Hoppa till sidans innehåll

Alla kan göra sin röst hörd i Bowlingsverige

27 APR 2021 13:00
Ett sätt att påverka hur Svenska Bowlingförbundet jobbar är att skicka in en motion till årsmötet före den 12 juni, men det finns också andra sätt.
- Det finns möjlighet för alla att föra fram synpunkter, säger Christer Jonsson.
  • Skapad: 27 APR 2021 13:00

”Svensk bowling ska organiseras enligt demokratiska principer där individuellt inflytande och ansvarstagande eftersträvas i alla gemensamma sammanhang” står det att läsa i Svenska Bowlingförbundet stadgar. Varje bowlare har möjlighet att vara med och påverka hur Svensk Bowling utvecklas. Christer Jonsson, som varit Generalsekretare i både Svenska och Internationella Bowlingförbundet och ordförande för Svenska Bowlingförbundets årsmöte ett tiotal gånger, tycker att det är viktigt att bowlarna gör sin röst hörd.
- att de stämningar och upplevelser som finns ute bland de aktiva bowlarna kommer fram, får diskuteras och behandlas. Det hjälper inte att sitta vid kaffebordet i bowlinghallen och gnälla, säger han.

Svenska Bowlingförbundets årsmöte 2021 planeras preliminärt till 2 - 3/10 och fram till den 12 juni har medlemmarna möjlighet att skicka in motioner. Under de senaste åren har antalet motioner minskat, samtidigt som det finns en känsla bland bowlarna att de inte är med och påverkar förbundets verksamhet.
- Det finns en möjlighet för alla föra fram synpunkter. Jag tycker det är viktigt att det finns. Det kan ta tid, men jag tycker ändå att man ska uppmuntra folk att inte vara rädda för att framföra förslag till förändringar och förbättringar, säger Christer Jonsson.

Om man då har suttit vid kaffebordet i sin bowlinghall och hittat någonting som man tycker bör förändras. Då gör man så här:
- Om man är överens är det bästa om man tar det till sin förening. Att föreningen sedan går vidare med en motion till distriktsårsmötet, och om den får stöd där, vidare till Svenska Bowlingförbundets årsmöte. Det kan jag tycka är den bästa lösningen, då bygger man upp mer kraft bakom det i och med att det är fler som står bakom den, säger Christer Jonsson och tillägger:
- En förening kan ju motionera direkt till Svenska Bowlingförbundets årsmöte. Men även då säger stadgarna att, även om det är föreningen som motionerar, så ska motionen skickas in via Distriktsförbundet, men det behöver inte behandlas på SDFs årsmöte, säger han.

Beroende på hur stadgarna ser ut i de olika Distriktsförbundet kan även den enskilde medlemmen att väcka motioner. Men på samma sätt ska den då gå via en förening.
- Föreningen ska kommentera, men medlemmen har rätten att föra upp ärendet till SDF-årsmötet. Det finns lite olika vägar från den riktiga gräsroten att komma framåt, säger Christer Jonsson.
- Det här är inte den enda vägen för föreningar och enskilda att få till en förändring. Man kan också skicka en skrivelse till Svenska Bowlingförbundets styrelse med förslag till förändring, säger han.

Hur bör en motion se ut?
- Jag tycker, för att den ska vara lättare att förstå, att man inleder med en kort bakgrund med vad som borde förbättras, en bakgrund till det. Men ändå att det alltid slutar med att man föreslår någonting konkret, att det i motionen finns ett förslag till förändring. Det förslaget kan vara ganska öppet, det kan ju vara att förbundet, eller distriktet, ska se över det här, säger Christer Jonsson och berättar vad man kan motionera om.
- Lars Liljegren ledde våra årsmöten med bravur under många år och han sa: ”I princip kan man motionera till Svenska Bowlingförbundet om att man ska ta ner månen om den har gått den formellt riktiga vägen. Sedan är det inte så mycket att diskutera men det finns egentligen inga gränser kring vad man kan motionera om, säger han.

Alla kan alltså göra sin röst hörd om allting i den demokratiska process som leder Svenska Bowlingförbundet och motioner till nästa årsmöte ska alltså in före 12 juni. Det finns ytterligare ett sätt att påverka Svensk Bowling som Christer Jonsson vill trycka på.
- En minst lika viktig fråga. Att föreningarna och individerna är lite aktiva när det gäller att det sitter rätt personer i styrelserna. Ofta får valberedningarna inget gehör när de frågar efter namn. Det är ju faktiskt det bästa sättet att påverka, att man är med i mötesrummet och på det sättet får fram sina synpunkter, säger han.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info