Hoppa till sidans innehåll

Några svar inför en speciell säsong

21 AUG 2020 09:16
Många har haft frågor till Svenska Bowlingförbundet och sportchefen Michael Granström under sommaren. Här kommer svar på några av de vanligaste frågorna. - De som är oroliga har rätten att stanna hemma, säger han.
  • Skapad: 21 AUG 2020 09:16

Inför den kommande, Coronapåverkade, bowling-säsongen har elva lag valt att avanmäla sig från den nationella serien. Fram till 5 september är det fritt att avsäga sig deltagande i det svenska ligaspelet under säsongen 2020/2021, efter beslut från Svenska Bowlingförbundets styrelse. Efter det datumet gäller de tidigare avanmälningsavgifterna som funnits tidigare.
- Det är inga vakanser eller så, utan nu tar man bort lagen ur serien så att det blir färre matcher, säger Michael Granström, sportchef på Svenska Bowlingförbundet.

Michael GranströmSedan det stod klart att den unika svenska bowlingligan skulle starta igen är det många som har hört av sig till Svenska Bowlingförbundet, och sportchefen Michael Granström, med frågor om uppstarten och det säkerhetsprotokoll som upprättades tillsammans med Riksidrottsförbundet efter Folkhälsomyndigheten och regeringens riktlinjer.  Den vanligaste frågan har varit hur man, säkert, åker till bortamatcher.
- Det är en fråga som man måste ställa sig själv inom föreningen. Tränar man tillsammans och har man inga symptom så ska det fungera. Sen kan man förstå att folk är oroliga för att sätta sig i en minibuss. De som är oroliga har rätten att stanna hemma i ett sådant läge, säger han.

Just att de som är oroliga har rätten att stanna hemma och inte delta är någonting som Michael Granström kommer tillbaka till och trycka på.
- Uppmaningen till föreningar runt om i Sverige är att vara generösa med sina spelare. Har man en oro är det bättre att stanna hemma, och att ingen tjatar på någon att följa med. Vi förstår att ingen vill bli smittad, det är hela grunden. Är man orolig går det bra att stanna hemma. Folk är så olika, några bryr sig knappt alls och andra är väldigt oroliga och då måste man ha respekt för de som bryr sig, det är jätteviktigt, säger Michael Granström.

För att underlätta för föreningarna har Svenska Bowlingförbundets styrelse gjort lättnader i dubbleringsreglerna inför säsongen 2020/2021. Tre spelare får nu dubblera mellan farmarlag och representationslag, inte en spelare som tidigare. Dessutom får spelare med föreningsavtal dubblera under samma omgång, karens-perioden på en omgång är borttagen.

En hel del har också hört av sig och är oroliga för trängsel när man är iväg på bortamatcher, där tycker Michael Granström att man ska höra av sig till hallen där man ska spela.
- Ta gärna kontakt med hallen och fråga hur deras plan ser ut för att genomföra matcher. Bowlinghallarnas förbund går också ut med ett dokument för att hallarna ska vara medvetna om att en bra plan är en förutsättning. Gärna en skriftlig plan om hur de ska gå till väga vid matcher. SBHF är väldigt måna om att hallarna ska få tips och råd om hur de ska göra, så att det blir bra i år, säger Michael Granström.

Om ett lag ställs inför motståndare som uppvisar symptom på Covid-19 säger Svenska Bowlingförbundet att man har rätt att avbryta matcher.
- Jag har svårt att se att någon förening skulle släppa iväg en spelare med symptom, det får man hoppas inte händer. Händer det kan man säga att ”det här fungerar inte för mig, eller för oss”. Man ska inte riskera sin hälsa. Sen blir det en fråga för Seriekommittén och Svenska Bowlingförbundet hur man hanterar matchen. Jag tycker definitivt inte att man ska spela någon match där någon har symptom, säger Michael Granström.

 

Här finns säkerhetsprotokollet att läsa

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info