Hoppa till sidans innehåll

Krönika: En oförglömlig helg

21 MAJ 2021 15:00
Nu när det skulle ha varit slutspelshelg återpublicerar vi lite texter från de senaste slutspelen. Här är t.ex. slutspelskrönikan från 2016.
  • Skapad: 21 MAJ 2021 15:00

Den åttonde till elfte april 2016 kommer att etsas fast i minnet hos oss som var i Jönköping för att se svensk bowlings häftigaste helg. Tack till alla som gör SM-slutspelet för 8-manna lag till den folkfest det är. Tänk bara om fler fick uppleva detta.

Alla vi som var på plats för att se SM-slutspelet i Jönköping förra helgen kommer hålla med om att det var helt fantastiskt. Det är en upplevelse många kommer att bära med sig under en lång tid av olika anledningar. Spelarna i Spader Dam och Team Clan kommer för alltid att kunna säga att de var bäst i Sverige säsongen 2015/2016.

Vi som satt på läktaren och fick bevittna den helt vansinniga spänningen kommer att minnas den otroliga upplösningen. Hur den tredje finalen mellan Spader Dam och Team X-Calibur slutade oavgjort och en skiljeserie fick avgöra att guldet skulle till Helsingborg. Vi kommer att komma ihåg hur otroligt jämn den avgörande serien mellan Team Clan och Team Pergamon var. Hur båda lagen väntade på att tavlan skulle berätta vem som vann innan Nässjölaget fick skrika ut sin glädje.

Världsklassbowlingen som vi fick bevittna, den skrivs ner i historieböckerna. Filippa Perssons otroliga svenska rekord, som junior, går till de böckerna. Hur hon gick in i den tredje avgörande finalmatchen och slår 1023! På herrarnas sida satte även Team Pergamons Jesper Svensson svenskt rekord. Vimmerbysonen slog 1106 i den tuffaste möjliga konkurrens och situation, och han gjorde det med uretan-klot på en 45 fot lång oljeprofil.

Frågan är om det finns någon som kommer glömma den fantastiska stämningen hos RC Bowl i Jönköping som supportrarna gav oss. Från första matchen till den sista sjöng, jublade och hoppade fansen så att hela bowlinghallen fysiskt skakade. Atmosfären som hela arenan andades var av en folkfest, varken mer eller mindre. Team Clans irländske landslagsman sa efter segern:
- Det här är den bästa tävling jag någonsin har spelat i, ingenting annat kommer ens i närheten. Det här är helt fantastiskt.

Efter att Team Pergamon och Team X-Calibur hade tvingat fram avgörande matcher stod världsettan Martin Larsen, som spelar över hela världen, utanför hallen och andades lite frisk luft innan avgörandet och sa:
– Om inte det här kan göra folk intresserade av bowling kan ingenting det, det finns ingen bättre reklam än detta.

Det handlar bara om att folk måste få se detta underbara spektakel. De måste få uppleva ett SM-slutspel i bowling. Oscar Mörnefält från Smålands-tidningen var där och skrev:
”Bowling är knappast en idrott som lockar mängder av publik till hallarna. Men den som aldrig varit på en bowlingmatch går faktiskt miste om en hel del dramatik och inte minst en jäkla massa sköna känslor.”

Han fortsatte med att konstatera att bowlingpubliken i Jönköping: ”utklassade alla de försök till klackar som görs kring bandy, fotboll, ishockey eller speedway hos de föreningar som jag bevakar i mitt arbete.”

Vi som lever med bowlingen ser hela tiden hur fantastisk den är, från gräsrötterna hela vägen till landslaget och toppen av Elitserien. Tänk bara om fler människor skulle upptäcka den. Tänk om fler människor skulle få uppleva ett SM-slutspel som det vi fick uppleva i helgen. Tänk om fler skulle leva med den bowling som ger oss dessa minnen. Vi som var i Jönköping i helgen är glada att vi har upptäckt och lever med vår underbara sport.  

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info