Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån

Riksidrottsmöte till helgen

27 MAJ 2021 12:00
Svensk Idrott samlas i helgen till Riksidrottsmöte där årsmöten i både Riksidrottsförbundet och SISU idrottsutbildarna genomförs. - Det är en samlingspunkt för hela idrotten, säger Peter Hodor.
  • Skapad: 27 MAJ 2021 12:00

Vartannat år samlas Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna tillsammans med deras 70 medlemsförbund, och 3 medlemsorganisationer, för Riksidrottsmötet - RFs årsmöte, eller Idrottens riksdag om man så vill. Från klockan 14:30 på fredag till klockan 17:00 på söndag, om allt går enligt plan, går 2021 års RIM av stapeln, digitalt.
- Traditionellt sett är det väldigt roligt, och intressant. Det är en samlingspunkt för hela idrotten. Det är fortfarande väldigt viktiga frågor, men i år blir det två och en halv dag framför datorn, säger Peter Hodor, Generalsekreterare för Svenska Bowlingförbundet som är en av RFs 70 medlemsförbund.

De största frågorna som Peter Hodor tror kommer skapa de största diskussionerna de förbund som ansökt om medlemskap i Idrottsfamiljen. Bland dessa återfinns till exempel Bridge-, Schack-, Jiujitsu-förbundet och två separata E-sportsförbund som RF:s styrelse dock föreslår ska få avslag på ansökan. Däremot finns det tre förbund som styrelsen föreslår ska väljas in i Riksidrottsförbundet: Svenska Islandshästförbundet, Svenska Padelförbundet och Friskis och Svettis.
- Där kan det nog bli en del diskussion kring det. I synnerhet Friskis och Svettis, de har varit uppe på tapeten tidigare. De var uppe senast men då remitterades det tillbaka på grund av för dålig beredning av ansökan, säger Peter Hodor.

Från Svenska Bowlingförbundet kommer, förutom Generalsekreterare Peter Hodor, Sportchef Michael Granström och styrelsemedlemmarna Sandra Granfeldt och Maria Eklöf att närvara på det nästan tre dagar långa RIM där 30 motioner ska gås igenom och två styrelser, en till RF och en till SISU, ska röstas fram.
- Dels är det många punkter, mycket motioner som ska gås igenom. Sen blir det ganska mycket diskussioner kring vissa av frågorna. En motion handlar om att det ska finnas ett bidragstak på 10% för ett enskilt förbund. Det har funnits tidigare men man har tagit bort det, det kommer det nog bli diskussioner kring.

I övrigt är det också en motion som hockeyförbundet har lagt, om att specialidrottsförbunden ska få mer av pengarna, det är 33% i nuläget och de vill att det ska bli 38%. En motion till som är intressant, som styrelsen vill bifalla, är en förlängd preskriptionstid för matchfixning, eller ”allvarliga ekonomiska oegentligheter” som de skriver, säger Peter Hodor.

Efter tre dagars diskussioner, förhandlingar och beslut kommer svensk idrott, Svenska Bowlingförbundet inkluderat, att ha fått riktlinjer och strategi inför framtiden.
- Det sätter spelregler för hela idrotten i stort. Även om det kan kännas långt bort för den enskilda medlemmen, det är klart att alla frågor för hela idrotten påverkar oss, säger Peter Hodor.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info