Hoppa till sidans innehåll

”Bowling är enkelt”

10 MAJ 2020 08:00
Stockholmaren Marvin Semakala tyckte att det saknades sätt att träffas för personer med funktionsvariationer, så han startade en egen bowlingförening. - Det är viktigt att barn och ungdomar med funktionsvariationer känner sig välkomna, säger han.
  • Skapad: 10 MAJ 2020 08:00

Den senaste tiden har Marvin Semakala och hans bowlingförening för personer med funktionsvariationer, Stockholm Västra IFF, uppmärksammats i flera tidningar. Nu är han också en av åtta nominerade till Barnidrottspriset 2020.
- Efter att ha varit med i Expressen och ”Mitt i Bromma” har intresset börjat växa, mer än de senaste fem åren, säger han.

Det hela började 2006 när den unge stockholmaren upptäckte att det inte fanns någonstans att ta vägen som ung vuxen.
- Efter man blev 20 fanns det ingenstans att gå. Jag började kolla runt var man kunde vara som ung vuxen och bowling är en bra mötesplats. Bowling är enkelt, man behöver bara skor och ett klot. Istället för att, till exempel, köpa in hockeygrejer, skridskor och klubba, som kan kosta flera tusen. Eller om man ska köra fotboll, benskydd och specialskor. Det är därför det är bättre med bowling, där finns allting på plats, säger han.

Två år senare startade han föreningen Stockholm Västra IFF, där alla är välkomna, oavsett funktionsvariation eller inte.
- Det är viktigt att barn och ungdomar med funktionsvariationer känner sig välkomna. Alla har lika värde, oavsett om du har ADHD, Aspergers eller pratar teckenspråk, man ska känna att du kan komma, säger Marvin Semakala och berättar varför han startade föreningen.
- För att få fram ungdomar som har olika funktionsvariationer, därför att de har svårigheter att få kompisar efter att man går ut nian, eller gymnasiet. Det är inte lätt att få kompisar när man gått ut, säger han.

På fredagar är de 16 bowlare i Åkeshovs bowlinghall och på söndagar är de mellan 20 och 25.
- i fredagsgruppen är de som gillar högt tempo och det är lite mer tävlingsinriktat. Söndagsgruppen är mer för att ha kul, utvecklas och ha kul. Det ska finnas någonting för deras tempo, säger Marvin Semakala.

Efter uppmärksamheten kommer det fler nyfikna bowlare till föreningen, som nu är 12 år, och Marvin Semakala siktar framåt och hoppas kunna starta ytterligare en grupp inom kort.
- Vi ska bli bäst i landet, det är min dröm. Nej, skämt åsido, vi ska bli så bra som möjligt i första hand, försöka slå sitt egna rekord. Det är inte det viktigaste att bli så bra som möjligt. Man ska göra bra ifrån sig och försöka slå sitt eget rekord, säger han.  

Han vill också hälsa till alla att det går att starta och driva en förening, bara man vill.
- Jag hoppas att många andra ser möjligheterna. Även om man är ensam går det att bygga framåt, som jag har gjort i 12 år, säger han.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

Projektstöd IF barn-o ungdomar 2020

 SUL

BHL
Inbjudan

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB
Enklare Ekonomi 

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info