Hoppa till sidans innehåll

Swedish Youth Open i mellandagarna

27 SEP 2021 13:57
Den 28–30 december kommer ungdomstävlingen SYO att spelas i Jönköping i två klasser, utan hcp, med klotbegränsningar och möjligheter att utvecklas.
- Det är små ändringar i formatet, säger Johan Ekström.
  • Skapad: 27 SEP 2021 13:57

Svenska Bowlingförbundet annonserar idag att tävlingen Swedish Youth Open kommer att spelas i mellandagarna. En av organisatörerna till tävlingen, som arrangeras i samarbete med RC Bowl och Jönköpings KK, Johan Ekström är glad över att ungdomarna i Sverige vill spela den här typen av tävlingar utan hcp.
- Vi som jobbar med utbildning inom Svenska Bowlingförbundet ser att det utvecklar bowlarna på ett helt annat sätt än hcp-tävlingarna. Det är uppenbart att ungdomarna har förstått det själva och att de söker sig till tävlingar utan hcp. Det är glädjande att se, att vi nu börjar komma tillbaka till den här viljan att utvecklas, säger Johan Ekström som jobbar med utbildningsutveckling och rekrytering på Svenska Bowlingförbundet.

Tävlingen Swedish Youth Open kommer att spelas den 28 - 30 december i Jönköping, och den här gången kommer ungdomarna att delas upp i två klasser: -16 och 17 - 21.
- Vi har valt, baserat på tidigare tävlingar, dela upp det på det här viset, på olika klasser. Killar och tjejer kvalar i samma klass. Tjejerna får 8 poäng i hcp i den här tävlingen, så får vi sedan utvärdera det. Tidigare har de inte fått hcp och då har vi sett att lite för få tjejer har gått till final. Då provar vi med dam-hcp, säger Johan Ekström.

Precis som på Comeback Open som spelades i slutet på sommaren i Nässjö kommer alla spelare att kvala på sin egen bana. Men till skillnad från Comeback Open, som vanns av Oliver Dahlgren, går kvalet över två gånger 8 serier och på endast en oljeprofil.
- Det handlar mycket om utbildning, det handlar såklart också om Corona. Även om restriktionerna lättas om några dagar så vet vi inte vad som händer då. Konceptet att fixa en bana åt sig själv, vi kör vidare på det. Den här gången kommer vi köra på en oljeprofil så att man får chansen att lära sig någonting av de första åtta. Så kan man ha en ny plan för de andra åtta, man kan visa att man har lärt sig någonting på de första, säger Johan Ekström.

På Comeback Open spelades finalspelet i serier med bara fem rutor, någonting som tävlingsledningen blev väldigt nöjda med och tar tillbaka i mellandagarna.
- Vi gillade utfallet med matchspel över halva serier. Det gillade vi jättemycket. Vi kan tycka att det blev lite för kort distans, därför kommer vi utöka till bäst av nio istället för bäst av sju. Det är små ändringar i formatet, säger Johan Ekström.

Under tävlingen kommer endast tre klot att få användas per spelare. Att tävlingsledningen väljer att begränsa antalet klot spelarna får använda beror på flera saker.
- Vi vill att spelarna ska lära sig att skapa olika beteenden med klotet själv, istället för att bara lite på klot. På alla internationella mästerskap finns det någon form av klotbegränsningar vilket innebär att man måste kunna manipulera klotets beteende genom speltekniska förmågor: slå hårdare, slå lösare och ha handen på olika sätt. Det försöker vi lära ut i Team Sweden Youth Academy och vi tycker att det stämmer överens med utbildningen, och även mästerskapen. Det finns också en ekonomisk faktor, framförallt för de yngre. Vi tycker inte att man ska behöva ha så himla många klot när man tävlar. Det här tillåter fler att tävla på lika villkor, säger ”Ekiz”.

Kostnaden för tävlingen kommer att inkludera fem måltider och övernattning på egen madrass, och kommer att hållas så låg som möjligt, sannolikt runt 1200 kr. Anmälan öppnar den 15 november och det kommer finnas 80 platser med möjlighet till ytterligare 20 om väldigt många skulle vara intresserade.
- Det här är en viktig tävling om man vill visa upp sig för juniorlandslagsförbundskaptenen, säger Johan Ekström.

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info