Hoppa till sidans innehåll
Foto: Monty Rand

PBA-säsongen drar igång i helgen med fyra svenskar på plats i USA

14 JAN 2021 17:05
Till helgen inleds årets PBA-säsong med Players Championship. Med start natten mot lördagen svensk tid går fyra svenskar in kvalspelet i denna första major-tävling som också har fått ett helt nytt format i Coronapandemins fotspår. (Arkivbild)
  • Uppdaterad: 14 JAN 2021 17:05

För första gången i PBA:s historia genomförs en tävling med fem regionala kvalspel spridda över hela USA. I varje region slåss spelarna om fem platser för att få göra upp om vidare avancemang i regionfinalerna. Vinnaren i varje region går sedan vidare till den stora finalen som spelas den 21 februari.

Hela fyra svenska spelare har åkt över till USA för att prova lyckan i denna första Major. Det är Martin Larsen, Kim Bolleby, Pontus Andersson och Jesper Svensson.

 Det är lite blandade känslor vi åkt över. Såklart kul att spela tävling, det har man längtat efter. Att pandemin inte är över är beklagligt men bowling är mitt jobb och vi försöker också vara så försiktiga vi kan i situationen, säger Jesper Svensson.

Årets nya format med fem olika kvalplatser har inneburit att alla svenskar och övriga européer deltar i South region med spelplats Tampa, Florida.

 Arrangören har försökt att få till ett format där inte alla är på samma ställe. Spelare ska inte behöva resa från hela landet, och övriga världen, till ett enda ställe och vi blir nu utspridda istället, förklarar Jesper vidare.

Övrigt är mycket sig likt med starkast möjliga startfält och ett tufft kvalspel över 28 serier. Nytt är däremot att första ”cutten” i varje kvalregion är direkt vid top-5.

 Det blir mycket tufft, men även utmanande, och det blir något nytt och spännande.

Hur har du kunnat träna under pandemin? Är formen god?

– Det är svårt säga var man står formmässigt. Jag har försökt träna på så gott jag kunnat och jag har känt mig bra den sista tiden. Det kan vara en nackdel att det var så länge sedan man tävlade, men det får de kommande dagarna utvisa, säger en optimistisk Jesper, som är mycket glad över att få sällskap av hela tre svenskar denna gång.

Den total prissumman i årets upplaga av PBA Players Championship är 1 miljon US-dollar varav vinnaren tar hem 250 000 US-dollar. Det är den största segerchecken som delats ut sedan finländaren Mika Koivunieme vann på PBA-touren 2011. Regerande mästare är amerikanen Bill O´Niell som 2020 vann en dramtisk final mot landsmannen EJ Tackett med en ynka kägla.

Det inledande kvalspelet live-streamas på FloBowling nu till helgen, natten mot lördag och söndag. Regionfinalerna med de fem bästa sänds sedan live på Fox Sports FS1 den 24 januari. Finalen med de fem regionvinnarna sänds slutligen live på FOX Broadcast Channel, söndagen den 21 februari.

LÄNK: PBA Players Championship 2021

LÄNK: FloBowling

Skribent: Jonas Brändström
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info