Hoppa till sidans innehåll

Björn Eriksson omvald och Friskis och Svettis fick avslag på Riksidrottsmötet

31 MAJ 2021 12:45
Svenska Padel- och Svenska Islandshästförbundet är nya medlemmar i RF och Björn Eriksson är omvald som ordförande. Det är några av nyheterna från helgens RIM. - Jag vill välkomna våra nya medlemmar till idrottsgemenskapen, säger ordföranden.
  • Uppdaterad: 31 MAJ 2021 12:45

Fredag till söndag genomfördes Riksidrottsmötet, svenska Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas årsmöte. Under tre dagar diskuterades, och beslutades det kring svensk idrotts framtid och riktning. 2 nya medlemsförbund röstades in, 6 förbund blev nekade inträde och en ny styrelse valdes, med en omvald Björn Eriksson som ordförande.
- Jag känner mig ödmjuk och tacksam för förnyat ansvar och förtroende. Idrottsrörelsen är just nu inne i ett oerhört viktigt skede där vi behöver kraftsamla för en återstart så fler ska hitta och hitta tillbaka till gemenskap och aktivitet i idrotten oavsett var du bor, vilket kön, ålder eller ambitionsnivå, säger han till rf.se.

Av de 8 förbund som sökte inträde i Idrotts-familjen var det två som röstades igenom: Svenska Padelförbundet och Svenska Islandshästförbundet. Samtidigt avslogs ansökan för Bridge, Schack, Jiujitsu, Svenska förbundet för funktionell fitness, två separata E-sport-förbund samt Friskis och Svettis. RF.se skriver att anledningarna till avslag är olika. Bland annat handlar det om storlekskriterier och nära släktskap till andra idrottsförbund.
- Jag vill välkomna våra nya medlemmar till idrottsgemenskapen. Det är två förbund som på sina egna sätt kommer att bidra till fortsatt utveckling av idrottsrörelsen in i framtiden, säger Björn Eriksson.

Bland de övriga besluten märks det återinförda bidragstaket som motionerats av Triathlon-förbundet. RIM bestämde att inget Specialidrottsförbund ska ha möjlighet att ta del av mer än 10% av det sammanlagda stödet till Specialidrottsförbunden.

Dessutom ämnar RF öka stödet till Specialidrottsförbundet med 100 miljoner kronor under perioden 2022 - 2025 genom att minska kostnaderna för Riksidrottsförbundets nationella och regionala verksamhet. För att uppnå summan kommer också RF att jobba för ökade statliga bidrag och övriga intäkter.
- Specialidrottsförbunden ges här ett ökat utrymme för att stärka rekryteringen, främst bland barn och ungdomar, och öka tillgängligheten. Helt enkelt se till att svensk idrott är världens bästa. Det blir ytterligare ett tydligt steg i idrottsrörelsens gemensamma strategi för att fortsätta utveckla idrotten mot målen i Strategi 2025, säger Tommy Ohlström, vice ordförande Riksidrottsförbundet till rf.se.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info