Hoppa till sidans innehåll

Slog stjärnan efter jättedrama – Svensson en seger från stegfinal: ”Smått osannolikt”

03 APR 2021 22:19
Efter bland annat jättedrama mot stjärnspelaren EJ Tackett är Jesper Svensson bara en seger i från att vara klar för stegfinal i USBC Masters. Nu väntar möte med en doldis. – Nyckeln blir nog att sätta press tidigt, säger Jesper Svensson.
  • Uppdaterad: 03 APR 2021 22:19

En svensk spelare har fortfarande chansen att gå hela vägen i PBA-majorn USBC Masters. Han heter, inte helt oväntat, Jesper Svensson.

25-åringen från Vimmerby fick slita mer än väntat i kvalet för att ta sig till de 64 bästa som gick vidare till matchspelet (spelas över tre serier där högst totalt resultat går vidare), men väl där har Svensson visat hur oerhört svårslagen han är i man-mot-man.

Efter att ha inlett med att slå Zac Tackett (ja, han är bror till EJ) och Andrew Anderson i en tajt batalj över de tre serierna där Svensson endast vann med elva poäng skulle Anthony Simonsen vänta.

– Jag tror nyckeln har varit att undvika trubbel under de två första matcherna, säger Svensson.

Jesper Svensson blev ju som bekant den yngste spelaren någonsin att vinna en major på PBA-touren när han vann Tournament of Champions. Rekordet har sedan slagits av, just det, Anthony Simonsen.

Skulle den 25-årige Pergamonspelaren visa att det trots det faktumet är han som är vassare av de två?

Absolut.

Jesper Svensson körde över Anthony Simonsen och vann med över 100 poäng över de tre serierna och satte sig i ett riktigt fint läge för att kunna nå en stegfinal, men nästa man att försöka sätta stopp skulle inte bli någon doldis det heller. Svensson ställdes mot EJ Tackett.

Det blev precis så jämnt som man kunde vänta sig. Jesper Svensson var i tätt ledning efter två spelade serier, men Tackett fick en smakstart på den tredje serien samtidigt som Svensson fick problem. Det stod och vägde, med lite fördel EJ Tackett, när amerikanen klev upp i den nionde rutan och ställde ett hål han inte lyckades spärra.

Svensson fick då chansen att kliva upp i sin tionde ruta med möjligheten att stänga matchen – men lyckades inte. Det blev en nia som han spärrade och sedan åtta käglor i frislaget. Det gav Tackett möjligheten. Amerikanen behövde en dubbel och sedan åtta käglor för att vinna matchen med en kägla.

Han satte den första striken, men inte den andra.

Tackett missade chansen och Jesper Svensson var vidare.

– Två ruggigt tuffa motståndare i Simonsen och EJ, men med lite tur och vettigt spel har det gått vägen, säger Svensson.

Hur känns det just nu?

– Det känns smått osannolikt att jag är så långt fram i ”winners bracket” med tanke på hur mycket kämpande det var under kvalet, säger 25-åringen.

Nu ställs han mot Spencer Robarge som något skrällartat fortfarande har jätteläge att nå stegfinal även han. Vinnaren där kommer få spela om att antingen bli förstaseedad eller andraseedad i stegfinalen.

– Det är en ung talang som också spelar tvåhands och är vänsterhänt. Det kommer bli lite annorlunda. Han har haft en fantastisk tävling så här långt, men jag får försöka sätta stopp för hans framfart. Förhoppningsvis börjar han fundera lite på vad som komma skall och vilken bra position han är i och blir lite nervös. Nyckeln för mig blir nog att få honom under lite press tidigt. Om det inte lyckas kan det blir problem, men jag tror han vet att även jag haft en bra ”run” i matchspelet, säger Jesper Svensson.

En annan svensk som gav sig chansen att kunna nå hela vägen till stegfinalen var Kim Bolleby. Pergamonbowlaren övertygade i kvalet och inledde sedan matchspelet med att besegra Darren Tang.

– Båda började lite nervöst. Jag började med lite för stark boll, men bytte till något klenare och övertog ledningen i serie två med en trippel. Sedan behövde jag bara spärra mig till segern då han (Darren Tang) ställde hål, säger Kim Bolleby när swebowl når honom.

Han ställdes då mot en annan vänsterhänt spelare i Mykel Holloman.

– Vi brände sönder banan ganska ordentligt. Jag kunde utnyttja det och flytta in och han hade problem att hänga på. Samtidigt missade han käglor, säger Bolleby.

Skulle du säga att du slog honom på att du är lite bredare i ditt spel?

– Ja, det skulle man kunna säga. Han försökte med urettan i början och sedan försökte han flytta in med reaktivt, men det gav honom bara ännu större hål och problem, säger Kim Bolleby.

Bolleby förlorade dessvärre sin nästkommande match mot Zeke Bayt och hamnade i ett vinna-eller-försvinna-läge mot amerikanen Chris Via.

Det blev ett riktigt drama där Bolleby efter att ha strajkat från ruta sex till nio i den sista serien hade chansen att vinna om han satte strike i tionde rutan, men det blev en sjua och saken var klar. Tävlingen var över för Bolleby.

Steget innan Bolleby åkte ut hade båda svenskarna Martin Larsen och Pontus Andersson eliminerats.

Skribent: Adam Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info