Hoppa till sidans innehåll

”Skit, väldigt skit”

29 APR 2021 13:00
Swebowl har frågat landslagsspelare från Danmark, Holland och Singapore hur deras bowling-situation ser ut under pandemin.
- Alla bowlinghallar har varit stängda, säger dansken Jesper Agerbo.
  • Skapad: 29 APR 2021 13:00

Pandemin som har stängt ner allt tävlande i Sverige har påverkat länder olika. Några länder har stängt ner helt, några har kunnat öppna upp igen. I Sverige har vi i alla fall kunnat träna i de bowlinghallar som har valt att hålla öppet. Så har det inte sett ut i alla länder.
- Det har inte funnits några möjligheter att träna. I början var det värst eftersom ingen fick lov att träna, säger Jesper Agerbo.

Den danske stjärnan, som är den ende som vunnit EM-guld på alla distanser, och resten av landslaget har dock fått börja träna igen. Där det går.
- Senare under pandemin har regeringen gett lov till att träna, om man är med i landslaget. Så de som har haft möjlighet att komma in i stängda bowlinghallar har kunnat träna. Sen har vi själva betalt för att ha några landslagssamlingar, bara för att vi i landslaget ska kunna träffas och spela mot varandra. Den delen med landslagssamlingar har faktiskt fungerat riktigt bra och det är det enda sättet vi har kunnat tävla på, säger han.

Även i Holland har bowlinghallarna varit stängda under pandemin, med skillnaden att där har inte ens landslagsspelarna fått träna. Det gör att Samantha Greiner, med ett EM-brons i lag från 2018, inte har bowlat alls sedan i oktober.
- Pandemin har varit fruktansvärd för mig som bowlare. Alla bowlinghallar i Holland är tyvärr stängda. Vi vet inte när allting kan öppna så jag har ingen aning om när jag kan börja träna igen, säger hon.

Den starka bowlingnationen Singapore stängde ner helt i nästan tre månader under 2020 för att hantera pandemin. Allting var stängt och det framgångsrika damlandslaget, med Jazreel Tan som också bowlat för Team X-Calibur, tränade hemma.
- Vi började göra övningar hemma och tränade via Zoom för att inte vara så rostiga. Efter nedstängningen och bowlinghallen fick öppna igen kunde vi komma tillbaka på banorna. Vi fick dela upp oss i grupper för att träna, eftersom bara grupper med fem var tillåtna, berättar Jazreel Tan och fortsätter:
- Singapore håller på att bli bättre och mer och mer tävlingar planeras. Vi har det nationella mästerskapet i juni, fortfarande med hårda restriktioner men vi får träna varje dag nu, säger hon.

Den fyr-faldige VM-silvermedaljören känner sig fortfarande väldigt rostig men börjar komma lite i form igen efter nedstängningen.
- Antagligen inte helt redo för tävlingar eftersom vi inte får byta bana, och i bowling är förflyttningar viktiga. Men på träningarna försöker vi i alla fall hålla vår fysik skarp. Vi bowlar också på olika sport-profiler och lär oss vad som fungerar med olika material och olika profiler, säger hon.

Även i Danmark har landslaget fokuserat på fysiken samtidigt som de har gjort det de har kunnat.
- Det är väldigt olika hur vi har blivit påverkade. Några har haft svårt med att hitta motivation eftersom det har varit så oförutsägbart när vi kan spela tävlingar. Andra har haft det bra eftersom de har haft lättare att fokusera på tekniken när de har tränat. Men generellt har vi försökt hitta sätt där vi kan träna på bestämda saker och tävla med varandra. Generellt vill jag säga att vi har prövat att tänka utanför boxen på alla sätt och vis, säger Jesper Agerbo.

Gemensamt för Jesper Agerbo, Jazreel Tan och Samantha Greiner är att de alla saknar tävlandet, och gemenskapen.
- Konkurrensen är nog det vi saknar mest just nu, och den samhörighet som bowlingen har. En av de saker som jag, personligen, tycker är häftigt med vår sport är att vi är vänner, vi är som en stor familj, kors och tvärs över landet och genom regioner, säger Jesper Agerbo.
- Jag saknar verkligen tävlandet, jag saknar resandet och jag saknar att träffa mina vänner från överallt, säger Jazreel Tan.
- Jag saknar allting med bowling, men tävlandet mest. För mig är tävlandet där allting jag har jobbat för ger resultat, och känslan när allting fungerar är bäst. Jag saknar också att tävla eftersom jag skulle vara iväg en massa helger tillsammans med mina lagkamrater, och de helgerna är så roligt. Men jag saknar också saker som träningar, som jag vanligtvis hatar, skrattar Samantha Greiner, jag vill bara bowla igen, även om det bara är träning.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info