Hem / Nyheter Swebowl / Nyhetsarkiv / ”Vi är inte nöjda med silver eller brons”

”Vi är inte nöjda med silver eller brons”

Hos Team X-Calibur finns det ingen som tycker att silver är fint. Där finns inga hedersamma andraplatser. De har bara en sak i tankarna, att vinna.
- Vi är revanschsugna, vi ska ha guld, säger Joline Persson Planefors.

Förra säsongen spelades en av de jämnaste finalerna någonsin mellan Spader Dam från Helsingborg och Team X-Calibur från Partille. Efter tre finalmatcher var det fortfarande inte avgjort utan finalen avgjordes i en skiljeserie där skånskorna var starkare och tog hem sitt 13e SM-guld och vinnarskallarna i X-Calibur fick åka hem med silvermedaljer.
- Jag har fortfarande, ett år senare, svårt att se vad det var som gjorde att vi förlorade. Ibland välter käglorna mot oss, ibland med oss. Den timmen var Spader bättre än oss, säger X-Caliburs landslagsstjärna Joline Persson Planefors.

Joline Persson Planefors i landslagsdressenDen här gången tänker de trefaldiga svenska mästarinnorna inte förlora. De åker till Världens bästa slutspel i Jönköping med mycket självförtroende och guld i sikte.
- Vi anser oss själva vara Sveriges bästa lag. Det ska inte vara så jämnt att vi förlorar på tillfälligheter. Vi ska vara mer medvetna, vi får inte ta ut någonting i förskott. Vi ska spela rutan vi är i. Vi ska tänka att ”jag ska slå det bästa slaget jag kan just nu”, säger Joline Persson Planefors och berättar om målet:
- Vi är revanschsugna, vi ska ha guld. Det är det vi spelar för, vi är inte nöjda med silver eller brons.

Vinnarmentaliteten genomsyrar hela föreningen Team X-Calibur, från landslagsspelare som Joline Persson Planefors, Nina Flack, Rebecka Jr Larsen och Victoria Johansson ner till farmarlaget.
- Spelar man i landslaget spelar man för att vinna, för att ta medaljer. Men även de andra, det är lika mycket vinna i dem. De vill inte vinna mindre än mig. Vi har ett tydligt mål och det är skönt att vi alla strävar mot samma mål, säger Joline Persson Planefors.

För att nå målet och vinna SM-guld har Team X-Calibur förberett sig bättre i år. Nina FlackDe har samlats för träningsläger där de har spelat träningsmatcher på slutspelsprofilerna mot Team Pergamon och tagit hjälp av världsettan.
- Vi har haft lite extraträning och fått lite hjälp av Martin Larsen som har gått igenom klot och väskor och sådant. Vi har förberett oss bra, det handlar om att tro på vad man ser, göra förflyttningarna, säger Joline Persson Planefors.

När det gäller de nya slutspelsprofilerna har de tränat att spela på båda och testat lite olika anfallsvinklar för dem. Men de har inte valt vilket de föredrar att spela på ännu.
- Vi har inte bestämt oss för vilken profil vi kommer att välja. Det finns utmaningar i dem båda, du ska fortfarande spela bra för att få strike. Men ingen av profilerna skrämmer oss, säger Joline Persson Planefors.

Det som det svarta Partille-laget har valt är motståndare i semifinalen. De valde att spela mot serietrean B-K Eva och gjorde så av en väldigt enkel anledning.
- Det är de som vi tror att vi har störst chans att vinna mot. Vårt mål är att vinna, varje match, varje tävling, varje mästerskap, vi spelar för att vinna och kanske det här, åtta-manna, mest av allt, säger Joline Persson Planefors.

Hur mycket längtar du efter slutspelet?
- Om jag sträcker ut armarna så långt jag kan, och sedan dubblar man det avståndet, så mycket längtar jag, säger Joline Persson Planefors.

Team X-Calibur, Partille, 3 SM-guld

Matcher:
Fredag 17:00: Team X-Calibur – B-K Eva
Lördag 09:00: B-K Eva – Team X-Calibur
Lördag 15:40: Team X-Calibur – B-K Eva

Trupp:
Joline Persson Planefors, Rebecka Larsen Jr, Diana Alfredsson, Victoria Johansson, Mimmi Persson, Katharina Dahlin, Rebecka Larsen Sr, Lisa Björklund, Josefin Hermansson, Nina Flack och Sofia Myllymäki.
Coach: Mathias Billberg