Hoppa till sidans innehåll

Damernas landslag till EM är upplöst

08 SEP 2020 16:34
Förbundskapten Robert Andersson upplöste i helgen det svenska damlandslaget till EM i Ålborg 2021. Orsaken är att mästerskapet flyttats på grund av covid-19. - Det har blivit för lång tid mellan uttagningen och mästerskapet, förklarar Robert.
  • Skapad: 08 SEP 2020 16:34

I höstas blev Dam- och U21-landslagens förbundskapten Robert Andersson även utvecklingsansvarig för svensk Elitbowling med Team Sweden. Starten på det nya heltidsuppdraget kunde ha börjat smidigare. Den pågående pandemin har skapat en svår situation för Robert som hann ta ut ett damlandslag till EM 2020 i danska Ålborg som skulle ha spelats i juni 2020, men som nu är framflyttat ett helt år till juni 2021.

Tufft men nödvändigt beslut

Efter det senaste beslutet om framflyttningen såg Robert inget alternativ än att upplösa det uttagna landslaget. 

- Jag informerade de sex uttagna spelarna i helgen och visst blev de besvikna, men de flesta hade det på känn att det kunde bli så här på grund av den rådande situationen, säger Robert Andersson.

Robert poängterar att det var extra svårt att ta beslutet då de under den senaste tiden arbetat mycket med att bygga upp en teamkänsla. Delvis därför valde han att inte splittra laget och låter alla de sex uttagna spelarna ingå i ett nytt Team Sweden. Till den nya Team Sweden-gruppen lade Robert även till ytterligare två spelare, Hanna Engberg, X-Calibur, Partille, och Anneli Blomqvist, B-K Eva, Stockholm.

- Jag kände mycket för de spelare som stod just utanför laget och valde ut två spelare till som varit mycket engagerade under sommaren och som även har en långsiktig satsning på sin bowling på högsta elitnivå, förklarar Robert.

Fler spelare kan tillkomma i Team Sweden dam

När kontrakten är skrivna kommer damernas Team Sweden därmed att innehålla åtta spelare, men enligt Robert kan det tillkomma fler spelare under säsongen.

- Det beror på spelarnas inställning och satsning långsiktigt. De måste vara helt säkra på att satsa minst till VM i oktober 2022 då det är ganska liten chans att någon av dessa nya namn lyckas slå sig in i truppen redan till EM nästa sommar.

Herrarna och övriga landslag påverkas inte då inga andra landslag har tagits ut. Det nya blir alltså ett nytt reducerat Team Sweden dam med bara åtta spelare, där Robert siktar på att i februari 2021 kunna ta ut ett nytt damlandslag till EM i Ålborg.

- Ligan blir lite extra viktig i år när det inte är så många andra stora tävlingar. Jag kommer även åka och besöka fler ligamatcher än tidigare med start på damernas första sammandrag i Kungsbacka, förklarar Robert.

Nytt upplägg för läger på grund av covid-19

Roberts nya uppdrag innebär att han är tränings- och utvecklingsansvarig för totalt 26 spelare på den allra högsta elitnivån. Pandemin har också skapat nya utmaningar att genomföra viktiga läger. Många spelare har hört av sig vill ha hjälp komma igång och istället för att samla alla spelare på ett ställe för ett läger över flera dagar har Robert satsat på att hålla endagsläger på olika orter med färre spelare vid varje tillfälle.

Förra helgen hölls endagsläger i Helsingborg och Ängelholm följt av två dagars tävling. Robert har också haft träffar i Göteborg och Hässleholm med damlandslaget.

- Det råder ganska stor skillnad inom gruppen hur man närmar sig den rådande covid-19 situationen. Då var det enklare att erbjuda endagsläger och samtidigt mer ansvarsfullt att inte samla många människor på samma ställe, förklarar Robert, som även poängterar att många inte spelat lika mycket som under en vanlig sommar och att en heldag har räckt långt för att de ska bli trötta.

Lägerdagarna förläggs främst på orter med bowlinghallar med det nya Specto-systemet. En del av innehållet har även blivit digitalt, till exempel har Louise Sonne Schjellerup, assisterande förbundskapten och mental coach, var med från Danmark via nätet.

Drabbade spelare i U21 får ny chans

Robert är också förbundskapten för U21-landslaget och han lider extra mycket med flera av spelarna som drabbats lite hårdare än andra av ett framflyttat mästerskap. Han nämner främst de två Team Alingsåsspelarna Robin Skans och Emanuel Jonsson som gjorde väldigt bra ifrån sig på Junior-NM och som hade målet att bli uttagna till U21-VM i Peru - ett mästerskap som skulle ha spelats i september 2020 men som också har flyttats fram. Inget lag hann tas ut men när det blir dags är de båda för gamla för U21.

- De två kommer nu att blir en undergrupp till Team Sweden och får följa med till en samling, berättar Robert Andersson

Damernas nya Team Sweden:
Ida Andersson, BK Högland, Nässjö
Sandra Andersson, Spader Dam, Helsingborg
Josefin Hermansson, Team X-Calibur, Partille
Joline Persson Planefors, Team X-Calibur, Partille
Cajsa Wegner, BK Femtionian, Hässleholm
Jenny Wegner, BK Femtionian, Hässleholm
Hanna Engberg, Team X-Calibur, Partille
Anneli Blomqvist, B-K Eva, Stockholm

Skribent: Jonas Brändström
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info