Hoppa till sidans innehåll
Foto: STEVESPATAFORE2014

Kim Bolleby tvåa i USA

10 FEB 2021 12:39
Vänstersnidaren Kim Bolleby, Team Pergamon, blev tvåa i favorittävlingen Bradley Open i helgen. 29-åringen förlorade finalen mot den amerikanske landslagsspelaren Andrew Anderson. - Jag ”brände” lite för mycket på ena banan, säger han.
  • Uppdaterad: 10 FEB 2021 12:39

För ett år sedan, i en annan tid, före pandemin, vann Kim Bolleby den regionala PBA-tävlingen Bradley Open i Kentucky. I helgen var den vänsterhänte Pergamon-spelaren ytterst nära att försvara titeln före flera av världens bästa bowlare från den amerikanska proffstouren. Tävlingen passar uppenbarligen 29-åringen.
- De dränker banan i olja och jag gillar när det är väldigt snabbt, det gynnar bowlare som är bra på att få ner alla käglor på två slag. De visar inte profilen men Tommy Jones och Wes Malott hade frågat och det enda de fick veta var att det var över 50 fot och över 50 ml olja, säger Kim Bolleby från USA.

För att få klotet att fästa på det oljiga underlaget var det matta klot som gällde. De flesta spelarna mattade ner sina klot med hjälp av slipdukar, hela vägen till sandpapper.
- Jag hade 220 grit. Tommy Jones och Sean Rash hade stundtals 40. I normala fall brukar det vara 1000 – 2000, säger Kim Bolleby.

Den tidigare thailändske landslagsspelaren hittade ett bra okomplicerat spel i tävlingen som har 10 000 dollar i garanterat förstapris. Resultatet 1290 över 6 kvalserier räckte till en andraplats, före amerikanska stjärnor som Anthony Simonsen, Andrew Anderson och Kris Prather.
- Så enkelt som möjligt där man kommer åt kägla ett. Så enkelt som möjligt, antingen snett upp eller längre in och dra den rakt mot ettan, säger han.

I söndagens finalspel, över 12 serier, fungerade ett enkelt förstaslag och bra spärrspel så bra att Kim Bolleby var bäst med 217,5 i snitt. Den förstaseedade svensken slog sedan Trevor Roberts i kvartsfinalen i två raka matcher och Anthony Simonsen i semifinalen efter att ha vänt underläge 0 -1 till seger 2-1. I finalen väntade sedan årets spelare på PBA-touren 2018, amerikanen Andrew Anderson.
- 35/36 var det tuffaste banparet i hallen, på vår sida, topografin var uppförsbacke. Två av de bra vänsterhänta gjorde 120 och 140 på det banparet i kvalet, säger Kim Bolleby som hade som plan att skapa sig lite skruv långt ut:
- Men jag brände lite för mycket på ena banan som tog för tidigt. Han gjorde 250 i första och jag provade lite grejer i slutet av första när han sprang ifrån, säger han.

Andrew Anderson vann den första serien med 244 mot 204 och när Kim Bolleby sedan hade två spärrmissar i andra serien såg det tufft ut. Pergamon-spelaren dubblade sedan i ruta sju och åtta och hade läge att komma tillbaka in i matchen.
- Men sen fick jag 6an kvar på en tunn träff i nionde. Dubblade sedan för att tvinga honom att spärra, vilket han gjorde, säger Kim Bolleby som därmed förlorade finalen i två raka matcher och fick nöja sig med en andraplats i år.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info