Hoppa till sidans innehåll

Bowlingföretagarna höll årsmöte

03 SEP 2021 13:00
Hos Eskilstuna bowlingcenter samlades en stor del av landets bowlingpersonal när Sveriges bowlinghallars förbund i veckan höll årsmöte.
- Det är tufft för många hallar, säger Johan Rundgren, GS.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2021 13:01

Sveriges bowlinghallar har haft det tufft under pandemin som, bland mycket annat, har inneburit två avbrutna seriesäsonger. Några hallar finns inte längre kvar och det är fortfarande mycket osäkerhet inför framtiden. Det märktes bland bowlinghallarnas representanter på Bowlingföretagarnas (SBHF) årsmöte i veckan som gick av stapeln på Eskilstuna Bowlingcenter.
- Tankarna går ju, kommer folk komma tillbaka, vad händer, varför blir vi färre. Många känner oro inför framtiden, säger Johan Rundgren, generalsekreterare i SBHF.
- Vi är inte igenom det här ännu. Det finns hallar som har väldigt problem. Det kan komma problem med olika stöd som inte betalas ut i tid. Det är tufft för många hallar, säger han.

Som bowlare kan man stötta sin lokala bowlinghall genom att ta en kopp kaffe och vara med i de aktiviteterna som sätts upp, spela tävlingar, och försöka få fler att delta i det så viktiga seriespelet som snart startar igen.
- Det vi pratade om är att det är väldigt viktigt att det kommer igång med seriespelet. Det är väldigt viktigt för många hallar. Att man bestämmer sig för att den här gången spelar vi färdigt. För om vi börjar spela, och inte spelar färdigt… det kommer folk inte att acceptera. Det kan inte vara så. Man pallar inte med det. För våra hallar är det väldigt viktigt att folk inte lämnar hallen, det var det som hände under pandemin. Man gick ut och så kom man inte tillbaka på ett halvår, säger Johan Rundgren.

Många av de som var med på årsmötet, och som jobbar i bowlinghallarna runt om i landet, älskar sporten bowling och jobbar hårt för att fler ska spela bowling.
- Det är verkligen så att vi vill ju verkligen att det ska bli bra, alla som sitter där på mötet, vi är ju bowlingspelare, nästa alla. Det är väldigt få som inte är det. Man älskar ju bowling, så även om det inte är den stora födkroken, för många bowlinghallar är ändå sporten en ganska liten del, så är det meningen med bowlinghallen och det man lägger det stora hjärtat i, det är svårt att beskriva. För mig är bowlingsporten inte speciellt stor men vi pratar hela tiden om hur vi ska få fler att tävla och om hur vi ska få ner fler pensionärer, säger Johan Rundgren som driver Eskilstuna Bowlingcenter.

En del av de ansträngningar Bowlingföretagarna bestämde sig för att göra är att försöka locka fler ungdomar med KimPin.
- Han är vår budbärare till barn och ungdomar. Han finns med när vi förmedlar att hålla avstånd och sådant. Vi ska styla om KimPin så att han får mera liv. Han kommer att ha ett eget liv, en egen story, berättar Johan Rundgren.

Som ytterligare ett steg i ”ungdomssatsningen” vill SBHF samarbeta med, till exempel, Friends, som är en barnrättsorganisation som vill skapa en värld utan mobbning.
- Vi vill bygga sådana saker så barn tycker att det är roligt att komma till bowlinghallen, säger Johan Rundgren.

Interims-styrelsen som har lett Bowlingföretagarna det senaste året fick på årsmötet förnyat förtroende och de har även byggt upp en plan för besiktningar av 200 bowlinghallar i landet.
- Problemet har varit att vi inte har kunnat besiktiga banorna som vi har velat eftersom våra besiktningsmän inte har fått vara ute, och hallarna har varit stängda. Planen är att vi ska göra upp en ny tidsplan. Vi har två år på oss att plana ut det här, ingen hall ska få vara obesiktigad i mer än tre år, säger Johan Rundgren.

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info