Hoppa till sidans innehåll

Nästan halverat LOK-stöd till bowlingen

16 MAR 2021 10:52
Riksidrottförbundet har nu räknat ihop LOK-stödet för 2020. Där syns pandemins påverkan på barn och ungdomsidrott, och ungdomsbowling tydligt.
- Det är mycket oroande för framtidens unga, säger RFs ordförande Björn Eriksson.
  • Skapad: 16 MAR 2021 10:52

Normala år delas nästan 600 miljoner svenska kronor ut från staten i, så kallat, LOK-stöd. De flesta idrottsföreningar som bedriver barn- och ungdomsidrott söker aktivitetsstödet. Nu har Riksidrottförbundet kommit med preliminära siffror för pandemi-året 2020, och inom bowlingen har stödet nästan halverats, till stor del på grund av pandemin.
- Naturligtvis är detta tråkig läsning, men vi ser nu svart på vitt hur pandemin påverkar bowlingsporten, säger Svenska Bowlingförbundets Generalsekreterare Peter Hodor

Under 2019 registrerade svenska bowlingföreningar 138 810 deltagartillfällen som beviljades med LOK-stöd. För 2020 är de siffrorna 74 430, en minskning med 64 380 eller 46,4%.
- Förbund, distrikt och föreningar kommer tillsammans behöva kraftsamla för att vi ska nå samma aktivitet som innan pandemin, säger Peter Hodor.
- Vi kan inte ta för givet att alla kommer tillbaka till sporten när pandemin är över, men vi ska göra vad vi kan för att så många som möjligt ska kunna göra det.

Totalt inom idrotten har antalet deltagartillfällen sjunkit med 10,6 % från 2019 till 2020 och det är ökande i takt med ålder, någonting som oroar RFs ordförande Björn Eriksson.
- Det är skrämmande siffror över lag och vi är oroade över vad det innebär för idrotten i framtiden och för de barn, unga och vuxna som riskerar att inte hitta tillbaka till idrotten och dess gemenskap. En halvering av aktivitet bland vuxna med funktionsnedsättning är nästan ofattbar och oerhört allvarlig, säger Björn Eriksson.

De preliminära siffror som RF har presenterat är dystra, men samtidigt vill ordföranden i Riksidrottsförbundet lyfta de idrottsföreningar och ledare som fortsätter att kämpa.
- Det här är mycket oroande för framtidens unga men också för idrottsrörelsen i stort. Vi är fortfarande mitt inne i pandemin och jag ser hur idrottsföreningar och ledare med imponerande tålamod försöker göra rätt, hålla igång så mycket som går och samtidigt behålla så många av sina aktiva som möjligt. Men det är en oerhört tuff uppgift, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info