Hoppa till sidans innehåll

Junior-EM: Medalj och dubbla Junioreuroparekord!

12 SEP 2021 17:39
Sverige fick en fantastisk start på Junior-EM i Holland idag. Robin Ilhammar och Carl Eklund satte två junioreuroparekord och säkrade den första blågula medaljen!
- Sjukt häftigt, säger Robin Ilhammar.
  • Skapad: 12 SEP 2021 17:39

Redan efter tre spelade serier på Junior-EM hade det svenska paret Carl Eklund och Robin Ilhammar satt ett första junioreuroparekord. 1461 (425, 523, 513) efter halva kvalpasset i pojkarnas dubbel är 17 poäng bättre än det gamla rekordet över tre serier: 1444 som finländarna Jesse Ahokas och Niko Oksanen satte i Helsingfors 2017.
- Vi blev av med det där nervösa i förstaserien, sen började det flyta på, säger Carl Eklund, IKW/Köping BK.

Det fortsatte flyta på för den blågula duon i andra halvan av passet trots några mindre bekymmer.
- Det var lite annorlunda i banan. 17 och 18 var lite flackare än de andra så vi var tvungna att förändra lite, sen blev det samma ingen, säger Carl Eklund.
- Det var bara småjusteringar över lag. Det var hastighetsjusteringar. Det kändes bra hela tiden så vi bara fortsatte, säger Robin Ilhammar, Team Clan BK.
- Det var om man skulle mjuka runt eller trycka på ut mot kanten. Det är inte så mycket vi har snackat om för det var rätt så bra från start, säger Carl Eklund.

Med 436, 511 och 430 på de sista tre serierna landade 15-årige Carl Eklund och 17-årige Robin Ilhammar på resultatet 2838, utan att byta klot någon gång i passet. Det är 32 poäng högre än Kenneth Ramos och Vince van der Loo som satte nytt junioreuroparekord på 6 serier i förmiddags. Det tidigare rekordet var 2788, Emil Strömberg och Niko Oksanen, Finland från Leipzig 2015.
- Vi siktade på final, men vi var inte helt säkra på resultaten, säger Robin Ilhammar.
- Vi visste att Holland hade 400 över, men vi visste inte att det var Europarekord, säger Carl Eklund.

IKW/Köpings jättetalang som var yngst någonsin att spela i Elitserien som 11-åring spelade dessutom passet med back i sin mästerskapsdebut. Som högerhänt skruvade han alltså åt ”fel håll”, från vänster. Att använda sitt hemliga vapen bestämde han sig för när han såg vänsterhänta Kenneth Ramos slå högt.
- När jag såg Kenneth skjuta över 1400. Han spelade från vänster och jag tyckte det såg bra ut, så jag tänkte att jag testar. Det blir så slaskigt på högersidan, säger han.

De två nya junioreuroparekorden gör att det svenska paret kommer att få spela JEM-semifinal imorgon klockan 17:15, mot Danmark (Anton Petersen och Nicolas Carter) som slutade fyra i dagens kval med 2619. Den andra semifinalen står mellan Holland och det tyska laget med rutinerade Paul Prups och Patrick Weichert. Det svenska paret Alex Joki och Loke Molander slutade sjua.
- Sjukt häftigt. Än har det inte kommit in riktigt. Det tar nog ett tag, säger Robin Ilhammar.

Imorgon fortsätter Junior-EM med flickornas dubbel, och finalspelet för både pojkar och flickor. Då vet vi vilken medalj Carl Eklund och Robin Ilhammar startar mästerskapet med. Carl Eklund tror på ett bra svenskt mästerskap.
- Det är lite mer momentum från början. Bra känsla från början. Jag antar att det kommer vara bra, det ser bra ut för oss båda, säger han.

Följ mästerskapet på https://eyc2021.etbfchampionships.eu/ 

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info