Hoppa till sidans innehåll

Tre distrikt provar en damliga

08 OKT 2021 09:52
Tre distriktsförbund har skickat ut en intresseanmälan för en damliga i uppehållen till våren.
- En fyrmannaliga, off the record, inte vara med i BITS, bara för att det är roligt, säger Fatima Carlsson.
  • Uppdaterad: 08 OKT 2021 09:52

-Det viktigaste är väl att man gör någonting. Vi pratar väldigt mycket och vi tycker väl att förbundet ska göra vissa saker. Vi som enskilda SDF och enskilda bowlare, för vi alla bowlar ju, har ju också ett ansvar för att göra någonting. Det är inte bara någon annan som ska göra det, säger Fatima Carlsson i Västergötlands bowlingförbund.

De har, tillsammans med Bohuslän-Dals bowlingförbund och Göteborgs bowlingförbund skickat ut en intresseanmälan för att spela en damserie i uppehållen.
- Vad kan vi göra för att få igång dambowlingen igen? lite vid sidan av, väcka intresset och spelglädjen igen. Då har vi spånat lite under hösten, då var det här ett sätt att få igång de damer som kanske är lite sovande, att ha en fyr-manna-liga, ”off the record”, inte vara med i BITS, bara för att det är roligt. Så nu har vi skickat ut till de föreningar som haft damlag men inte är tillräckligt många för att delta i nationella serien, och respektive distrikt, givetvis, och där är inkluderat Göteborg också. Så hoppas vi att vi får en bra respons på den inbjudan vi har gjort, säger hon.

Ordföranden i Västergötlands bowlingförbund Fatima Carlsson hoppas att en liga ska starta till våren, med det antal lag som är intresserade, hur många det nu blir.
- Sen är inte ramarna fastställda på hur det blir, utan det är ju mer en intresseanmälan. Är det någonting vi ska gå vidare med och förhoppningsvis får vi positiva svar?
- Tanken är att vi spelar vanliga matcher, fyra serier med matchspel, men att man kanske spelar som ett minisammandrag, två matcher på en dag. Och att man äter lite gemensam mat efteråt och pratar lite och umgås lite gott. Så kanske man spelar tre eller fyra lag på lördagen, och så kanske det kommer tre, fyra, andra lag på söndagen, säger hon.

Än så länge är det några klubbar som har visat intresse för att vara med till våren, och Fatima Carlsson hoppas att tio lag ska vara med när ligan väl startar.  
- Förhoppningen är väl att vi får en god respons, att det är många som vill delta. Jag själv spelar i Calluna, vi har 18 licenser och ett lag, då kanske vi kan skicka fyra lite mer oerfarna så att de får lite mer matchspel. Vi har en nybörjar-tjej, då kan hon delta utan att känna att ”jag kanske förstör för laget”, hon kan få se hur det är att spela match, hur det känns, hur det fungerar. Spelglädje är det vi vill få fram, så känner jag det i alla fall, säger hon.

Det finns flera aspekter till att distriktsförbunden har tittat på den här lösningen med en dam-serie i uppehållen.
- Om det nu, mot förmodan, blir en unisexliga. Om det blir så att vi inte lyckas häva den här trenden, då kanske man ändå kan bibehålla dambowlingen vid sidan om, i uppehållen. Då kommer man även runt det här att man förstör för herrlaget, att man inte deltar. Man kommer runt det här att gubben spelar på lördag så jag måste vara hemma med barnen, nu gör han inte det för att vi spelar i ett normalt serieuppehåll. Det finns ju fler fördelar där. Eller så kan man komplettera, nu när det är så få matcher, att man kanske får spela lite mer. Som i Damallsvenskan spelar vi en match, så är det uppehåll en vecka. Så spelar vi två matcher och så är det uppehåll i fyra veckor. Så får man lite mer kontinuitet i bowlandet. Det är lite så vi har tänkt, vi får se… säger Fatima Carlsson.

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info