Hoppa till sidans innehåll

Nya regler för prispengar

25 AUG 2020 11:42
Från och med den 1/7 2020 begränsades prispengarna i hcp-tävlingar i Sverige. 30 000 kronor är nu det högsta man kan vinna. - Det här är någonting bowlingen har gjort fel under en längre tid som vi försöker rätta till, säger Carl Wikhede.
  • Skapad: 25 AUG 2020 11:42

På ordförandekonferensen 2019 diskuterades reglerna kring prispengar i ungdoms- och hcp-tävlingar. Bakgrunden var en 14-åring som vann 100 000 kronor i en bowlingtävling, en händelse som Svenska Bowlingförbundets styrelse ville stävja.
- Det kände vi att det var någonting som vi inte riktigt kunde stå bakom, därför tittade vi över det här, säger Carl Wikhede, styrelseledamot i Svenska Bowlingförbundets styrelse.

Den 1/7 2020 trädde de nyskrivna reglerna i kraft. De säger att barn och ungdomar, upp till 16 år, inte kan vinna mer än 3500 kronor, eller värdet av ett borrat klot, i ungdomstävlingar.
- I vårt fall har vi definierat ungdomar upp till 16 år. Vi har tittat på vad RF skriver och har också tittat på hur Ridsportförbundet har gjort, de hade lite samma problem för ungefär 10 år sedan. Så vi har satt maxgränsen på 3 500 kronor, eller värdet av ett klot. Ungdomstävlingar kan vara lokala, eller distrikts-tävlingar och då ingår kanske borrningen i priset, därför är lite skillnad på summan, även om det kanske är ett klot i båda fallen, säger Carl Wikhede.

Carl WikhedeNär det gäller seniortävlingar är de uppdelade i tre olika kategorier, där A-kategorin är senior-tävlingar utan hcp (med undantag för dam-hcp upp till 8). Där finns inga begränsningar i hur mycket pengar man kan vinna, inte heller för ungdomar.
- Det är t.ex. Europatourtävlingar, där brukar de köra plus åtta för damer, säger Carl Wikhede

I tävlingar med hcp mellan 1 och 25, kategori B, är maxpriset nu 30 000 kronor, med möjlighet till ett extrapris värt 2500 kr, värdet av ett oborrat klot. Tävlingar med mer än 26 i max-hcp räknas till kategori C där de maximala prispengarna är 10 000 kr.
- Spelar du på 42 i hcp kan du aldrig vinna mer än 10 000 kronor.  Har man 42 i hcp kan man fortfarande spela en tävling med 30 000 i pris, men då får du spela på 25 i hcp så vi stänger ju inte tävlingar för någon, säger Carl Wikhede.

Under de senaste decennierna har mängden tävlande bowlare minskat, då har problematiken med hcp-tävlingar ökat när klass-indelning inte längre var ett attraktivt alternativ för tävlingsarrangörer.
- Vad det här har skapat, det är lite en sjukdom. Folk vill ha högre hcp, inte bli bättre bowlare. Golfen har haft lite samma problem. Bowlingen har bundit ris kring sin egen rygg. Det är vi själva som har skapat det här. Vi vill ha många deltagare i våra tävlingar, om vi får 50 hcp-spelaren att spela, då får vi några starter till och kan få lite slantar över. Då har vi skapat att någon som har 30 – 40 i hcp kan vinna 50 000 vilket är helt orimligt. Det finns ingen annan sport, och jag kan inte räkna upp ett enda exempel, där du kan vara nummer 7000 i Sverige och ändå vinna 50 000 kronor på sin sport. Golfen har ett maxtak på 500 pund, tar du emot mer förlorar du din amatörstatus, berättar Carl Wikhede.

Med sänkta prispengar finns det tävlingsarrangörer som är oroliga att de ska få färre deltagande i sina tävlingar.
- Vi måste försöka få folk att försöka bli bättre bowlare istället för att få ett så högt hcp som möjligt. Det har blivit lite fel de senaste åren. Det är kvaliteten på tävlingsarrangemanget som avgör om du får deltagare eller inte, de som är duktiga tävlingsarrangörer kommer lösa det här ändå, säger Carl Wikhede och avslutar:
-Styrelsen kommer att utvärdera detta om ett år. Då får vi bedöma om gränserna är bra eller bör läggas på någon annan nivå.

 

Läs mer i regelverket "Blå boken"

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info