Hoppa till sidans innehåll

SDF-Konferensen

06 OKT 2021 15:06
Under årsmöteshelgen genomförs SDF-konferensen. Där diskuteras årsmötesfrågor och Svenska Bowlingförbundets distrikt får information kring vad som sker i förbundet. - Vad gör alla nu när det inte finns något seriespel, sa ordförande Jan Wiede.
  • Uppdaterad: 06 OKT 2021 15:06

SDF-konferens betyder en dag med diskussioner och information. I lördags på Clarion Hotel Skanstull, dagen innan Svenska Bowlingförbundets årsmöte, genomfördes årets konferens med Svenska Bowlingförbundet och dess distrikt.
- Jag påminns om hur trevligt det är att få träffas så här, sa förbundets ordförande Jan Wiede.

Informationspasset inleddes med att Michael Granström, sportchef på Svenska Bowlingförbundet berättade om vart vi nu står i den pandemi som stoppat två raka säsonger av bowlingens ligaspel.
- Vår viktigaste del är att vi får vistas i hallen och se får idrott, sa han samtidigt som han förtydligade att de restriktioner som funnits inte bara är Svenska Bowlingförbundets.
- Det är beslut som tagits gemensamt av de 72 idrotter som ingår i RF. Sen har vi följt de rekommendationer och restriktioner som funnits, det är så vi har gjort, sa han.

Han berättade också att när det gäller de som fortfarande är ovaccinerade är Riksidrottsförbundet väldigt tydliga.
- Föreningen ska inte ta ansvarat. De ovaccinerade ska ta ansvaret, ingen kan göra det åt dem. Man får alltså säga till en ovaccinerad att ”du får inte vara med på vår verksamhet om du inte är vaccinerad”. Men frågan är om det är bra för föreningen att göra det? Man rekommenderar från RFs sida att inte säga till ovaccinerade att de inte får vara med utan att göra andra grejer som gör att de kan undvika att bli smittade, sa Michael Granström

Upplands Bowlingförbunds Bertil Pettersson redogjorde sedan för de diskussioner distrikten haft under förmiddagen då de, ensamma, diskuterade och rapporterade kring hur det ser ut i distrikten med verksamhet, bowlinghallar och klubbar. Dessutom kommer distrikten att sätta ihop referensgrupper som ska samarbeta med Svenska Bowlingförbundet.
- Vi kommer utse personer, alla som vill jobba med olika frågor. Det är för att vi ska utöka samarbetet och ta bättre beslut. Det är ett sätt att jobba istället för att skapa kommittéer, man jobbar med någonting som man brinner för och är bra på. Istället för att skriva på Facebook så ingår man i en grupp och jobbar där. Utnyttja kunskapen vi har i landet, det är dit vi vill komma, sa Bertil Persson.

Skånes Bowlingförbund har genomfört ett para-bowling-projekt, med stöd från Svenska Bowlingförbundet, som projektledare Christer Jonsson berättade om lärdomarna ifrån.
- Syftet med projektet är at hitta en struktur, hitta ett sätt att jobba med det här. Som vi ser i Skåne kan vi öka bredden, men också spetsen, sa Christer Jönsson.

Projektet har kommit fram till olika punkter som är viktiga att fokusera på när det gäller Para-bowlingen i landet. Bland annat har Skånes bowlingförbund nu en para-ansvarig i styrelsen, men även mer praktiska delar.
- Hallarna, det handlar om tillgänglighet. Om vi vill bredda det och om vi vill engagera synskadade och rullstolsbundna måste vi vara tillgängliga. Vi ska åka runt i hallarna i Skåne och presentera oss, face to face, sa Christer Jönsson.
- Bemötande är en annan, hur gör personalen. Parasport Sverige har utbildningar i både tillgänglighet och bemötande. Om du kommer som ledare från en ”vanlig” bowlingklubb så kanske du inte har den erfarenheten, det är någonting man kan bemöta med utbildning. Några av våra regionstränare borde ha den här utbildningen. Ska vi jobba med spets, då behöver vi hjälp i föreningen, då kanske vi kan ha den kompetensen i Skåne, sa han.

Vidare pratade projektledaren från Skåne om de ekonomiska möjligheterna och om hur para-golfen har växt tack vare sponsring och bidrag. Om logistikproblemen som finns i para-bowlingen och om synligheten av idrottare med funktionsvariation.
- Syns vi inte så finns vi inte. Det tror jag gäller för all bowling också. Att vara engagerad, att visa att vi finns, det är jätteviktigt. Vi fick ett erbjudande från Malmö stad om att vara med på Kul i Malmö. Detta var för alla ungdomar, en sommaraktivitet, berättade Christer Jönsson och sa att med hjälp av bowlingmattan fick de ett enormt engagemang.
- Det gjorde att vi kommer ha hand om bowlingen på höstlovet i Malmö. Det handlar om att synliggöra. Är vi där ute och syns så finns vi och det är rätt fantastiskt att på bara ett par månader så hör de av sig till oss istället för att inte göra det, sa han.

Svenska Bowlingförbundets generalsekreterare Peter Hodor presenterade sedan en plan om att anställa en person på förbundet med ansvar för Para-bowling.
- Det kommer vara en tjänst som ska vara en utvecklingstjänst för parabowling inom Svenska Bowlingförbundet, sa Peter Hodor.

Krisen inom dambowlingen var nästa punkt på mötet. Där var styrelseledamoten Sandra Granfeldt och sportchefen Michael Granström som presenterade.
- Från 2013 till 2021 ser vi att det är en minskning med 65% så det är ju väldigt röda siffror för damerna. Vad är det då vi gör? Det som behövs är två punkter, en ny kortsiktig struktur på nationella dam och en långsiktig rekrytering av nya dambowlare, sa Sandra Granfeldt.
- Det vi har gjort nu under våren är att vi har genomför test på tre städer där vi har testat 6-manna på tre olika sätt. Under hösten kommer vi göra fler tester. Vi har en arbetsgrupp, nästa möte kommer bli 11 oktober, en måndag. Där behöver vi fler deltagare. Är ni intresserade av att vara med så mailar ni This is a mailto link ,sa ledamoten.

Ett verktyg för att få fler bowlare är Strikejakten som Johan Ekström presenterade under SDF-konferensen. Vi har tidigare skrivit om konceptet som nu kommer att testas på fyra hallar i Stockholmsområdet.
- Det är vi och klubbarna. Det är jättebra att verktygen kommer ut. Det viktiga är att få fler bowlare. Det är i hallarna detta sker, sa Eva Larsson ifrån Småland/Blekinge.

För att få ut Strikejakten och nå fler ungdomar samarbetar Svenska Bowlingförbundet med den ideella organisationen Spars generation, vars grundare Alexandra Krook inspirerade mötet.
-  Det är alldeles för många unga som inte har någonting meningsfullt att göra på sin fritid. Fritid betyder så mycket, det handlar om att hitta ett sammanhang där man får var sig själv, sa hon.
- Vi måste hitta nya sätt att nå ut. Ungdomarna vet inte om allt magiskt som finns där ute och vår roll är att hjälpa unga att hitta allt ni gör. Så att de själva får hitta det som passar just dem. Utmaningen är att man känner oftast fotbollen eller kulturskolans instrument, men det passar inte alla utan man måste hitta det själv, sa Alexandra Krook.

Sparks generation lockar ungdomar till prova-på-tillfällen genom sin app och sociala medier som Instagram, Youtube, Tiktok och Snapchat.
- Vi är de digitala skyltarna, vi ska dra ungdomarna till er. Bowlingen är ett fantastiskt hem för ungdomarna att landa i, ni behövs, sa Alexandra Krook.

Ytterligare ett av projekten som Svenska Bowlingförbundet jobbat på under pandemin är Idrottens Utbildningsplattform, som vi skrivit om tidigare, där snart bowlare kan gå flera olika utbildningar.
- Det är fler förbund på väg in i det här, ishockeyförbundet till exempel, sa Johan Ekström.

Regeringen har genom Riksidrottsförbundet skickat ganska mycket pengar till Svenska Bowlingförbundet i så kallat återstartsstöd, där GS Peter Hodor presenterade förbunds tankar kring vad som kan göra med de.
- 2,5 miljoner som det rör sig om. Vi tar gärna emot tankar och idéer, känn er fria att komma till oss. Det är mycket pengar i förhållande till hur stora vi är. Det här är pengar som hamnar utanför budgeten för Svenska Bowlingförbundet. Vi har lämnat in en återstartsplan till RF som har blivit godkänd, sa han

Distrikten ville, inför Verksamhetsplan och budget-diskussionerna, ha överläggningar där de kom fram till en plan för återstartspengarna.
- Vi vill direkt starta en referensgrupp där ett antal av oss får chansen att vara med. Vi har inte tid att vänta med, om vi bara har till nästa år att sätta sprätt på de här så måste vi sätta igång direkt, sa Ian Robinson.

Efter det inspelet visades 2021/2022 års budget för Svenska Bowlingförbundet som visar på ett underskott.
- 2,7 miljoner minus, och det är till stor del eftersänkta serieavgifter och internationella mästerskap, sa Peter Hodor.

Styrelsens Mats ”Doc” Lunderquist redovisade sedan en utredning kring hcp och bowlingens IT-system.
- Nu kommer vi införa den del förändringar när man nyregistrerar. Nu ska vi registrera ett ingångsvärde. Ett ingångsvärde som då ska vara ett ungefärligt snitt som man kommer överens om, sa han.

Ingångsvärden kommer markeras med röd text i BITS. När fyra verkliga resultat sedan är inlagda fasas ingångsvärdet ut och snitt och spelstyrka kommer visas i svart, som vanligt. Vidare görs ytterligare justeringar i vilka resultat som utgör basen för spelstyrka.
- Nu kommer vi sätta att vi kommer bara beräkna på fem år. All historik kommer att finnas kvar men det är bara de 25 bästa resultaten på de senaste fem åren som räknas. Spelstyrka kommer frysas vid det senaste beräknade värdet, det kommer inte ner till noll bara för att de inte spelar, sa Mats Lunderquist.

Efter en kort presentation av den nya Swebowl.se som kommer lanseras om någon månad avslutades SDF-konferensen av ordförande Jan Wiede.
- Jättebra diskussioner, vi har mestadels varit positiva, sa han innan alla gick mot middagen.
 

Skribent: Markus Hegnelius
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info