Hoppa till sidans innehåll

Pontus Andersson: "Det blir så drastiskt"

09 FEB 2021 13:02
Fyra svenska bowlare var för ett par veckor sedan över på PBA-touren i USA för att tävla i bowling. Någonting som just nu är få förunnat.
- Det var jäkligt kul att känna den här ”fighting spirit”, säger Pontus Andersson.
  • Skapad: 09 FEB 2021 13:02

Pontus Andersson är en av bara fyra svenska bowlare som, just nu, har möjlighet att tävla i bowling. Den unge smålänningen, Kim Bolleby, Martin Larsen och Jesper Svensson åkte för ett par veckor sedan över till USA där den amerikanska proffstouren startade årets säsong.
- Själva resandet är samma sak som tidigare, man sätter sig på ett flyg. Det var mindre folk på vägen till USA, men när vi var där så var det lika mycket folk som vilken dag som helst. De på PBA hjälpte till oss så att vi faktiskt fick komma in. Det var egentligen bara mycket mer kontroller. Vi flög via Tyskland och där kollade de så att vi hade rätt papper och så där, säger Pontus Andersson.

Sedan pandemin omöjliggjorde seriespel och tävlingar i mars har den svenske landslagsstjärnan tävlat mindre än någonsin tidigare. Innan resan till USA och PBA var Team Clans match mot BK Jösse under seriens återstart i oktober det senaste tillfället. 25-åringen saknar det.
- Ja, speciellt någonting att göra varje helg. Innan hade man hela tiden någonting att se fram emot. Jag gillar känslan att försöka hela tiden, och att vinna. Samtidigt saknar jag att träffa alla, i Sverige och även när man är ute och reser. Det är ändå en massa människor som man träffar ständigt, säger han.

När det inte har gått att tävla har Pontus Andersson istället reflekterat över sin bowling och vad han faktiskt behöver träna på.
- Det har varit mycket gym. Olika muskelgrupper, någon dag ben, någon dag armar, någon dag mage. Men mest fokus på ben och bål. När det gäller bowlingen, under november, december, höll jag mest igång det, och bowlade inte så mycket. Men när tävlingen närmade sig bowlade jag i princip varje dag, säger han.

Under den sista veckan av 2020 bestämde sig Nässjö-bowlaren att han tre veckor senare skulle åka över och spela PBA Players Championship, med 250 000 dollar i första pris, på den amerikanska proffstouren. Då fick han ett mål, någonting att träna mot, och kunde sätta upp en detaljerad plan.
- Eftersom vi inte hade någonting annat. Jag hade ett riktigt schema, bara bowling och fys. Det var i stort sett så mina dagar såg ut. För att göra det så optimalt som möjligt för den här tävlingen, säger han.

Efter ett uppehåll på nästan tre månader tog det ett par serier att hitta tillbaka till tävlingstänket på banan.
- Det blir så drastiskt från när man står här hemma själv, till att ”switcha” på hjärnan och vara i toppform. Men det är en vanesak, det gick ganska bra. Eftersom man inte hade tävlat på så länge hade man så mycket energi att hämta och lägga på spelet, säger Pontus Andersson.

28 serier över två dagar senare slutade tävlingen för 25-åringen. 212 i snitt räckte till en sjunde plats i den södra regionens kvalspel där de fem bästa gick vidare.
-  Det var jäkligt kul att känna den här fighting spirit. Man försöker, att ha någonting att sträva mot. Bara den processen, både där borta och här hemma, säger han.

Den svenske tvåhandsdemonen Jesper Svensson vann den södra kvalgruppen och nästa söndag visas regionfinalen på amerikansk TV. Då får vi se om den 10-faldige vinnaren på USA-touren gått vidare till den stora finalen där 250 000 dollar går till segraren. Pontus Andersson, Martin Larsen och Kim Bolleby, som inte tog sig vidare, får sikta på nästa utmaning, World Series of Bowling i mars.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info