Hoppa till sidans innehåll

Instruktionskurs från 1947

10 JUL 2021 13:00
I bowlaren nr 19 från 1947 står det att läsa om en introduktionskurs som Stockholms Bowlingförbund höll i Kungsholmshallen. I dagens ljus är det spännande läsning. - De olika nervtrådarna och nervcentra måste tränas upp, står det bland annat.
  • Skapad: 10 JUL 2021 13:00

En tre timmar lång introduktionskurs i bowling hölls på våren 1947 i Kungsholmshallen i Stockholm. Kursen som anordnades av Stockholms Bowlingförbund hölls av fem instruktörer som skulle gå igenom både praktik och teori. Tidningen Bowlarens utsände var dock inte helt nöjd med kursen.
- Den blev kanske inte vad man hade väntat, det stod för mycket på programmet, den praktiska delen fick för litet rum, och det blev egentligen mest teori som pratades. Fortsättning har dock utlovats till hösten, skriver signaturen Ewe.

I den teoretiska delen höll doktor F. Sjöstrand föredrag kring den fysiska delen av sporten bowling, om hur viktigt det är med träning av ”muskelaturen” för att kunna vara en duktig spelare och behärska idrotten.
- De olika nervtrådarna och nervcentra måste tränas upp för att ge impulser att gång efter gång utföra samma rörelse, skrivs det. När tränade du senast dina nervtrådar?

Nästa föreläsare på introduktionskursen, ”Gösse” Holmér, betonade vikten av att värma upp. En viktig detalj som fortfarande idag, 74 år senare, ofta glöms bort. Däremot tog han upp andra råd som då, precis som nu, inte rekommenderas. 
- Visserligen överraskade han negativt genom att förorda att bowlaren skall stanna i själva klotsläppet med sträckt knä, vilket skulle göra samtliga bowlare till invalider och förstöra allt vad bowlingbanor heter, men hans allmänna synpunkter var av stort värde, skriver Ewe.

Banbehandling diskuterades flitigt redan 1947 och är fortfarande någonting som genererar mycket åsikter. På Kungsholmshallen denna vårdag diskuterades det ny sättet att behandla bowlingbanor som kommit från andra sidan atlanten.
- Fredrik Engelbrecht upprepade ett av sina föredrag om den nya amerikanska boningsmetoden. Han talade lugnt och sakligt, men i alla detaljer kan vi inte hålla med honom. Den nya metoden – trots att den är amerikansk – är säkert inte till fullo löst, står det att läsa i artikeln.

Den praktiska delen, som var alldeles för kort, hölls sedan av den eminente Gregor Aminoff och Ewert Ekström. ”Den gav nog mindre än väntat” skriver Ewe som ivrigt inväntar fortsättningen till hösten. Fortsättningen omskrevs tyvärr inte i Bowlaren, därför vet vi inte vad som togs upp där. Men en sak som togs upp där för 74 år sedan diskuteras fortfarande runt om i Bowlingsverige.
- Vad som kom fram under dessa tre timmars kurs var dock att bowlarna överlag tränar felaktigt. Efter tre månaders uppehåll träffas man på hösten. Klubbtävlingarna börjar direkt, och någon egentlig tid till träning givs inte. Tillrådas skall att klubbarna under de första klubbslagningarna helt går in för att låta spelarna träna i lugn och ro. Att från första början jäkta fyra serier eller flera på klubbtävling är nog inte så lyckligt. Ta de två tre första klubbslagningarna som ren träning och gör sen en liten tävling före ligastarten.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info