Hoppa till sidans innehåll
Foto: Malin Bengtsson BK Vågens ungdomar

BK Vågens ungdomar har roligt

06 FEB 2020 12:25
Damklubben BK Vågen i Falkenberg har en blandad ungdomsträning som lockar, i snitt, 17 juniorer varje vecka till träningen. Där är fokus på att ha roligt. - Vi måste få fast dem först, sen kan vi styra upp dem, säger Malin Bengtsson.
  • Skapad: 06 FEB 2020 12:25

För ett och ett halvt år sedan tillträdde Malin Bengtsson som ordförande för BK Vågen i Falkenberg. Enligt en medlem i föreningen är hon väldigt kreativ och har fått ett väldigt ”go” i hela föreningen som nu leder Damernas division 1 norra Götaland. Dessutom har de en ungdomsverksamhet som snittar 17 ungdomar varje träning.
- Jag har inte gjort så mycket. Men jag är glad och positiv och det har smittat av sig, säger Malin Bengtsson själv.
- Vi fokuserar på att ha roligt tillsammans. Har vi kul, då kommer resultaten automatiskt. Det enda vi tänker på är att ha roligt, och att alla hjälps åt, säger hon.

Även när det gäller ungdomsverksamheten hjälps man åt. Det finns några som är med som tränare på nästan alla träningar, men de övriga roterar enligt ett schema. På så sätt bränner de inte ut någon och de kan ha en vuxen vid varje banpar som hjälper till. Det har gjort att juniorerna, som är mellan 7 och 14 stannar får en trygghet.
- 21 stycken har vi inskrivna Vi snittar 17, det är jättemånga. Superkul. Vi har tänkt att man brukar tappa lite, men det har vi inte gjort. En jätteliten grej som vi har gjort är att alla får en tröja när de början. Det är en så liten sak. Det betyder såå mycket för dem, säger ordföranden som är med på varje träning.

Dessutom har klubben köpt in två ”riktiga” klot som ungdomarna får prova. Hallkloten för så små händer är alltid 6 eller 8 pund.
- Det räcker med att de får prova så märker de skillnaden. Så det är många som har köpt egna klot också, säger Malin Bengtsson.

Även om det är flera av de unga bowlarna som har köpt egna klot och det finns vuxna vid varje bana är det inte så att det drillas spärrspel och teknik hela tiden.
- Vi har roligt. Det är inte så att vi nöter utan vi låter dem spela väldigt länge, bara spela. Vi kör grunderna, men inte längre. Bara gå ner och spela, ha kul. Vi måste få fast dem först, sen kan vi styra upp dem, säger Malin Bengtsson.

Däremot så börjar BK Vågens juniorer spela matcher tidigt. De har ett 4-mannalag i distriktsserien, som spelas med hcp, för ungdomarna. Att de får några extra poäng gentemot sina, ibland mer rutinerade, motståndare gör mycket, tror ordföranden Malin Bengtsson.
- Du kan spela även om du har 100 i snitt. Förr kunde du bli överkörd men nu kan du spela på nästan samma villkor. Nu har vi vunnit en match, men det är lite jämna matcher. När de förlorade med 20 – 0 var det dötrist, säger hon och fortsätter:
- Det är matcherna som får dem att stanna kvar. De får börja spela match tidigt. Det är inte roligt att bara nöta, nöta, nöta. Att prova på de här matcherna gör skillnad. Det är matcherna som är roliga. Det är likadant om du spelar fotboll eller vad du gör. Det är inte roligt att bara träna. Vi har ett ungdomslag idag, och vi ska ha ytterligare ett nästa år. Det är i alla fall min ambition. Alla vill ju vara med och spela och vi har 17 stycken som vill vara med varje gång, säger hon.

Det är genom att samarbeta med hallen som de får ner ungdomarna från första början. Johan Helldén som driver hallen fångar upp de som tycker det är roligt när de provar ”barn bowlar gratis” på sommaren och riktar dem mot BK Vågens ungdomsträning. Dessutom försöker klubben synas i sociala medier.
- Vi har en levande Facebook och Instagram där vi skriver mycket, när det är matcher, när någon gör personrekord eller sådär. Vi nämner dem gärna, vi försöker synas. Vi syns ganska mycket i Falkenberg. De vet att vi finns, säger Malin Bengtsson.

Konceptet ungdomsträning för juniorer som hallen fångar upp, med roterande medlemmar, tröjor och inköpta klot är inga problem att kopiera i alla delar av landet. Hur långt BK Vågens ungdomar kommer att gå vet de inte ännu.
- Jag vet inte. Alla är ju välkomna, vi har ju ingen gräns. Många tar ju med sig sina kompisar. ”Min klasskompis vill prova”, och då får de komma ner och prova två gånger, kostnadsfritt, säger Malin Bengtsson innan hon går tillbaka till juniorträningen i Falkenberg där det väntar 17 ungdomar.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Nordic Choice
Sportpriser för idrottare, lag, föreningar och förbund

 

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info