Hoppa till sidans innehåll

Ordförandekonferensen: ”Mycket handlar om fortsatt samarbete”

10 FEB 2020 09:22
Nästan alla Svenska Bowlingförbundets distrikt samlade sina ordförande på Quality Hotel Winn i Handen utanför Stockholm i helgen för att prata om sportens framtid.
  • Uppdaterad: 10 FEB 2020 09:22

Bredvid Haninge Centrum utanför Stockholm samlades det ordförande från hela Sverige på Quality Hotel Winn i helgen. Ordförandekonferensen inledde helgen med att distrikten möttes för sig och Svenska Bowlingförbundets styrelse för sig, men diskussionerna handlade om att samarbeta.  
-  Mycket handlar om fortsatt samarbeta, från båda sidor, att vi måste utvecklas tillsammans, sa Bertil Pettersson, ordförande i Uppland och tog upp vad som kan bli bättre:
- Arbetsgången, information, måste bli bättre åt alla håll och kanter, berättar han.

Ett förslag som skulle utvecklas samarbetet och exponera bowlingsporten lyftes också från distrikten, en bowlingens dag där hallarna, förbundet, distrikten och föreningarna samarbetar. 
- En dag om året, i alla fall testa en gång, ha en gemensam dag för bowlingen. Tanken är att hallarna och Svenska Bowlingförbundet står för musklerna, distrikten står för verktygen och föreningarna står för utförandet. Det är ett sätt att utöka samarbetet och visa bowlingen utåt, säger Bertil Pettersson.

För första gången på 13 år var det dessutom en ny Generalsekreterare på plats, och den gemensamma konferensen inleddes med att Peter Hodor presenterade sig själv.
- Jag började i måndags och det passade väl att det var ett sådant här möte på en gång där jag får möjlighet att träffa så många nyckelpersoner i rörelsen på en gång, sa han och kommenterade sin bakgrund, där bowling inte finns:
- Det är ganska skönt att komma in utan papper, inte ha några känningar eller kopplingar och jag hoppas att fler känner så. Jag har ännu inte träffat någon som inte har en väldigt gedigen kunskap om bowling, så den kunskapen finns på en armlängds avstånd. Jag ser väldigt mycket fram emot helgen och få en inblick. Det här är väldigt bra för mig, att se och höra hur snacket går. Det är jätteroligt, säger han.

Peter Nenzén och Jesper Ekstedt Efter presentation av den nya Generalsekreteraren var det dags för det nya Juridiska utskottet, Peter Nenzén och Jesper Ekstedt att berätta vad de jobbar med.
- Det är väldigt mycket olika typer av ärenden. Det kan handla om övergångstvister, där man tycker att man har löst en ekonomisk situation. Det kan vara hallar där spelare har blivit ”portade”, och när man kommer dit för att spela match och så är man inte välkommen eller någon som har uppträtt på ett olämpligt sätt på banorna, säger Peter Nenzén.

Dessutom ser de båda över Svensk Bowlings regelverk, blå boken, och har uppmärksammat vissa problem som de skulle vilja förtydliga.
- Nummer ett är att förenkla språket och vara övertydliga i blå boken. Vi skulle vilja systematisera så att alla ärenden har ett nummer. På så sätt skulle det skapas en praxis. Sedan en utbildning i vad som faktiskt gäller. Jag tror att många problem skulle kunna undvikas på det sättet, säger Jesper Ekstedt.
- Om det är så att ni retar er på någonting som står i Blå Boken, om det är så att man vill ha en regeländring så kan man höra av sig till oss, så kan vi, om ingenting annat, ta det till förbundsstyrelsen, avslutade Peter Nenzén.

Styrelsens Carl Wikhede gick sedan upp och diskuterade prispengar och hcp. Först i ungdomstävlingar där han presenterade ett förslag om att begränsa mängden prispengar till 1500 kronor, eller ett klot. Ordföranden i Stockholm Bowlingförbund Ian Robinson uttryckte sitt gillande till förslaget.
- I Stockholm har vi bestämt att ungdomar inte ska få prispengar. De får bara sånt som gynnar dem som bowlare, träningstimmar, start i UPP-slaget eller liknande. Att vi reglerar prispengar och max-hcp är jäkligt bra, säger han.

Att sätta ett tak för hur mycket pengar du kan vinna i tävlingar med hcp var nästa steg i presentationen. Carl Wikhede presenterade ett förslag som skulle innebära att, i tävlingar med mer än 25 i hcp, skulle 10 000 kr bli den högsta vinn-bara summan. I tävlingar med hcp mellan 1 och 25 skulle summan vara 30 000 kr och i tävlingar utan hcp skulle summan förbli obegränsad.
- Som det ser ut idag vill ju folk inte bli så bra som möjligt. De vill ha så mycket hcp som möjligt, då har vi hamnat fel, säger Carl Wikhede.

Därefter startade den diskussion kring just hcp och hur den, och spelstyrka räknas ut. Ett ämne somOrdförandekonferensen debatteras flitigt på sociala medier och fortsatte att diskuteras under hela helgen. Det som de flesta tog med sig från ämnet var att hcp inte beräknas på snitt.
- Snitt har ingenting med spelstyrka att göra, spelstyrka beräknas på rankingpoäng, förtydligade Carl Wikhede och utvecklade under söndagen:
- Allting med spelstyrka, har ingenting att göra med hur högt ni slår. Det beror på vad ni slår i jämförelse med de andra som spelar. Du behöver inte säga snitt och spelstyrka i samma mening. Vi som har spelat länge har snitt med oss hela tiden, men det har inte med varandra att göra, säger han.

Lördagens informationspass fortsatte sedan med att Sportchef Michael Granström och tränings- och utvecklingsansvarige Johan Ekström pratade om hur förbundet jobbar med Breddbowling. Peter Lagerroos gick upp och rapporterade statistik kring hur mycket utbildning bowlare går. Där slog han också ett slag för introduktionsutbildningen för föreningsledare som RF/SISU har.
- De har registrerat 800 personer som har gått den kursen, och ingen av dem är bowlare. Den är gratis och finns på nätet, säger Peter Lagerroos.

Grupper Dagens sista pass, innan den gemensamma middagen, leddes av RF/SISU och gick ut på att, i mindre grupper, diskutera hur det ser ut i Bowlingsverige och vad förbundet, distrikten och föreningarna kan göra för att göra förflyttningar i rätt riktning och utvecklas enligt Verksamhetsinriktning 2025.
- Vad ni har surrat på. Det är sådant här som gör att sådana här dokument får en själ och börjar leva. Ni började med att prata om vad nuläget är, sedan började vi fundera på vad som är utmaningar och vad vi behöver göra för att de här enheterna ska fungera, avslutade Maria från RF/SISU dagen med.

På söndagen kom sedan konferensen överens om att Skånes (Mats Lunderquist) och Västmanlands (Joakim Ek) ordförande, tillsammans med Svenska Bowlingförbundets ordförande Peter Tidbeck, gemensamt skulle gå igenom ett förslag till hur SDF-bidraget skall se ut för nästa säsong.
- Då väntar vi in det förslaget istället för att vi ska ta det här, sa Peter Tidbeck och strök punkten ur programmet som istället fortsatte med en del distrikt berättade om projekt som de fått pengar för:
- Jag skäms inte för att sno idéer från andra förbund, och jag snodde Göteborgs idé om tränarbidrag. Vi ger bidrag till de föreningar som använder någon av våra utbildade tränare, berättade Mats Lunderquist, ordförande i Skånes Bowlingförbund.

18 föreningar har utnyttjat bidraget och ett stort antal har fortsatt med detta även efteråt. Dessutom har Skåne fått bidrag till sitt seriespel för parabowlare, där 33 lag, spelar. Stockholm, med Ian Robinson som ordförande, berättade om slutspelet de har skapat för sin distriktsserie, och om sitt projekt där de vill öka medvetenheten för sportbowling.
- Med hjälp av en mediabyrå så gjorde man ett underlag där man frågade stammisar på bowlinghallar, men som inte spelade bowling utan bara kastade klot, varför de spelade bowling på det sätt de gjorde och vad som skulle krävas för att de skulle bli intresserade att börja sportbowla, berättade Ian Robinson om projektet som kommer att behandlas i en egen, senare artikel på Swebowl.se.

Gotland, med Anneli Ekman, berättade om sina mixed-tävlingar de har, Norrbotten berättade om sitt projekt där de vill få in 40 – 50 skolungdomar på tränarledda träningar.
- Få dem att inse att bowling är en sport och inte bara en fritidsaktivitet. Målet med själva eventet är att nå ungefär 10 av ungdomarna som potentiella bowlare och hoppas att de ska fortsätta, berättar Sebastian Landin Olsson, mötets yngsta deltagare.

För att stärka dambowlingen har Bohuslän-Dal och Västergötlands bowlingförbund kallat till ett dam-konvent den 18e april.
- Vi ska fokusera på damer, ha utbildningar i banläsning och material, och sådant. Workshops där vi ställer frågor som varför man spelar bowling, vad vi som förbund kan göra, hur vi kan hjälpa till. Öka samarbetet mellan distrikten och föreningarna. Vi hoppas att det faller väl ut, säger Fatima Carlsson, ordförande i Västergötlands Bowlingförbund.

Efter att Peter Lagerroos förtydligat resebidraget i den nationella serien och presenterat ett nytt förslag och ordförande Peter Tidbeck uppvisat förbundets resultaträkning halvvägs genom året, och hcp-frågan återigen luftats, startade diskussionerna kring den evigt aktuella damfrågan.
- Hur kommer vi vidare? Vi har en situation som inte är bra. Elitserien är bra, allsvenskan är sådär… division ett är inte bra. Men vi har en damserie, för att vi har damer som vill spela med damer, vi har damer som strider för att få spela i en damförening, säger Generalsekreterare Lena Sulkanen och fortästter:
- Man måste ju få välja att spela där man själv vill. Det här är en känslomässig fråga, det gör ont i många bowlingsjälar, för att man alltid har spelat i ett damlag. Men någonstans måste siffrorna få tala sitt tydliga språk, säger hon.

Som det är nu spelar ungefär 750 damer i dam-serien och 750 i den nationella unisex-liga som finns, upp till Elitserien där bara herrar får delta. Utöver dessa finns ytterligare 2500 licensierade damer. Som vanligt diskuterades frågan flitigt.
- Vi har massor med damer. Vi har ett rekryteringsproblem i svensk bowling. Men den specifika damfrågan är inte en rekryteringsfråga, utan det är var de spelar. Om alla damer som spelar i herrlag puttas tillbaka att spela i damlag har vi inget problem, säger Ian Robinson.

- Den här frågan är het som, jag vet inte vad jag ska säga. Jag känner att vi är så himla rädda för att göra förändringar för damer. Det är så inrutat att vi ska vara 8-manna och vi ska ha våra serier. Under en period skulle division 1 kunna vara 4-manna. Den förening som har 12 licenser kanske kan ha två lag. Det är ingenting som säger att det ska vara spikat så hela tiden, men i en övergångsperiod skulle vi kanske titta på det, säger Jeanette Larsson från Värmland.

- Vi har gjort den här resan i Norrland för ganska många år sedan. Vi hade en serie som blev 6-manna och sammandragsform. Men det var konstgjort andning. Det var inte lösningen, damserien försvann ändå. Jag tror att vi måste gå åt antingen ena, eller andra hållet. Få damerna att gå in i fållan, eller gå åt andra hållet, sa Helena Josjö, ledamot i Svenska Bowlingförbundets styrelse.

- Jag tror att vi, om ett halvår, kommer fortsätta den här diskussionen på distriktsmötet inför årsmötet, sa Peter Tidbeck innan han avslutade helgen:
- Sammanfattningsvis, den här frågan är jätteviktig och jättebra att diskutera. Jag tycker också att frågan kring hcp och BITS fick en massa bra svar, och vad man kan göra. Med de orden tackar jag för den här helgen.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

 

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info