Hoppa till sidans innehåll

Årsmöte till helgen

29 SEP 2021 14:00
På Clarion Hotell Skanstull i Stockholm genomförs Svenska Bowlingförbundets årsmöte. Då ska idrottens närmaste framtid beslutas.
- Det är viktigt att alla får chansen att göra sin stämma hörd, säger Jan Wiede, ordförande.
  • Skapad: 29 SEP 2021 14:00

För Svenska Bowlingförbundets ordförande Jan Wiede är årsmötet en av säsongens absoluta höjdpunkter och i flera månader har förberedelserna varit igång.
- Det är stegrande förstås. Det har varit ganska lagom årsmötesbelastning men som alltid när man kommer närmare och närmare är det mer och mer som susar runt i mail, och messenger, och annat. Just nu går det nog lite tid varje dag, säger han.

På lördag går SDF-konferensen av stapeln och på söndag är det dags för Svenska Bowlingförbundets högsta beslutande organ: årsmötet. Jan Wiede ser fram emot helgen på Clarion Hotell Skanstull i Stockholm, bara ett stenkast från Idrottens hus.
- Att få träffa alla. Vi har haft lite tur i Corona-läget att vi fick ha ett årsmöte även förra året, även om vi var färre förra året. Det är spännande frågor som kommer diskuteras, säger Jan Wiede.
- Sen, vad det blir riktiga diskussioner om vet man inte riktigt, men man kan väl hoppas att det blir det om damserien. Det är många som har åsikter om det på nätet i alla fall, säger ordföranden.

Diskussionerna kommer, framför allt, att ske under lördagens SDF-konferens. Årsmötet på söndagen är, i stort, till för beslut.
- Vi brukar försöka lösa sådant som vi tror att det behöver pratas om under lördagen. Det är lättare att ha diskussioner på en konferens gentemot ett årsmöte, säger Jan Wiede.

Under konferensen, som är planerad 13:00 - 17:45, kommer mycket av det utvecklingsarbete som skett under det rekordlånga speluppehållet att presenteras. Rekryteringsprojektet Strikejakten och dess samarbete med Sparks Generations, den nya digitala utbildningsplattformen och ett nytt utseende på Swebowl.se kommer att presenteras. Dessutom kommer styrelsen att rapportera från en rad utredningar samt ett parabowling-projekt som Skånes bowlingförbund har testat under året.
- Det är många områden som vi har haft möjlighet att jobba djupare med nu när basverksamheten har legat på en lägre nivå, säger Jan Wiede.

Antalet motioner till Svenska Bowlingförbundets årsmöte har under de senaste åren varit väldigt låg. Mellan 2004 och 2011 var antalet motioner till förbundets högsta beslutande organ mellan 21 och 35 varje år, sedan dess har formellt inskickade förslag sjunkit. Till söndagens årsmöte finns fem motioner.
- Det är tråkigt tycker jag. Det är viktigt att alla får chansen att göra sin stämma hörd. Nu har vi ju en blandning med förslag som vi från styrelsen stödjer, och inte stödjer. Vi vet att det tidigare har funnits en kritik mot att alla motioner fick avslag och att det är därför det kommer in så få, det vore tråkigt om det var så. Det är synd att inte fler motionerar, säger Jan Wiede.

De inkomna motionerna behandlar Spelaravtal, och dubblering för damer; föreningsavgiften; oljeregler och B-slutspelet i de svenska mästerskapen. Till dessa beslutspunkter kommer förbundsstyrelsens förslag som innefattar stadgejusteringar och moderniseringar samt ett förslag om att ta in sporten Kägel som en kommitté inom Svenska Bowlingförbundet.
- De har varit med oss innan i en form av samarbetsavtal som inte längre finns tillgängligt. Så nu ser vi framför oss att Kägel kommer med i familjen. Om styrelsens förslag går igenom så kommer vi ha samma uppsättning i svensk bowling som i internationell bowling där Kägel, eller 9-pin som det heter där, är med i Internationella bowlingförbundet, säger Jan Wiede.

Efter en lång tid där inte ens Svenska Bowlingförbundets styrelse har kunnat träffas hoppas ordförande Jan Wiede att helgens sammankomst gör att svensk bowling jobbat tillsammans mot framtiden.
- Jag hoppas att vi tillsammans åker därifrån stärkta i att vi nu går framåt. Vi har nu haft ett och ett halvt år tufft läge, tillsammans med många andra, i och utanför, idrottsrörelsen. Mycket blåser åt rätt håll, vi hade möte med RF nu i morse där det nästan bara handlar om att man tar bort restriktioner nu. Med det tydliga beskedet att det personliga ansvaret ligger kvar. Att vi nu kan bygga upp verksamheten igen, säger Jan Wiede.
- Svensk bowling är ju väldigt stark, det finns jättemycket att bygga på. Samtidigt vill vi bli bättre på alla punkter. Vi har en bra elit, vi har en bra bredd och vi har en bra serieverksamhet även om det finns åsikter om den. Det är framförallt damserien som är den stora utmaningen. Vi måste slipa på hela verksamheten för att det ska vara intressant. I damserien är det akut, men det finns liknande åsikter i herrserien. Restiden är för lång och profilerna för svåra. Vi måste hitta ett läge där vi trivs med att spela bowling. Sen är det svårt att säga vad som har förändrats, om det är bowlingen som har förändrats eller världen runt omkring den. Föreningsanslutningen är mycket lägre nu än förr i tiden och det gäller de flesta idrotter. Man kanske är mer noga med sin tid. Där man tidigare kunde sätta sig i en minibuss klockan fem på morgonen och vara borta hela lördagen kanske man värderar den tiden annorlunda nu, säger Jan Wiede.

I helgen samlas Svenska Bowlingförbundets högsta beslutande organ: Årsmötet. Där kommer bowlare diskutera damserien, oljeprofiler, motioner, förslag, helt enkelt: framtiden för sporten.
- De här diskussionerna och att hitta vägar framåt blir enklare när man sitter i samma rum. Jag hoppas att alla kommer och är glada och hittar positiva vägar framåt. Det brukar vara trevliga tillställningar, säger Jan Wiede.

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info