Hem / Nyheter Swebowl / Nyhetsarkiv / Team X-Calibur: ”Vi ser inte oss själva som överlägsna”

Team X-Calibur: ”Vi ser inte oss själva som överlägsna”

Efter förra årets SM-guld har Team X-Calibur haft en lite svajig säsong och sätter därför inte för stora förväntningar på sig inför årets slutspel.
- Vi tar ingenting för givet, säger Joline Persson Planefors.

De regerande svenska mästarinnorna Team X-Calibur har haft en lite svajig säsong. Med skador på Årets bowlare 2018 Nina Flack och Alida Molander har Partille-laget förlorat fem matcher under säsongen, bland annat båda ”El Classico”-mötena mot Spader Dam.
- Nina och Alida, som är två stycken med starka viljor som inte vill annat än att tävla men har hindrats på grund av skador. Det är klart att det påverkar resten av laget. Det har varit lite blandad kompott men vi får göra det bästa av situationen, säger Joline Persson Planefors.

Situationen kan kräva att de trefaldiga mästarinnorna behöver göra förändringar under slutspelet. Någonting de har pratat om att de ska vara beredda på.
- Jag tror att vi är öppna för förändringar på plats. Både i byten och vem man spelar med. Vi måste vara öppna för förändringar och inte ta någonting för givet, säger Joline Persson Planefors.

Joline Persson Planefors, Team X-CaliburSäsongen som Team X-Calibur har bakom gör att de inte tar någonting för givet. Tidigare år har de sett sig själva som favoriter till SM-guldet, men i år har de en annan inställning.
- Vi ser oss inte som överlägsna utan som lika bra som de andra lagen. Vi vet vad vi har i kapacitet, men det har de andra också, så vi går in med en jämn inställning, säger Joline Persson Planefors som tror att det kommer bli ett jämnt slutspel.
- Oavsett vilka lag som kommer stå i finalen av oss fyra så kommer det hänga på spelare 6, 7, 8. Alla lag har en bra topp, det handlar om vilka spelare 6, 7 och 8 som spelar bra, säger hon.

När det är jämnt och spännande mellan lagen är det små marginaler som avgör. När varje kägla kan vara skillnaden mellan vinst och förlust blir spärrspelet viktigare och därför tror Joline Persson Planefors att det kommer vara en av nycklarna till helgen.
- Spärrar kommer att vara otroligt viktigt. Vi ska göra vårt jobb genom att spärra och heja på varandra. Även om vi ligger under med 9 – 1 så går matchen till 11, och det kommer vi att fokusera mycket på. Att kämpa även om vi ligger i underläge, säger hon.

Personligen fick Joline Persson Planefors en perfekt uppladdning inför Svensk Bowlings häftigaste helg när hon förra helgen blev dansk mästarinna med sitt lag SAS, där hon dessutom smällde in en 300-ing i finalen.
- Oj, jag fick sådan feeling. Det är väl klart att ett DM-slutspel inte betyder lika mycket som ett SM-slutspel eftersom jag inte har varit med hela säsongen, jag har bara spelat några matcher där. Det blir inte samma uppbyggnad som när man spelar i Sverige där man har varit med och spelat alla matcher. Men när man stod där på plats var det verkligen: Nu spelar vi för allt, det finns ingenting annat. Det var skönt att känna känslan och pressen, och jag spelade jäkligt bra. Det var en extra klapp på axeln, säger hon.

Känslan att stå på banorna i ett svenskt slutspel i bowling, säger de flesta som har varit där,  är svårt att jämföra med någonting. Enligt Joline Persson Planefors går det inte att jämföra med ett danskt slutspel heller.
- Nej, jag vet inte vad man ska jämföra det med. Jag tror att alla som har kämpat för någonting länge, oavsett om det är i karriären, eller om det är seriespel i bowling. När du kämpar så länge för någonting och avgörandet är där, då betyder det allt. Det är det enda som betyder någonting där. Då är det spill av tid om du inte har förberett dig så bra som du kan, då kan du inte göra dig själv rättvisa, säger hon.

Inför årets slutspel har Team X-Calibur förberett sig på träningarna där Peter Ljung och Osku Palermaa har hjälpt till med teknikträning och klotkunskap. Alla spelare har gått igenom sitt material för att kunna bemästra underlagen som kommer finnas i Nyköping.
- Många har spelat i hallen och det finns ju en viss karaktär i hallen, oavsett oljeprofil, som gör att man kanske ska spela på något speciellt ställe i banan. Där har vi diskuterat var det, hypotetiskt, skulle kunna bli spel, säger Joline Persson Planefors.

Oavsett var det kommer bli spel i banan är Team X-Calibur regerande svenska mästare fram till att Amioffs pokal delas ut på söndag.
- Det är klart att det ligger en liten press i det. Men jag tror att vi håller pressen nere inom laget. Vi har inte satt för höga förväntningar på oss själva även om vi självklart vill försvara vårt guld, säger Joline Persson Planefors.

Team X-Caliburs trupp:
Victoria Johansson
Rebecka Larsen Jr
Rebecka Larsen Sr
Lisa Björklund
Joline Persson Planefors
Josefin Hermansson
Nina Flack
Alida Molander
Hanna Engberg
Sofia Myllymäki
Diana Alfredsson
Emma Lejman