Hoppa till sidans innehåll

Så förbereder sig svenskarna inför USBC Masters

26 MAR 2021 11:02
Hur förbereder sig egentligen de bästa spelarna i världen inför en major på proffstouren? Swebowl har frågat svenskarna som ska spela USBC Masters nästa vecka.
- Den största delen av förberedelserna är gjorda hemma, säger Martin Larsen.
  • Skapad: 26 MAR 2021 11:02

På måndag är det dags för officiell träning i Reno, Nevada inför USBC Masters på den amerikanska proffstouren PBA som spelas 30/3 – 4/4. 6 svenskar har åkt över för att spela major-tävlingen och den efterföljande, mycket prestigefyllda: US Open. Swebowl har frågat hur de förbereder sig inför tävlingarna.
- Detta år är speciellt då jag spenderar två veckor innan tävlingarna i USA. Den största delen av förberedelserna är gjorda hemma, på banorna och i gymmet. Väl här har jag blandat träning och gym med avkoppling i form av golf och jobb på Storms huvudkontor. Test av kommande klot, träning, videos och uppdatering av arsenalen inför de kommande tävlingarna, säger den tidigare världsettan Martin Larsen.

Den tidigare thailändske landslagsspelaren Kim Bolleby och Team Clans landslagsstjärna Pontus Andersson har valt att spela några mindre tävlingar under den period som varit sedan WSOB avslutades nere i Florida.
- Det har varit två och en halv vecka mellan tävlingarna och eftersom jag inte reste hem denna gång så gällde det att hitta andra grejer att göra. Så jag har varit i Dallas, Texas och tränat samt spelat en hel del tävlingar, för här har Covid-restriktionerna inte varit lika hårda. Försökt att bli van med att faktiskt tävla igen, säger 25-årige Pontus Andersson.  
- Just inför dessa tävlingar har jag spelat tre tävlingar med 20 - 30 tävlingsserier per helg, hållit igång fysiskt med löpning och gym för att fortsätta vara skarp. Sista dagarna, generellt inför en tävling, så är ett bowlingpass endast 30 - 40 minuter, säger Kim Bolleby.

Förutom de fyra svenskar som redan varit i USA kommer IS Göta-spelarna Karl Wahlgren och Rasmus Edvall att resa över för att spela de två kommande tävlingarna. De har förberett sig genom att skaffa sig information om National Bowling Stadium där tävlingarna spelas.
- Jag har pratat med Martin [Larsen], vad han har för erfarenheter och vad han tycker om hallen. Man vet ju inte profilen innan heller, man vet bara hallens karaktär. Det bästa är ju om man har varit där innan. Men man kan alltid kolla upp vad det är för banor, vad det är för plastfilm som ligger på dem. Det är alltid lite skillnad, säger Karl Wahlgren.

De svenskar som redan är i USA har bra koll på hallen i Reno, Nevada.  
- Omgivningen i staden och hallen har jag väldigt bra koll på så jag behövde inte alls ta reda på mycket info. Det svåra denna gång är att vi är tvungna att ha ett negativt Covid-test innan vi åker dit, och sedan ett på plats. Så även om jag har spelat tävlingar har jag varit försiktig med att träffa folk i stora grupper och hållit avstånd helt enkelt, säger Pontus Andersson.

Även om inte oljeprofilerna presenteras i förväg så förbereder sig Kim Bolleby utefter tidigare erfarenheter.
- Major-tävlingarna brukar ha plattare profiler, då har spärrspelet större betydelse. Min mentala inställning är att det gäller att ha kontroll över humöret och ha tålamod eftersom det är långa format. USBC brukar också tricksa ordentligt med profilerna, och med udda ”speed bumps” längre ner i banan med mer olja längre ner. Känslan gör att bollen nästan får mer fart längre ner i banan istället för att bromsa i torrfältet, säger Kim Bolleby som väljer klot med större kontroll för att kunna hantera underlaget:
- Men oftast försöker jag täcka upp allt från tidigt och starkt till sent och svagt, i och med att vi har en 10 klotsbegränsning, säger han.

På PBA-touren har de en lastbil som åker från tävling till tävling med klot. Där går också att borra upp nya klot när det behövs.
- Jag kommer ha cirka 15 klot på plats, men har redan planer på att borra lite till, säger Pontus Andersson.
- Jag har klot på trucken som åker mellan varje stopp. Sen har jag även med mig några själv. Skulle det behövas kompletteras så finns den möjligheten. Jag har 15 på trucken och flög med 3, säger Jesper Svensson.

På måndag spelas den officiella träningen. Först när kloten rullar på banorna kommer Karl Wahlgren att faktiskt planera hur han ska attackera banorna och underlaget.
- Då börjar man forma en gameplan, eller man får ha minst två. Sen hänger det på vem du följer. Normalt ändras banan mycket mer i USA än här hemma. Folk spelar med mer yta på kloten och har högre ”revrate” där borta, säger han.

Schema:

Måndag 29/3 Officiell träning
Tisdag 30/3 Kvalpass 1 (5 serier)
Onsdag 31/3 Kvalpass 2 (5 serier)
Torsdag 1/4 Kvalpass 3 (5 serier)

Efter 15 seriers kval går de 35 bästa, plus den regerande mästaren, vidare till en ”double elimination match-play. Förlorar du två matcher där är du utslagen.

Fredag 2/4 Matchspel där 16 slås ut,
Lördag 3/4 Matchspel ner till 5 spelare är kvar
Söndag 4/4 TV-final på Fox Sports 1, klockan 17 - 19 svensk tid

Följ tävlingen via Swebowl.se eller https://www.bowl.com/masters/ 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info