Hoppa till sidans innehåll

Så ser planen ut för höstens seriestart

16 APR 2021 12:00
Inbjudan till nästa säsongs seriespel skickades ut i dagarna. Planen och förhoppningen är att starta säsongen som ”vanligt” den 11–12 september.
- Den 1 augusti fastställer vi serien. Då vet vi om pandemin tillåter spel, säger Peter Lagerroos.
  • Skapad: 16 APR 2021 12:00

Alla föreningar i Sverige fick i torsdags ett mail som hette: Inbjudan nationella serien 2020/2021. Det är första steget inför nästa bowlingsäsong som förhoppningsvis kan komma igång till hösten. Peter Lagerroos är ordförande i Seriekommittén och är den som har skickat ut inbjudan.
- Planen är att vi drar igång den 11 – 12 september. Den 1 augusti vet vi, då fastställer vi serien. Då vet vi om pandemin tillåter spel. Kvalen är planerade att gå i maj 2022 och slutspelet står den 20 – 22 maj i schemat, säger han.

Med två avbrutna säsonger finns det självklart en plan B, om pandemin inte skulle tillåta spel den andra veckan i september.
- Får vi inte komma igång den 11–12 är planen att de tre första omgångarna senareläggs och vi kommer igång efter årsmöteshelgen. Då börjar vi den 16–17 oktober istället, säger Peter Lagerroos.

Det är inte bara den flexibla seriestarten som är annorlunda efter de senaste åren. Att ställa upp i serien kommer också att vara kostnadsfritt för alla lag, de som betalade in serieavgift förra året, och de lag som ny-anmäler sig till nationella serien.
- Annars är det inte direkt några nyheter. Man begränsar antalet föreningsavtals-spelare. Man tillåter upp till tre spelare som får dubblera i samma omgång. Det nya är att det sträcker sig även över kvalet, så i de två sista omgångarna plus kvalet får man dubblera i, säger seriekommitténs ordförande.

Andra nyheter är att det avslutande Elitseriesammandraget för herrar stryks och att inga, så kallade, vakanser kommer fyllas. Saknas det lag i en serie kommer den platsen att vara tom. Till exempel kommer damernas Elitserie bara att innehålla sju lag efter att Vänersborgslaget BK Skrufscha drog sig ur serien förra året.
- Vakansplatserna kommer inte tillsättas eftersom det inte finns något sportligt underlag att göra en vakanslista av. Istället kommer det bli grupper som har en match mindre spelad än de andra. Det kommer inte påverka så mycket eftersom man jämförs inom gruppen. Även om du är fem lag i en grupp så är det din placering inom gruppen som avgör vart du kommer, säger Peter Lagerroos.

Annars vill Seriekommittén trycka på möjligheten för två föreningar att del på ett gemensamt damlag i damernas lägsta serie. Vidare vill Peter Lagerroos också förtydliga vilka lag som behöver anmäla sig till spel i nationella serien.
- Alla lag som var anmälda förra året är fortsatt anmälda. Alltså måste man avanmäla sig om man inte vill vara med nästa säsong, säger han.

Sista dagen för licensövergångar är 20 maj. Kommer en övergång in senare än så till Svenska Bowlingförbundet kommer spelaren att få stå över första omgången.
- Är det någon som har fler frågor är de välkomna att höra av sig till SK och kansliet med frågor, säger Peter Lagerroos.

Läs hela inbjudan här: https://www.swebowl.se/Seriespelet/NationellaSerien/

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info