Hoppa till sidans innehåll

Bowlingens nya IT-system BITS 2.0 lanseras

12 JUN 2019 13:21
Nästa vecka, den 17e juni, sjösätts det nya BITS 2.0 som många bowlare har längtat efter. - Jag tror det blir en positiv upplevelse. Snabbheten framförallt, men också hela ansiktslyftet och anpassningen till mobilskärmar, säger Ulf Johansson.
  • Uppdaterad: 12 JUN 2019 13:21

Den 17e juni kommer de flesta bowlare, till en början, inte att känna igen sig när de går in på den sedvanliga adressen: bits.swebowl.se för att se Bowlingens IT-system BITS. Då sjösätts nämligen det efterlängtade BITS 2.0.
- De stora grejerna är ett ansiktslyft som heter duga och att det blir betydligt snabbare, säger Ulf Johansson, som är ansvarig för digitalisering i Svenska Bowlingförbundets styrelse.

Snabbheten i det uppdaterade systemet kommer, framförallt, att märkas när man söker på servrarna i den gigantiska databasen av bowlingresultat, spelare och hallar, som finns.
- Hela maskineriet bakom är utbytt och vi har en oerhört uppsnabbad databas. Vi har krympt innehållet i databasen till en tredjedel ungefär, säger Ulf Johansson.

Ulf JohanssonI det nya systemet har ”Världens bästa liga” fått en ny framskjuten plats. Både herrarnas, och damernas, Elitserie har fått en egen sida och alla serienyheter kommer från och med nu finnas direkt i BITS. Därmed kommer de nyheter som publiceras på Swebowl att handla om t.ex. landslaget, eller uppdateringar från förbundet.
- Det är väl det jag tycker är den största skillnaden, att vi har gjort två egna sidor för Elitserierna, säger Ulf Johansson.

Alla funktioner som fanns i det gamla systemet finns också i det nya, och de flesta kommer inte behöva göra någonting i och med uppdateringen. Men de gamla inloggningarna till BITS 1.0 kommer inte att fungera i det nya systemet.
- De gamla föreningsinloggningarna finns inte längre. Utan man behöver skapa ett personligt konto och meddela This is a mailto link att man vill ha föreningsbehörigheten. När föreningen väl har fått en administratör kommer den personen att kunna ge behörighet till fler, säger Dennis Carletun Klebom på Svenska Bowlingförbundets kansli.
- Jag rekommenderar alla att skaffa ett privat konto, där kan du ladda upp en personlig bild till exempel. Tanken är att klubbar och spelare ska fylla det här med media. Klubbadministratören ska ladda upp klubbloggan och så vidare, göra det snyggare, säger Ulf Johansson.

Tanken är att BITS ska underlätta för de som administrerar klubbarna. I det nya systemet kan du lägga till nya spelare, ansöka om licenser och avregistrera spelare. I framtiden hoppas Ulf Johansson att det ska kunna göra ännu mer.
- Det ska bli minskad administration, alla blanketter och sådant ska i framtiden hamna i BITS 2.0. Förhoppningen är att systemet ska hjälpa klubbar att ta betalt, både från spelare och tävlingar. Vi ska erbjuda detta för att det ska bli enklare att driva föreningar, förenkla så att vi fokusera oss på sporten. Det är en av mina önskedrömmar, säger han.

Efter utvecklande och testning är det alltså nu dags för BITS 2.0 att sjösättas. Det offentliggörs också under en lågintensiv period, under sommaren, så att de flesta får tid att bekanta sig lite med systemet innan säsongen sätter igång.
- Den första riktiga utmaningen är ju första spelhelgen, att direktrapporteringen fungerar. Det är då vi märker om det funkar eller inte, säger Ulf Johansson.

En av de mest efterlängtade bitarna i det nya BITS 2.0 är just direktrapporteringen. I nuläget tittar ett av företagen som tillhandahåller Scoring-system vilka hallar som ska kunna börja med detta. Framöver hoppas Ulf Johansson att fler företag ska kunna rapportera resultat direkt in i systemet.
- Vi har färdiga ”API-er” så andra kan haka på. Det är väl den stora grejen, sedan har vi smugit in några funktioner. Vi har lagt in att man kan prenumerera på ett lags matcher i sin kalender. Det gäller alla serier, du kan prenumerera på en hel serie om du vill. Sådant som folk har klippt och klistrat i excelfiler gör man med en knapptryckning i BITS 2.0, säger Ulf Johansson.

Eftersom det finns färdiga API-er, eller applikationsprogrammeringsgränssnitt, finns det möjlighet att bowlarna själva kan skapa appar och hemsidor.
- Vi tillhandahåller data, om någon vill göra en app och specialicera sig på vänsterhänta eller vad det nu kan vara, säger Ulf Johansson.

Måndag den 17e juni kommer så BITS 2.0 visas upp i fullt utvecklat skick. Frågan som många då kommer ställa sig är, kommer BITS 2.0 att hålla en kvalhelg?
- Jag ser inga problem framåt. Koden är optimerad, vi har haft last-tester. De har ”beefat” upp maskinerna, de har sett över allting så det ska fungera bra nu. Men det är IT så vad som helst kan hända. Jag ser samtidigt inga moln på himlen, säger Ulf Johansson.

En mer detaljerad information går i veckan ut till alla föreningar.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info