Hoppa till sidans innehåll

Klotborraren om de nya reglerna: ”Gemene man tror jag inte det kommer påverka mycket”

11 MAR 2020 13:00
De nya klotreglerna, som börjar gälla i juli 2021, där balanshål blir förbjudna kommer inte påverka de flesta bowlarna tror klotborraren Karl Wahlgren. - Jag tror att det påverkar de duktiga proffsen mer, säger han.
  • Skapad: 11 MAR 2020 13:00

I februari 2019 beslutade Svenska Bowlingförbundet att följa det internationella bowlingförbundet World Bowling och dess nya regler kring klot. I november förra året kom beskedet att de nya reglerna, att balanshål inte får finnas i klot, börjar gälla i Sverige den första juli 2021. Team Sweden-spelaren Karl Wahlgren är klotborrare på Olympia Bowling i Helsingborg.
- Det är mer och mer folk som kommer och undrar, om de nu har ett balanshål, vad de ska göra? ”Får jag inte spela med klotet?”. Jo, det får du, men då måste du plugga hålet, säger han.

Eftersom den 39-årige klotborraren har vetat om att de här reglerna har varit på gång har han inte borrat några balanshål under den tiden. I stora delar av världen kommer dessa nya regler att börja gälla redan i augusti 2020. Därför säger han att de nya reglerna inte kommer påverka honom speciellt mycket.
- Inte jättemycket. Det är bara att du inte ska borra, om inte kunden bestämt ska ha ett vikthål, behöver du inte borra det, säger han.

Samtidigt som möjligheten till balanshål försvinner tillkommer vissa nya möjligheter.
- Innan kunde du ha en ”ounce” i  tum- och sido-vikt, nu får du ha tre, säger Karl Wahlgren och fortsätter:
- Det är svårt att få mer än tre. De har gjort tester i USA och när du närmar dig två, två och en halv, ”ounce” i sido-, eller toppvikt börjar det hända konstiga saker med klotet, säger han.

För de flesta bowlarna i landet kommer de här nya reglerna inte att påverka så mycket, förutom att några klot med balanshål kanske behöver pluggas.
- Jag tror att det påverkar de duktiga proffsen mer. De är vana vid att kunna sätta ett balanshål om de vill ha någonting speciellt, säger Karl Wahlgren.

Både proffsen, och många andra, har tidigare kunnat sätta ett balanshål i klotet för att, helt enkelt, få det att skruva mer. De nya reglerna där möjligheten att skapa mer skruv i kloten, kommer därför att påverka en del.  
- Rätt så mycket, det är därför man har tagit bort det. Det handlar om vart du sätter balanshålet. Sätter du det på ett speciellt ställe, först och främst måste du borra det så du har sidovikt, och allt sådant här, på rätt ställe. Då kan du sätta ett hål där du vill för att få den att svänga mer. ”Fleara” mer, då rullar klotet på mer fräsch yta, och då svänger det mer. Det är det man ser på många tvåhands. Jag tror att det är det de vill komma bort från, säger Karl Wahlgren.

Eftersom de nya reglerna har varit kända i över ett år har många börjat testa för att se vad man kan göra för att uppnå, ungefär samma effekt, som ett balanshål.
- Det blir inte samma som innan, men vill man fortfarande skapa ”flare” så kan man göra det, så har det varit hela tiden. Det är bara att det blir en lite senare rull i klotet, det händer kanske lite senare än vad man är van vid, säger Karl Wahlgren.

Sammantaget kommer de nya klotreglerna att påverka duktiga spelare mest, sannolikt tvåhandsspelare mer än enhands-spelare, medan medelbowlaren inte kommer märka så mycket skillnad.
- Gemene man tror jag inte att det kommer påverka mycket. Sen om det är någon som har kvar sina gamla klot och vill ha kvar dem, är det bara att plugga vikthålet. Så det är inte stora procedurer, säger Karl Wahlgren.

 

Läs mer om de nya reglerna: https://bits.swebowl.se/nya-klotregler-fr%C3%A5n-2021 

https://www.swebowl.se/Nyheter/NyheterSwebowl/nyhetsarkiv/Nyaklotregler/?fbclid=IwAR3qXGZN5wpDhmo1qWhSXTluvf56ualN5N99smoVwbDKu2yHyBxMS46dpZo

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info