Hoppa till sidans innehåll
Foto: Privat Från Vänster: Per Carlsson, Daniel Gustafsson, Anders Rehnberg, Peter Jönsson, Bo Runfast, Robert Högman, Niklas Magnusson, Mats Fagerbro, Håcan Andersson.

Eurogames – Samtliga guld till Sverige

27 AUG 2021 15:00
Under World Pride i Köpenhamn genomfördes tävlingarna Eurogames där bowling är en av 22 idrotter. Där tog Sverige samtliga guld i den tävlingsinriktade kategorin för herrar.
- Euforisk glädje, säger Daniel Gustafsson.
  • Skapad: 27 AUG 2021 15:00

I fredags, under World Pride, spelades bowlingtävlingarna i Eurogames på Gröndal Multicenter i Köpenhamn. Där tog Sverige alla guldmedaljer bland herrarna. Guld i singel till Sundbyberg IKs Daniel Gustafsson; Guld i dubbel genom Daniel Gustafsson och Per Carlsson; samt guld i 4-mannalag genom Stockholm All Stripes, ett hallliga-lag som håller till på Gullmarsplan.
- Vi hade som målsättning att ta en medalj, men tre var ju bara euforiskt. Det blev ett bra firande på kvällen, säger Daniel Gustafsson, Sundbybergs IK.

Förutom gulden blev det dessutom ett silver och två brons till de svenska deltagarna. Enligt 35-årige Daniel Gustafsson, som vanligtvis spelar Allsvenskt i ”Sumpan”, var det en fantastisk laginsats som låg till grund för framgångarna.
- Det var absolut lagkänslan som lyfte oss för att kunna genomföra en sådan bedrift! Vi stöttade varandra genom hela tävlingen tillsammans. Det har tagit ett tag för att förstå vilken bedrift vi har åstadkommit som lag, säger han.

Sundbybergs IK valde att skicka ner ett lag till Eurogames under World Pride för att lyfta fram värdegrunden och tydligt visa vilka värderingar som gäller.
- Att man inte bara pratar om värdegrund utan även jobbar med det. Det här var det mest optimala sättet att få ihop det. Det är kul, men samtidigt allvar, ett statement, säger Daniel Gustafsson.
- Jag tycker att det är viktigt att man jobbar med värdegrund, inte bara lokalt inom föreningar, utan även på nationell nivå, att man gör det tydligt, säger han.

Även om han personligen inte har mött något motstånd inom den svenska bowlingen tycker han att det är viktigt att visa att bowling är en sport för alla.
- Det viktiga är att vi ska visa inom sporten att alla är inkluderande. Så länge det finns någon form av mobbing, eller att någon inte känner sig inkluderande, eller någon inte vågar komma ut så måste man göra det tydligt att alla faktiskt är välkomna, säger han.  

Daniel Gustafsson hoppas att Sundbyberg IKs ställningstagande genom att vara med, Stockholm All Stripes, och framgångarna under Eurogames ska lyfta HBTQ-frågan inom bowlingen, på alla nivåer.
- Jag tycker nog att bowlingen har ett bra utgångsläge, generellt sett. Både dam och herr kan spela i samma lag och jag tror att bowlingen som sport har väldigt stora fördelar med att man kan göra det ännu bättre. Även förbund och sådant kan göra mer, belysa de här World Pride och Eurogames, att bowling är en sport som är med där. Det är ett litet delmål, att även Pride ska belysas inom Svenska Bowlingförbundet, säger Daniel Gustafsson.

Eurogames – tävlingsinriktad

Singel:
Guld: Daniel Gustafsson, Sundbybergs IK – Sverige
Silver: Mats Fagerbro, Stockholms All Stripes - Sverige
Brons: Uwe Hohmann - Tyskland

Dubbel:
Guld: Daniel Gustafsson / Per Carlsson, Sundbybergs IK – Sverige
Silver: Alexander Hohmann / William Kohler – Tyskland
Brons: Robert Högman / Niklas Magnusson, Stockholms All Stripes – Sverige

Lag:
Guld: Stockholm All Stripes (Mats Fagerbro, Niklas Magnusson, Bo Runfast, Robert Högman) – Sverige
Silver: Tyskland (Alexander Hohman, Markus Schmitt, William Kohler, Uwe Hohmann)
Brons: Sundbybergs IK (Daniel Gustafsson, Per Carlsson, Anders Rehnberg, Peter Jönsson)

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info