Hoppa till sidans innehåll

Så ser media på bowling

23 JAN 2020 13:00
Trots stora internationella framgångar får sporten bowling inte så mycket utrymme i tidningar eller på TV. Varför är det så? - Troligen spelar nog ”fritidsaktivitets-stämpeln” och bristen på OS-status stor roll, säger Ola Bränholm på SVT Sport.
  • Skapad: 23 JAN 2020 13:00

Bara under förra året spelade svensk bowling in EM-guld, VM-guld och individuella proffstitlar på både dam- och herrsidan. Ändå är idrotten fortfarande en liten sport i media. Pär Andersson, Sportchef på Expressen, säger att bowling både är stort och litet.
- Som folksport är den stor, nästan alla har väl en relation till bowling och har testat någon gång. Som Elitsport, fortfarande relativt liten, trots framgångarna de senaste åren, säger han.

Även Ola Bränholm på SVT Sport tycker att det är svårt att bedöma hur stor Bowlingen är i Sverige idag. Han pekar också på nöjesaspekten som en förklaring.
- Bowlingen är komplex i hur man ska bedöma storleken. Det finns många utövare och ett väl fungerande seriespel, och bra mästerskap. Dessutom tillhör Sverige den absoluta världseliten. Konstigt nog har den ändå svårt att nå fram som riktig sport, troligen spelar nog ”fritidsaktivitets-stämpeln” och bristen på OS-status stor roll här, säger han.

SVT:s redaktör, reporter och kommentator som har haft hand om bowlingen på SM-veckan flera gånger tror att nomineringarna till Idrottsgalan kommer ha positiv effekt för bowling, i alla fall nu.
- Jag tror att den lyfter sporten väldigt mycket i stunden, men jag är klart osäker på effekten på lång sikt. Väldigt många som ser idrottsgalan, och det som görs runt den, visste nog inte ens om att Sverige vunnit VM-guld och vilka Wegner och Hermansson är, det vet de nu, säger han och fortsätter:
- För mig som journalist är problemet i bowling, liksom många andra sporter, att veta vad som är bra och stort på riktigt. När VM har fem olika klasser är det inte jättelätt att veta vad som smäller högst. Precis som med SM, säger han.

Att Jenny Wegner och Josefin Hermansson blev nominerade till både Årets Lag på Idrottsgalan och Jerringpriset tror sportchefen på Expressen kommer vara bra för bowlingen.  
- Jerringpriset är ett utmärkt fönster att synas för mindre sporter och mindre kända idrottare än de största namnen, så enbart positivt, säger Pär Andersson som däremot inte ser någon uppåtgående trend för bowlingen i stort.
- Svårt för mig att svara på, har nog inte märkt någon större förändring i vår bevakning, säger han.

Inte heller Ola Bränholm på SVT tycker att det är lätt att se någon trend för bowlingen men att idrotten bowling har ett tufft läge.
- Svårt för mig att avgöra. Jag märkte under både EM och VM ifjol att det fanns en sådan där liten ”är det verkligen en sport”-känsla på redaktionen och det var svårt att övertyga andra om att vi borde lyfta dessa framgångar. Konstigt då exempelvis curling inte alls ses på samma sätt, trots färre utövare och en totalt sett mindre sport – men med OS-status, säger han.

Att Jenny Wegner och Josefin Hermansson syns på Idrottsgalan och i samband med Jerringpriset, att bowlingstjärnor går att se på TV är ett sätt att förändra synen på bowling. Svenska Bowlingförbundets kampanj där frågan ”Kan man tävla i bowling?” ställdes till nästan 50 000 svenskar är en annan. Bowling är en liten idrott, i allmänheten och i medias ögon men Vi jobbar långsiktigt för att bli större, bli sedd som en elitsport, och för att synas mer i media.

Rösta på Josefin Hermansson och Jenny Wegner för att hjälpa till med att få bowlingen mer synlig i media. Ring 099 – 209 02 (3:60 per samtal, plus ev. samtalskostnad) varje dag, rösta på Radiosportens hemsida och vid SVT:s Duo-app.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

 

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info