsbesparingar som skett, och eventuella andra statliga eller kommunala bidrag (för coronakrisen) som föreningen tagit emot under perioden.

Vissa föreningar kommer att ansöka via sitt specialidrottsförbund (SF). SF ansöker om utpekade verksamheter och evenemang för sina föreningar. Däribland de högsta serierna i lagidrotter, större cuper och turneringar, exempelvis Gothia Cup och motionsevenemang som Cykelvasan och Lidingöloppet. En lista över utpekade verksamheter kommer att presenteras innan ansökningsperioden startar. Respektive SF kommer också kontakta de idrottsföreningar det gäller.

Regelverk för kompensationsstödet
Riksidrottsstyrelsen (RS) kommer besluta om regelverk vid sitt sammanträde 6–7 oktober. Först därefter kommer det slutliga regelverket att vara klart och publiceras på RF:s hemsida.

I väntan på det slutliga beslutet kan ni ta del av regelverket för vårens ansökan.
(Obs! att det inte längre gäller, men det kan ge en bild av hur regelverket är utformat.)
Länk: Regelverk för Kompensationsstöd IF våren 2020

Kort om ansökan: 
* Idrottsföreningar ansöker om kompensationsstöd inloggade i IdrottOnline under fliken Idrottsmedel. LÄNK till ansökan: 

* Det kommer att vara två ansökningsomgångar, en i oktober och en i januari 2021.

* Behöriga att ansöka är de i IdrottOnline angivna rollerna Ordförande, Kassör och Idrottsmedel firmatecknare. Exakt vad man kan söka stöd för och hur ansökan går till kommer framgå efter att RF fått villkoren för stödet från staten.

Skribent: Jonas Brändström
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info