Hem / Nyheter Swebowl / Flera svenska spelare redo för Ballmaster

Flera svenska spelare redo för Ballmaster

Ballmaster är igång i Helsingfors och under torsdagen går flera svenskar in i kvalet. Pontus Andersson har haft fina framgångar det senaste och är laddad inför Europatourtävlingen
– Jag hoppas kunna placera mig så högt som möjligt.

Ballmasters kvalspel startade redan den 6 januari men det är först under torsdagen som flera svenskar intar Tali bowlingarena i Helsingfors för att spela Europatourens största tävling. Pontus Andersson har med sig fina resultat i bagaget till Helsingfors. Före jul vann han Europatourtävlingen Leandersson Christmas Tournament i Mora och i förra helgen tog han hem Gästabudsslaget i Nyköping.
– Det har gått riktigt bra den senaste tiden och det ger lite extra självförtroende inför Ballmaster, säger Pontus Andersson.

Herrarnas EM skulle spelats i januari i just Tali bowlinarena, men det blev framflyttat på grund av pandemin. Pontus Andersson menar att det gäller att ladda om och göra det bästa av situationen.
– Det är kul med allt som är möjligt att spela nu och det är något visst med en stor tävling som Ballmaster.

Pontus Andersson får sällskap av flera kollegor från Team Sweden. James Blomgren, Markus Jansson och William Svensson inleder också kvalspelet under torsdagen. På damsidan går Josefin Hermansson in i kvalet på fredag och eventuellt Joline Persson Planefors beroende på om hon får negativt testsvar efter att ha drabbats av covid-19 under förra veckan. Josefin Hermansson ser fram emot tävlingen även om hon är lite osäker på sin form.
– Det har blivit lite mindre träning än vad som är optimalt de senaste veckorna. Jag har även fått en ny klotsponsor så det tar lite tid att spela in de nya kloten. Men det är bara att göra det bästa möjliga av det, säger Hermansson.

Senaste tävlingen Josefin Hermansson spelade var Västgöta Open i Mariestad före nyår, där hon var nöjd med spelet.
– Det kändes bra och det tar jag med mig till Ballmaster, säger Hermansson som var uttagen till EM i februari i Ålborg men likt herrarnas mästerskap är det nu uppskjutet.
– Jag är själv förvånad att jag tog det så hårt att EM blev framflyttat. Det var egentligen ett ganska väntat besked. Men det berodde nog på att jag missade VM i november och jag var väldigt hungrig på att spela ett mästerskap igen. Det blir extra kul att Ballmaster genomförs nu i alla fall.

På grund av pandemin kommer tävlingen att spelas utan publik. Endast föräldrar till yngre spelare får vara i hallen samt registrerade coacher och de ska ha munskydd på sig hela tiden. Damernas förbundskapten Robert Andersson kommer vara på plats under helgen som observatör och bollplank till alla svenska spelare.
– Det känns bra att komma ut och se alla spela och få lite mer koll på hur vi står oss just nu. Ballmaster är den största tävlingen i Europa. Tävlingens rykte är att det är svårt att besegra finländarna i sin favorithall, säger Robert Andersson som trots det tror att det finns goda chanser till blågula framgångar.
– Vi har flera spelare i riktigt bra slag och jag tror att vi kan få topp tre till topp fyra-placeringar på både dam- och herrsidan.

Spelare från Team Sweden som spelar Ballmaster:
Josefin Hermansson
Joline Persson Planefors (eventuellt)
Pontus Andersson
James Blomgren
Marcus Jansson
William Svensson


Spelare aktuella för U21/juniorlandslaget som spelar Ballmaster:
Ottilia Gunnarsson
Nora Johansson
Sara Lundin
Carl Eklund
Alex Joki
Alvin Kvarnström
Eliaz Olsson

Följ Ballmaster på livestream här.