Hoppa till sidans innehåll

”Folk har garvat och haft roligt”

19 MAR 2021 10:38
Digital julfest, quiz, utbildningar, stegtävlingar och lotterier. Staffanstorps BK håller igång gemenskapen, trots pandemin.
- Det behöver ju inte vara så svårt, säger Pia Elfström, ordförande.
  • Uppdaterad: 19 MAR 2021 10:38

Den skånska klubben Staffanstorps BK brukar hitta på saker tillsammans, även utanför bowlingen. Nu när pandemin gör det omöjligt att träffas har de ställt om och träffas digitalt istället.
- Man saknar ju bowlingen men man saknar det sociala nästan mer, säger Pia Elfström, ordförande i Staffanstorps BK.

Minst en gång i månaden hittar föreningen, med 35 medlemmar och 3 åttamannalag, på någonting. Det började i höstas, när serien stängdes ner, med ett digitalt Halloween-quiz i Microsoft Teams.
- Det var vissa som var skeptiska till att logga in, hur ska man göra och så där. Men de har lärt sig. Det är inte alla, man får ju inte med sig alla, säger Pia Elfström.

Sedan har de fortsatt. Någon gång var det en medlem som plockade fram sin Trumpet och de andra fick gissa vilka låtar som spelades, det var digital julfest och så vidare. Pia Elfström säger att medlemmarna har varit positiva till de digitala evenemangen.
- Folk har garvat och haft roligt. Det har varit varierande uppslutning, men de tycker att det är kul att det händer någonting. Vi har diskuterat Corona, och seriespelet, vad som händer med bowlingen och så vidare. Det är bra att ha kontakt, säger hon.

Det har inte bara varit sociala sammankomster. När de inte kunde ha träningsläger i hallen med Amanda Andersson, som planerat, skapade hon en digital teori-lektion i stället, som de genomförde via Teams.
- Det fungerade nästan bättre digitalt än om man hade haft det i hallen, för då vill ju folk spela och är inte så fokuserade på teorin, berättar Pia Elfström som också säger att de planerar ytterligare en digital utbildning, den här gången med klotborraren Anders Ström.

Föreningen kontakta också RF/SISU i Skåne för att se vilka digitala utbildningar de kunde erbjuda. Det resulterade i att de gick en utbildning som heter: ”Mental träning – bättre självförtroende”.
- Hur man ska tänka och bete sig. Hur du ska bete dig för att peppa de andra i laget. Som landslaget jobbar med, repetitioner innan slaget, lite sådana tankebanor. Det var jättebra, säger Pia Elfström.

Just nu pågår dessutom en steg-tävling med ett klot som lottas ut. Den som går flest steg under tävlingens gång har störst chans att vinna, men klotet lottas ändå ut, så alla har chans att vinna.
- Vi lägger upp bilder i vår gemensamma facebook-grupp och peppar och pushar varandra där, säger Pia Elfström.

Staffanstorps BK ser också framåt. De planerar redan nu en längre försäsong, när det väl är möjligt, inför nästa säsong.
- För att täcka upp och ta igen, ge tillbaka till hallen och annat. Vi börjar redan planera framåt. Hur ska man satsa? Hur ska man rekrytera? Vi har i styrelsen diskuterat hur vi ska bli fler och lagt upp en plan, säger Pia Elfström.

Hon tror samtidigt att allt de har gjort går att göra i de flesta föreningar runt om i Sverige. Det gäller bara att någon tar tag i det.
- Det går att göra saker, man måste bara ha någon aktiv som kommer på idéer och får folk att vara med på det. Hos oss är det ändå hyfsat många som är med och tycker det är roligt. Man hör många som är oroliga över om alla bowlare kommer tillbaka, men har man kontakt och så, då vet man, säger Pia Elfström.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info