Hoppa till sidans innehåll

Junior-EM: Tjejerna till semifinal

15 SEP 2021 13:27
Det svenska flick-laget på Junior-EM säkrade medalj på förmiddagen idag när de tog sig till semifinal genom att, överlägset, vinna kvalet.
- Någonting man inte kunde tänka sig när man åkte hit, säger Sandra Lundgren.
  • Skapad: 15 SEP 2021 13:27

Efter gårdagens första tre serier av kvalet på lagdistansen under Junior-EM i holländska Tilburg ledde de svenska flick-laget överlägset. En ledning som i andra serien krympte när de blågula stötte på ett svårt banpar.
- Banorna var inte riktigt som vi hade tänkt oss, det var väldigt olika mot innan. Vi hade inte samma häng och inte samma skruv utåt, det var jobbiga banor, säger Maja Engberg, BK Cahoot, Kalmar.

De svenska tjejerna fortsatte dock med sin positiva attityd och var egentligen aldrig oroliga.
- Vi tänker positivt och tänker på det vi har gjort bra och försöker glömma bort det negativa, säger Sandra Lundgren.
- Vi visste att vi hade en marginal som var väldigt stor. Man ska fortfarande hålla sig till ett bra spel, men eftersom vi hade en så stor marginal så visste vi att vi hade råd med en dålig serie och sedan ta igen den i nästa, säger Maja Engberg.

I den avslutande serien hittade de blågula den vinnande formen igen och ryckte ifrån till en överlägsen seger i kvalet. 4690 över 6 serier är 222 poäng bättre än tvåan Finland och nästan 300 poäng bättre än semifinalmotståndaren Danmark. Sandra Lundgren från Linköpings DBS Zorita tror att den svenska farten är en förklaring.
- Jag tror att vi har mer bollfart än de flesta. Det gör att vi får ett bättre kägelfall och mer effekt. Det gör också att vi lättare kan öka, och sänka tempot, vi vet att vi har samma effekt även om vi sänker, säger hon.

Förbundskapten Robert Andersson är imponerad över lagets förmåga att hålla sig fokuserade.
- Det är stabilt spel, de håller sig till planen. Det är väldigt lätt att säga att man ska spela ruta för ruta. Det är mycket svårare att faktiskt göra det. Det kommer lite missar här och där men det känns inte som det påverkar nästa ruta så mycket, säger han och pekar på sina assisterande förbundskapteners arbete:
- Sen gör Mattias Melin ett jättebra jobb, han håller alla trygga och lugna. Även om de hamnar i problem så kan man prata om det på ett bra sätt. Sen har Moa [Staflund Ekström] gjort ett jättebra jobb, mellan och innan spelpassen som ser till att hålla alla på rätt fokus, säger han.

Klockan 17:15 väntar nu en semifinal mot Danmark. För de båda debutanterna är det häftigt att få spela om medaljer på ett junioreuropamästarskap.
- Det är stort alltså, det är någonting… det är därför man åkte hit och nu sitter man här med en medalj.
- Någonting man inte kunde tänka sig när man åkte hit, säger Sandra Lundgren.

De har sett att danskarna, precis som Sverige, spelar långt ut på kanten och att de rödvitas största stjärna spelare med Uretan-klot. Men de har också sett en svaghet.
- De är väldigt tysta när det inte går bra. De peppar inte upp varandra, de bara står där och är tysta, säger Sandra Lundgren och Maja Engberg har en plan för hur svenskarna ska göra för att vinna.
- Vi ska peppa varandra till skyarna, ha ett glatt humör, och täcka rutorna, säger hon.

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info