Hoppa till sidans innehåll

Årsmötet snabbt avklarat

03 OKT 2021 12:04
På en timme och sjutton minuter, effektiv tid, avslutades Svenska Bowlingförbundets årsmöte idag. Där beslutades, bland annat, att Kägel nu är en del av Svenska Bowlingförbundet.
- Då hälsar vi Kägel välkomna, säger Christer Jonsson.
  • Uppdaterad: 03 OKT 2021 12:04

Utan några direkta diskussioner fortlöpte idag Svenska Bowlingförbundets årsmöte på Clarion Hotell Skanstull i Stockholm. Den eminente Christer Jonsson, som valdes till ordförande för mötet, var med redan under lördagens SDF-konferens.
- Jag kände igen rätt mycket av diskussionerna, utmaningarna, ibland också lösningarna som ni diskuterade. Det kunde ha varit en SDF-konferens för 30 år sedan. Min reflektion när jag satt där var, ”varför lyckades vi inte bättre då”? Mina funderingar, högst personliga, jag tror att vi alldeles för ofta har för dåligt tålamod, vi tror att det ska vara snabba resultat. Vad som är rätt vet man inte förens i efterhand, sa han.

Formalia kring mötets utlysande och röstlängd godkändes kvickt. Peter Hodor valdes till sekreterare och Pia Elfström jämte Annika Kilander valdes till protokolljusterare. Erik Stenbeck från PwC redogjorde revisionsberättelsen.
- Man får säga att förbundets likviditet är god och man står väl rustad inför kommande aktiviteter. Den ekonomiska ställningen får anses mycket god i förbundet, säger han.

Både revisorernas och styrelsens verksamhetsberättelser godkändes av årsmötet, enhälligt, och styrelsen medgavs ansvarsfrihet. Vidare beslutades att Swebowl.se nu är Svenska Bowlingförbundets enda officiella organ då tidningen Svensk Idrott lagts ner.

Svenska Kägelförbundet klubbas sedan igenom som en kommitté inom Svenska Bowlingförbundet.
- Vi föreslår alltså att vi skapar en kommitté och ansluter de befintliga klubbarna till respektive SDF. Eftersom det är det mest inkluderande sättet och vi kan se oss som en bowlingverksamhet i Sverige. Om vi tittar internationellt så är det redan så att Kägel, som heter 9 Pin, är redan inkluderat så, säger Svenska Bowlingförbundets ordförande Jan Wiede.

Två av de motioner som lämnats till årsmötet behandlade spelaravtal och dubbleringsmöjlighet för damer. Team Kungsbackas motion som vill ”tillåta damer som spelar i förening som har lag i nationella damserien att ha individuella spelaravtal med andra damföreningar”. Samt Värmlands Bowlingförbunds motion som vill ”förlänga möjligheten att dubblera för damer i herrföreningar”. Båda dessa motioner stöddes av styrelsen och godkändes med reservationer från Skånes Bowlingförbund.
- Vi har många avtal och det är lite krångligt. Vi tycker inte att det är en bra lösning. Avtalen var till för att hjälpa damföreningarna men istället har stjälpt dem. Vi tycker att detta bara krånglar till det. Vi tycker att rekryteringen är lösningen, istället för att ta in spelare så kanske man rekryterar nya, sa Pia Elfström från Skåne och vid nästa punkt:
- Så länge man får dubblera så känns det som man inte rekryterar.

Utan diskussioner godkändes sedan den budget som låg som förslag från styrelsen med ett förtydligande kring de 2,5 miljoner kronor som Svenska Bowlingförbundet fått från Riksidrottsförbundet i Återstartsstöd.
- Återstartspengarna ligger utanför budgeten men kommer självklart att redovisas, sa Christer Jonsson.

Efter en fikapaus klubbades hastigt valen igenom, ”sittande” valdes på samtliga punkter. Därmed sitter Ulf Johansson, Peter Tidbeck, Helena Sundqvist kvar som ledamöter i styrelsen och Maria Eklöf som suppleant.
- Vi måste ge dem en chans. De är en homogen grupp, de trivs tillsammans och har olika kompetenser, sa valberedningens ordförande Bertil Pettersson.
- Det är första gången det inte ska väljas en förbundsordförande på ett årsmöte, sa Christer Jonsson angående att ordföranden nu sitter på två år.

Även revisorerna omvaldes, precis likadant som valberedningen. Efter en timme och sjutton minuter avslutades sedan ett lugnt och sansat årsmöte och svensk bowlings framtid startades.

Efter det hastigt avklarade mötet utdelades det en antal utmärkelser. Bowlingfonden tilldelades de unga talangerna Nora Johansson (som var upptagen på tävling Frankrike) och Robin Ilhammar som fick rungande applåder.
- En ung förebild som hållit sin bowling uppe och utvecklats positivt under en tid då pandemin gjord det svårt att idrotta, sa Peter Hodor.

Svenska Bowlingförbundets ledarstipendie förärades Leila Räisänen från BK Hu-Pi i Partille.
- Med imponerande uthållighet har Leila, år ut och år in, bedrivit ungdomsträning i sin förening, BK Hu-Pi, i Partille. Leila lär inte bara upp och tränar nya unga bowlare, hon fostrar även respektfulla och ansvarstagande människor som genom hennes tydliga ledarhand lär sig hur man beter sig sportsligt på banorna.

Eftersom de fyra bowlare som tilldelats Riksidrottsförbundets förtjänsttecken 2021 inte fått någon uppvaktning på årets digitala Riksidrottsmötet uppmärksammades dessa på Svenska Bowlingförbundets årsmöte. Det var tre märkbart rörda pristagare som mottog blommor och applåder.

Som avslutning på årsmöteshelgen tilldelas sedan Ann-Brith Johansson från BK Qvinns, Mariestad, Svenska Bowlingförbundets Hedersmedalj. Efter, bland annat, 34 år som ledamot i Västergötlands Bowlingförbund.
- Det är så många andra som också förtjänar det här, sa hon från scenen.

Ann-Brith Johansson

Rapport från lördagens SDF-konferens kommer senare. 

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info