Hoppa till sidans innehåll

Nya klotregler

14 FEB 2019 16:46
Svenska Bowlingförbundet har beslutat att följa efter World Bowling och USBC i deras nya klotregler som förbundet antagit under det senaste året. - Det vi har beslutat är att de nya reglerna ska implementeras, säger styrelsens Carl Wikhede.
  • Skapad: 14 FEB 2019 16:46

Under förra året beslutade sig det amerikanska bowlingförbundet för att göra ändringar i sina klotregler. Under vintern har Världsbowlingförbundet, World Bowling, diskuterat dessa ändring och i början på januari gick de officiellt ut med sina nya regler och på ett styrelsemöte i helgen bestämde Svenska Bowlingförbundet att ändra sina regler.
- Grundregeln är att balanshålen kommer att förbjudas, säger styrelsens Carl Wikhede.

Ett balanshål är ett hål i klotet som du inte använder för varken finger eller tumme. Det kommer framöver att förbjudas. Samtidigt höjs reglerna för sidovikt och tum/fingervikt, från 1 ounce, till 3 ounces, där den redan inte var 3 ounces (toppvikt). Reglerna gäller i Sverige från och med nu.
- Det vi har beslutat är att de nya reglerna ska läggas in. De gamla reglerna har vi inte beslutat vilken tidsram de ska ha, säger Carl Wikhede.

Både USBC och World Bowling har satt gränsen till den första augusti 2020. Då slutar balanshål vara tillåtet internationellt. Men i Sverige har inte Svenska Bowlingförbundet bestämt när hålen som inte är till för att greppa ska försvinna. Dock tidigast första augusti 2020.
- World Bowling har föga intresse av våra division två och tre spelare. Därför tvekar vi på just den här gränsen. Ett par remissinstanser och klotshopar skall kontaktas. Vi måste ta en bra fundering så vi tar ett bra beslut, säger Carl Wikhede.

Dock har World Bowling, i sina utskick, meddelat att beslutat om att följa efter USBC och förbjuda balanshål efter första augusti 2020, kan rivas upp av kongressen 2019.
- Det är en brasklapp. Ett antal länder kan kräva att detta rivs upp, säger Carl Wikhede.

Styrelseledamoten och klotborraren tror att reglerna har satts av det amerikanska förbundet, och världsbowlingförbundet, för att hålla tillbaka resultatnivån lite.
- Någonstans gör man de här regeländringarna för att hålla ner siffrorna. Jag skulle inte bli förvånad om det, om några år, kommer några begränsningar på hur stark kärnan får vara. Men det är också en spekulation, säger han.

Läs de uppdaterade reglerna i "Blå boken" här. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info