Hem / Nyheter Swebowl / Joline Persson Planefors och James Blomgren är årets bowlare 2021

Joline Persson Planefors och James Blomgren är årets bowlare 2021

Svenska bowlingförbundet har utsett Joline Persson Planefors och James Blomgren till Årets bowlare 2021. Det är första gången de båda bowlarna vinner utmärkelsen.
– Det är en efterlängtad titel att ha på cv:t, säger Joline Persson Planefors.

Årets bowlare 2021 dam

Juryns motivering:
Joline Persson Planefors har, på rullande helår, ett snitt på 227,54. Det är nästan 9 poäng högre per serie än Josefin Hermansson som är tvåa på listan. Den 31-åriga värmländskan är dessutom rankad etta i landet, vinner 90% av sina banpoäng i Elitserien, var bästa svenska individuellt på VM i Dubai, tog silver i dubbel med Sandra Andersson och blev också, som ankare, Världsmästare i Mixed.

Joline Persson Planefors – 31 år – Team X-Calibur, Partille

Meriter 2021: VM-guld mixed, VM-silver dubbel. 

Joline Persson Planefors har haft en riktigt fin säsong och är glad över utmärkelsen.
– Det känns riktigt kul. Jag har nog haft bra chans även tidigare men då har jag inte nått riktigt hela vägen, säger Joline Persson Planefors.

VM i november där hon tog två medaljer är den stora höjdpunkten för henne under 2021.
– Det var ren eufori att vinna VM-guld både med min sambo och med min bästa kompis. 

Utöver VM har Planefors gjort fina resultat trots att det varit färre tävlingar än vanligt. 

– Det har varit ett speciellt år med många tävlingar som ställts in på grund av pandemin men när jag har haft möjlighet att spela har det gått väldigt bra, säger hon och fortsätter:

– Jag har haft väldigt hög lägstanivå i matcherna och gått till final i alla tävlingar under året både i Sverige och utomlands. Att avsluta året som etta på europarankingen känns också väldigt kul.

Vad tror du är nyckeln till att det gått så bra?
– Jag har haft hyfsad motivation under pandemin och kunnat träna på bra. Självklart har det varit tufft vissa perioder när det kommit nya restriktioner men jag har ändå fortsatt jobba på och jag ville verkligen vara väl förberedd till VM. Jag har också haft tät dialog med Robert Andersson (förbundskapten dam) under året vilket har varit väldigt bra.

Årets bowlare på herrsidan James Blomgren tycker att Joline Persson Planefors är väl värd att titulera sig årets bowlare.
– Hon gör ett fantastiskt VM och har många höga ligaresultat under året. Hon har varit en av våra bästa bowlare i flera år så det är grymt välförtjänt, säger James Blomgren.

Årets bowlare 2021 herr:

Juryns motivering: 
Jerringpris-nominerade James Blomgren gjorde ett historiskt bra Världsmästerskap i Dubai med fyra medaljer, ingen svensk har tagit fler. Hans individuella VM-guld i Singel gör 34-åringen dessutom till Sveriges första individuella världsmästare på 18 år.

James Blomgren – 34 år – Team Alingsås 

Meriter 2021: VM-guld singel, VM-brons dubbel, VM-brons trio, VM-brons mixed. 

– Det känns riktigt häftigt. Jag har haft ett väldigt bra år med VM som pricken över i:et. Det finns många fantastiska bowlingspelare i landet så det känns riktigt kul att vinna, säger James Blomgren.

Blomgren var som Swebowl tidigare berättat även nominerad till Jerringpriset och han tycker det är något extra med utmärkelser av detta slaget.
– Det är väldigt roligt när andra runt omkring uppmärksammar ens prestationer.

James Blomgren berättar att han hade en långsiktig plan inför VM. Det bidrog till att hans VM blev en stor framgångssaga med fyra medaljer och utsedd till MVP för hela mästerskapet.
– Jag tog ett längre uppehåll från bowlingen i somras och satsade mer på att träna styrka på gymmet. Jag ville vara utvilad och ha energi inför höstens träning. Därefter har jag trappat upp bowlingträningen rejält. Jag lade upp ett eget träningsprogram under hösten och har jobbat på att utveckla mina styrkor. Det är kul när en långsiktig plan lönar sig.

Det är inte bara på VM som Blomgren har levererat fina resultat. När Elitserien har nått halvvägs så toppar hans Team Alingsås tabellen.
– Det är nog första gången vi leder vid juluppehållet och det känns som vi gör det med mersmak. Vi har en väldigt god kapacitet i laget och jag hoppas att vi kan fortsätta så här.

Joline Persson Planefors menar att det var väntat att James Blomgren blev årets bowlare.
– Han är en otrolig spelare och det är inte många bowlare som har en så hög lägstanivå. Han gör ett fantastiskt VM och är en fullvärdig vinnare, säger Joline Persson Planefors.

Årets Bowlare de senaste tio åren:

2019 Josefin Hermansson, Team X-Calibur, Partille / Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / William Svensson, BK Kaskad, Norrköping
2018 – Nina Flack, Team X-Calibur, Partille / Mattias Wetterberg, Team Pergamon, Partille
2017 – Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / Jesper Svensson, Team Pergamon Partille
2016 – Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm / Jesper Svensson, Team Pergamon Partille
2015 – Jesper Svensson, Team Pergamon, Partille
2014 – Martin Larsen, Team Pergamon, Partille
2013 – Martin Larsen, Team Pergamon, Partille
2012 – Rebecka Larsen Jr. Team X-Calibur, Partille
2011 – Martin Paulsson, Kulladals BS, Malmö
2010 – Dennis Eklund, Stureby BK, Stockholm