Hoppa till sidans innehåll

Rekordsnabbt årsmöte valde Jan Wiede till ny ordförande

05 OKT 2020 08:40
I helgen genomfördes Bowlingförbundets årsmöte för 19/20 på Quality Hotel Friends Arena i Solna. Jan Wiede, Kalmar, valdes till ny förbundsordförande på ett årsmöte som präglades mycket av Coronapandemin och som blev historiskt snabbt.
  • Uppdaterad: 05 OKT 2020 08:40

Helgen inleddes på lördagen med SDF-konferens med samtliga distriktsförbund inbjudna. På programmet stod bland annat diskussioner om den nuvarande Coronasituationen, det framtida arbetet med rekrytering, mediarättigheter, en ny modell för SDF-bidrag samt förslag till verksamhetsplan och budget för 2020/2021.

Det blev inga ändringar i förbundets rekommendationer till föreningar, men det kan bli ändringar i det framtagna säkerhetsprotokollet beroende på hur regeringen kommer att fullfölja sin tanke med att tillåta lokala variationer i restriktionerna.

Daniel Rönnbäck, Norrbotten, redogjorde möjligheterna och innehållet i det Mediarättighetsavtal förbundet har skrivit med Svenska hallföreningen, SBHF. Där fokus ligger på den gemensamma plattformen för streamade matchsändningar och där Daniel hoppas att alla föreningar ska ansluta sig och börja visa sina matcher.

– Det är helt kostnadsfritt för föreningarna, samtidigt som föreningarna kan få in pengar genom att ta betalt för sina sändningar, förklarar Daniel Rönnbäck, som även poängterar att inte är klart ännu med bland annat en grafiklösning för att tittarna lättare ska kunna följa resultaten under matcherna.

Generalsekreterare Peter Hodor redogjorde för det gångna verksamhetsåret med bland annat en liten minskning av antalet licenser, en minskning som var mindre än vad förväntat. Huvudorsaken till tappet hänvisas till Coronapandemin, men tappet är litet och antalet licenser motsvarar idag snittet för de senaste tio årens antal. Det ligger också i planen att alla mästerskap ska genomföras som planerat nästa år om inget oförutsett inträffar. Sverige ska även delta på samtliga internationella mästerskap som arrangeras. Fr.v. Calle Wikhede, Eva Bergelin och Pär Svensson avtackades efter sina avslutade styrelseuppdrag.

Utbildnings- och rekryteringsansvarige Johan Ekström redogjorde för det nya utbildningsmaterialet TUG som ska användas för att utbilda nya ledare från grunden. 

På söndagen hölls Förbundsmötet där Jan Wiede, Kalmar, enhälligt valdes till ny förbundsordförande efter Peter Tidbeck, Stockholm. Jan Wiede var tidigare ledamot i styrelsen och vice ordförande.
(Bilden: Avgående styrelseledamöterna Calle Wikhede, Eva Bergelin och Pär Svensson avtackades.) 

Det blev ett rekordsnabbt genomfört årsmöte som mycket präglades av Coronapandemin med tillbakablick på en avbruten och inställd nationell serie samt inställda mästerskap både nationella och internationella. Det visade sig även i förbundets resultat för det gångna året med minskade kostnader – ett resultat som visade en vinst på drygt en miljon kronor som balanserades in på kommande säsongs eget kaptital.

Det var endast tre motioner att behandla och det fanns inga förslag lagda av Förbundsstyrelsen. Jonsta BK:s motion om att förnya formen för Distriktsmästerskapen fick bifall med förbundsstyrelsens tillägg att alla DM inte måste se exakt lika ut och att en utredningsgrupp ska tillsättas med uppdrag att se över det nuvarande regelverket för distriktsmästerskap. Tanken är att varje SDF ska kunna anordna DM mer fritt utifrån egna idéer och förutsättningar.

Nora Johansson blev en av två bowlingstipendiater. Värmlands Bowlingförbund lade en motion om direktuppflyttning för segrande lag i division 3 till division 2. Efter en del diskussioner lade Skåne, med stöd av Västmanland, in ett tilläggsyrkande med krav på att en djupare konsekvensanalys måste skickas ut i god tid före beslut kan tas och att beslut ska tas under Ordförandekonferensen i februari – ett tilläggsyrkande som även röstades fram.

Skillingaryds IS motion om ett nytt spelsätt i hallar med endast fyra banor fick inte gehör vid omröstningen med hänvisning till att det nya förslaget på spelsätt redan använts och inte fungerade väl då.

Det delades även ut flera priser under årsmötet. Ungdomarna Carl Eklund i IKW/Köping BK och Spader Dams Nora Johansson fick ta emot Bowlingfondens stipendium för deras fina insatser vid internationella tävlingar trots sina unga år. 
(Bilden: Nora Johansson, Spader Dam, var på plats och tog emot sitt pris medan Carl Eklund, spelade tävling.) 

BK Jokers Ulf Granath fick motta Hedersmedaljen nr 178 i guld för sina långvariga insatser i sin Ulf Granath, Hedersmedalj bowlingklubb samt i Göteborgs bowlingförbund. (Bilden)

Årets ledarstipendiat blev Bulltofta BK:s Jonas Torstensson och på länk fick en mycket överraskad Peter ”Peppe” Engström ta emot Magnus Medalj 2020 av grundaren Magnus Johnsson. "Peppe" fick medaljen för sina storstilade, och enligt Magnus egen motivering, avgörande insatser för den stora och framgångsrika ungdomskull som växte fram under ”Peppes” ledning på 90-talet och som idag driver svensk bowling vidare.

Jonas Torstensson, Bulltofta, ledarstipendiat

Bilden: Ledarstipendiaten, Jonas Torstensson, Bulltofta BK. 

 

Text & foto: Jonas Brändström
This is a mailto link

 

Skribent: Jonas Brändström
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info