Hoppa till sidans innehåll

Rasmus Edvall om US Open: ”Jag trodde det skulle vara lite roligare”

20 APR 2021 12:00
IS Götas Rasmus Edvall åkte över till USA och spelade två majors på PBA-touren och kom hem med mycket lärdomar.
- För varje misslyckande är man en erfarenhet rikare, säger han.
  • Skapad: 20 APR 2021 12:00

26-årige Rasmus Edvall från Perstorp tog chansen att spela två majors på den amerikanska proffstouren nyligen. Götas talangfulla bowlare flög, tillsammans med klubbkompisen Karl Wahlgren över atlanten för att spela USBC Masters och US Open, två av de tuffaste tävlingarna på PBA-touren.
- Jag trodde att det skulle vara lite roligare, skrattar han, det var lite mer brutalt än vad det brukar vara. Men det var spännande, lärorikt om inte annat.

Den högerhänta spelare som gjort två raka slutspel med Helsingborgslaget Göta blev 81a i USBC Masters, av 216 spelare, och 93a i US Open av 108 spelare. I ingen av tävlingarna snittade han över 200, trots nästan 220 i snitt hemma i Sverige.
- För varje misslyckande är man en erfarenhet rikare. Man får ta tillvara på de svåra stunderna och göra någonting positivt av det istället, säger han och berättar vad han lärt sig:
- Det är att man inte ska stressa upp sig. Framförallt när det är så låga siffror som det var den här gången. Istället för att leta optimala lösningar är det bara att leva med det man har, säger han.

Så som spelet utvecklade sig i båda tävlingarna med väldigt svåra oljeprofiler där de flesta valde att spela raka linjer från kanten, oftast med Uretan, vet Rasmus Edvall vad han behöver träna på tills nästa gång.
- Försöka hålla bollen framför mig, och inte öppna upp så mycket. Just på de profilerna var det viktigt att hålla bollen framför sig. Sen också att hantera bollfarten, säger han.

De största skillnaderna mellan att spela hemma i Sverige och på europatouren är pressen, säger han.
- Man får bara en chans, det gäller att ta den. På Europatouren är man lite bortskämd. Går det dåligt en start är det bara att betala och ta en chans till. Sen är det kvaliteten på spelarna, vart man än kollar så är det jättebra spelare. Det är mer erfarenhet på spelarna. Det märks att de har spelat på den nivån väldigt länge. De håller huvudet kallt när det är pressade situationer. Jag har inte varit över så många gånger, man stressar upp sig för småsaker. De är mer rutinerade och hanterar situationer på ett helt annat sätt, säger han.

Även om spelarna inte fick stanna kvar i National Bowling Stadium när de inte spelade var det en av höjdpunkterna med resan.
- Att uppleva Reno över huvud taget, den maffiga arenan och att ta del av att spela USBC och US Open. Det är väldigt prestigefyllda tävlingar, säger han och jämför med senast han var över.
- Jag tycker det är lite mer press. När vi var och spelade World Series of Bowling var det lite lugnare. Där var det lite fler småtävlingar och man hade mål längre fram. När man spelade nu var det mer ”Nu måste jag prestera i den här tävlingen, annars har jag inget annat”, säger han.

Till sommaren har PBA nyligen schemalagt fem tävlingar och Rasmus Edvall har tankar på att åka över och spela mer på den amerikanska proffstouren, då ännu bättre förberedd.
- Jag kommer förbereda mig mer mentalt. Mer nollställt huvud istället för att förvänta mig så mycket av mig själv, säger han.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info