Hem / Nyheter Swebowl / Gott nytt år!

Gott nytt år!

Det är dags att summera 2021 och blicka mot kommande år. Svenska bowlingförbundets ordförande Jan Wiede lyfter fram några höjdpunkter från året, där VM sticker ut.
– VM var fantastiskt och de fina framgångarna betyder mycket för svensk bowling.

Första halvåret av 2021 dominerades av pandemin, nya restriktioner och inställd tävlingsverksamhet. Vid ett extra förbundsmöte i februari beslutades det att ställa in alla serier och tävlingar.
– Det var jättetufft och vi kämpade länge för att hitta olika möjligheter att kunna spela klart serien. Men till sist var det inte mycket annat att göra och om vi skulle skjutit fram serien längre hade kommande säsong blivit drabbad, säger Jan Wiede.

Han var ändå tacksam att det gick att hålla igång träningsverksamheten runt om i landet.
– I många länder fick man inte ens träna så det var i alla fall positivt att det var möjligt här i Sverige, säger Wiede och fortsätter:
– Det var gott att vi kunde komma igång med seriespelet och tävlingar i höstas somhela tiden var målet.

Internationellt har det bjudits på flera fina svenska framgångar. I september spelades junior-EM i Tilburg, Nederländerna. Mästerskapet blev en svensk succé med tio medaljer.
– Ett riktigt fint mästerskap av den svenska truppen och det bådar gott för framtiden.

I november var det dags för VM som också det blev en framgångssaga.
– Mästerskapet var över förväntan. Vi hade som mål i förväg att ta medalj och nu fick vi både världsrekord, två VM-guld och hela sju medaljer totalt.

De fina resultaten nådde ut i riksmedia vilket Jan Wiede menar är viktigt för svensk bowling.
– Det behövs sådana här framgångar för att vi som idrott ska synas mer. VM var mäktigt och nu gäller det att vi tar tillvara på det så att ännu fler får upp ögonen för bowlingen.

Förbundets ordförande ser fram emot kommande år och förhoppningen är att fullfölja seriespelet trots att covidläget är lite ovisst just nu.
– När vi lyssnar på RF så låter det lovande att kunna fortsätta med seriespelet.

Just nu utreds seriespelet och hur upplägget ska vara från 2023-2024 samt damserien där det kan bli nyheter redan till kommande säsong.
– Sandra Granfeldt ledamot i Svenska Bowlingförbundet leder arbetet. Det är viktiga utredningar där vi behöver utveckla seriespelet framöver.

Under 2022 spelas det flera mästerskap. Dock gick Europeiska bowlingförbundet ut idag med att EM för herrar i Helsingfors samt damernas EM i februari i Ålborg är uppskjutna på grund av pandemin. Arrangörerna och ETBF jobbar på att hitta nya datum för att genomföra mästerskapen.  Läs mer här

Juniorerna har sitt EM i april i franska Wittelsheim och i juni är det dags för junior-VM på hemmaplan i Helsingborg som är framflyttat från 2021.
– Det är en jättegrej att vi står värd för ett junior-VM. Det krävs en stor organisation och det ska bli riktigt häftigt. Vi har mycket spännande att se fram emot och jag vill önska alla i bowling-Sverige ett gott nytt år, säger Jan Wiede.