Hem / Nyheter Swebowl / VM-guld till Sverige i Mixed

VM-guld till Sverige i Mixed

Det blev svenskt VM-guld i Mixed på Masters VM. Sveriges enda lag med Stefan Yngström, Susanne Olsson, Martin Paulsson och Christina Dahlgren vann en rafflande final mot Finland. – I dag vann verkligen rätt lag, säger en glad Stefan Yngström.

Sverige kunde bara ställa upp med ett Mixedlag i Senior-VM klassen 50+ efter Peter Ljungs tidigare muskelskada. Men det enda lag som Sverige kom till start med vann närmast allt under dagens spel och tog Sveriges första VM-guld under detta Masters VM.

– Många av de vi mötte har man mött många år. USA och även Finland består nästan bara av legendarer så kul att spela mot dom, fortsätter Stefan Yngström.

Sverige med Yngström, Paulsson, Olsson och Dahlgren tog sig komfortabelt vidare från kvalet till Top 8 och gruppspelet där de åtta lagen var indelade i två grupper med matchspel. I Sveriges grupp återfanns förutom den blågula kvartetten ett av Finlands två lag, Tyskland samt Danmark och Sverige vann samtliga tre matcher.

Revansch för Paulsson mot USA

Därefter blev det semifinal mot svårslagna USA med idel storspelare, men denna gång fick USA se sig besegrade av de blågula. Sverige vann en stenhård semi med 232 mot 224 efter att Martin satt den dubbelstrajk laget behövde för seger. En fin revansch för Paulsson efter den snöpliga förlusten mot USA:s Tom Hess i singelfinalen.

– Systemet med att spela två rutor är inte helt lätt men alla i det svenska laget spelade bra och kände sig trygga. Susanne och Martin har avslutat serierna och spelade jättebra när det väl gällde men alla har spelat fantastiskt idag, säger en glad Christel Carlsson, förbundskapten.

Sverige vann båda finalserierna

I den andra semifinalen möttes Finlands två lag och vinnare där blev Manninen/Lehtinen/Lundén som därmed även blev Sveriges finalmotståndare.

Finalen spelades över två serier där Sverige var omutliga och vann båda serierna. Den första slutade 227-207 och i den andra gjorde Sveriges avslutare återigen en mycket strong insats så Sverige kunde vinna även den serien med 216-203 och ta VM-guldet. I den andra serien hade Susanne först spärrat 4-7-10 i rutan åtta och sen slog Martin återigen den dubbelstrajk laget behövde i ruta nio och tio för vinst.

– Vi spelade bra hela dagen. Bra i kvalet, vann alla tre matcher i gruppspelet så idag var detta format rättvist. Bästa laget vann, säger en nöjd Stefan Yngström.

"En medalj vi delar med Tomas"

Stefan Yngström påpekar också att det är en speciell person de saknar här och det är Tomas Leandersson som gick bort i cancer för inte länge sedan.

– Det är tungt men vi har gjort detta och tänker på allt han har gjort och vi delar denna medalj med Tomas, inflikar Martin Paulsson.

Både spelare och förbundskapten Christel Carlsson menar att det är lättare att spela allt samma dag, att det blir mer flyt spelet och lättare hålla upp spelet. Tidigare under VM har det ofta varit lång väntar mellan olika spelpass, särskilt för damerna. Christel strålade även ikapp med övriga under prisutdelningen.

– Det är fantastiskt skönt att vi tog en guld-medalj. Vårt lag har verkligen varit bäst rakt igenom hela dagen och spelat otroligt bra så de är verkligen värda denna guldmedalj, poängterar en glad Christel Carlsson.